V. Uspaskichas apie prezidentę: „Į žmonių valią neturi būti nusispjauta“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad netvirtins Vyriausybės, kurioje bus Darbo partija. O rinkimus laimėjusios ir koaliciją formuojančios socialdemokratų partijos vadovas Algirdas Butkevičius prabilo, kad gali likti opozicijoje.

Prezidentės pozicija nemaloniai nustebino socialdemokratų lyderį A. Butkevičių.<br>R. Danisevičius
Prezidentės pozicija nemaloniai nustebino socialdemokratų lyderį A. Butkevičių.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas, Aurimas Abišala

Oct 29, 2012, 3:43 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:29 PM

„Formuojant Vyriausybę, mano nuomone, negali dalyvauti partija, kuri įtariama rinkimuose padariusi daugiausia šiurkščių pažeidimų, įtariama dėl „juodos“ buhalterijos ir neskaidrios veiklos, kurios lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje byloje. Todėl palaikysiu tik tą politinę jėgą, kuri galės suformuoti daugumą be teisiamųjų suole esančios Darbo partijos“, - sakė D. Grybauskaitė prezidentūroje vykusioje spaudos konferencijoje po susitikimo su A. Butkevičiumi. 

Ji pridūrė, kad kadangi rinkimuose daugiausia mandatų laimėjo socialdemokratai, „labai didelė tikimybė, kad būtent jiems, Vyriausiajai rinkimų komisijai patvirtinus galutinius balsavimo rezultatus, siūlys formuoti Vyriausybę“.

Tačiau Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas nenusileidžia prezidentės reikalavimui, kad koalicijoje jo partijos nebūtų.

„Laikysiuos labai paprastos nuomonės. Lietuva yra demokratinė, teisinė valstybė. Turi galioti nekaltumo prezumpcija, neturi būti nusispjauta į žmonių valią“, - sakė V. Uspaskichas LRT radijo laidoje.

Konservatoriai deklaruoja, kad gali dalyvauti koalicijoje vietoj Darbo partijos.

„Džiaugiuosi, kad prezidentė išsakė vertybinę poziciją dėl koalicijos formavimą. Tai skirtingas požiūris nuo pradinių formuotojų, kurie turėjo aritmetinę poziciją. Dabar pagrindinis klausimas bus socialdemokratams, kiek jie ras galimybių vertinti argumentus, kiek juos išsakė prezidentė.

Mes su Liberalų sąjūdžiu sakėme, kad susiklosčius aplinkybėms esame pasiryžę dalyvauti koalicijų formavime. Matysime, ar tokios galimybės susiklostys“, - sakė konservatorių atstovas J. Razma.

Prezidentė nustebino rinkimų laimėtojus

A. Butkevičius sakė, kad variantų yra įvairių – tarp jų ir likti opozicijoje. Prezidentės nuomonė jam buvo „šiokia tokia“ staigmena.

„Niekada nesutiksiu, kad mažumos Vyriausybę sudarytų socialdemokratai. Negaliu šiandien ir šiuo metu aiškiai to pasakyti (ar Darbo partija bus jo Vyriausybėje, ar ne). Dėl to, kad mūsų partijos statutas reikalauja diskusijos. Mūsų partijos taryba priims sprendimą, kurioje koalicijoje mūsų partija gali dalyvauti. Gali būti ir opozicinis variantas“, - kalbėjo politikas.

Ar galima koalicija su konservatoriais, jis negalėjo pasakyti. Pasak jo, įmanoma lipdyti koaliciją ir su lenkų rinkimų akcija bei Liberalų sąjūdžiu.

„Santykiai su konservatoriais buvo įtempti, atsakyti, ar galima, ar ne, nėra paprasta, vaikiškas klausimas. Bet išmintingi žmonės visada ieško paties geriausio varianto, rezultato, - sakė A. Butkevičius. - Mes su prezidente ieškosime įvairiausių variantų. Nesiruošiame konfliktuoti nuo pirmos dienos. Koks būtų ministro pirmininko darbas su prezidente, jei santykiai būtų įtempti? Tikiuosi, rasime sutarimą.“

E. Masiulis įspėja apie silpnąją grandį

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis paaiškėjus rinkimų rezultatams į padėtį žvelgia realistiškai ir teigia, kad buvimas opozicijoje nepakenks partijos tikslams. O kuriamą socialdemokratų koaliciją su Darbo partija E. Masiulis vertina kritiškai.

„Manau, kad socialdemokratai turės nuolatos aiškintis ir įrodinėti, kad jų bendradarbiavimas su Darbo partija yra skaidrus ir pagrįstas. Tai yra silpnoji būsimosios koalicijos grandis“, - teigė E. Masiulis.

Politikas sakė, kad patekimas į opoziciją nepakenks jo partijos tikslams: tapti stipriausia liberalia politine jėga Lietuvoje ir siūlyti programoje numatytus pakeitimus.

„Pagrindinė mūsų užduotis naujajame Seime – liberalių politikų telkimas. Tam, kad mes sustiprėtume ir per ketverius metus sukurtume vieną stiprią liberalų jėgą Lietuvos politiniame žemėlapyje“, - sakė E. Masiulis, paminėdamas, kad jo partija laimėjo 10 mandatų naujajame Seime.  

Liberalų lyderis palaikė buvusio koalicijos partnerio, premjero Andriau Kubiliaus išsakytą kritiką „nešvariai“ rinkimuose dalyvavusioms partijoms.

„Galiu tik apgailestauti, kad šie rinkimai vyko ne visai sklandžiai, švelniai tariant. Kai kurių politikų taikomi metodai, bandant papirkinėti žmones, sudavė didelį smūgį demokratijai. Smerkiame žmones, kurie taip bando iškreipti rinkėjų valią“, - sakė E. Masiulis.

Politikas nusistebėjo, kad įmanoma kalbėti apie tokius dalykus, kaip nepalankių „Darbo partijai“ tyrimų „užgesinimas“ po valdančiosios daugumos suformavimo, apie kurį užsiminė A. Kubilius.

„Nesiruošiame dalyvauti pokiliminiuose susitarimuose. Man tokie reikalavimai atrodo keisti ir nederantys su įstatymais. Naivūs žmonės, kurie galvoja, kad politikai gali kažką „užgesinti“ ar „uždegti“. Teisėsauga turi dirbti savo darbą, o politikai nekišti nagų į tokius reikalus. Patys reikalavimai savaime yra neteisėti“, - tvirtino E. Masiulis.

Politikas neatmetė galimybės liberalams patekti į valdančiąją daugumą – tačiau tik kartu su Tėvynės sąjunga.

„Liberalų sąjūdis yra nusiteikęs alternatyvių koalicijų formavimui. Mes su Tėvynės sąjunga esame sutarę, kad nepavykus šitos (socialdemokratų, „Darbo partijos“ ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos – Red.) koalicijos susiformavimui, taptume naujos koalicijos formavimo ašimi“, - teigė E. Masiulis.

R. Paksas: „Prezidentė bus įpareigota patvirtinti valdančiąją daugumą“

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas tvirtino, kad šalies vadovės Dalios Grybauskaitės pareiškimas, kad valdančiosios daugumos formavime nederėtų dalyvauti Darbo partijai, yra neturintis galios – anot jo, pagal įstatymą prezidentė negali daryti įtakos šiems politiniams procesams.

„Prezidentės nuomonė yra labai svarbi ir Seimas turėtų dirbti ranka rankon su valstybės prezidente. Bet Konstitucija pas mūsų sako gana įsakmiai – partijos, kurios laimi rinkimus, joms yra pavedama formuoti Vyriausybę ir prezidentė yra įpareigota ją patvirtinti“, - sakė R. Paksas.

Anot „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko, dabar jo koalicijos partneriams svarbiausia – tvirtas stuburas, kuris padėtų atlaikyti kritiką.

„Esame pasiruošę dalyvauti valdančiosios koalicijos darbe, ir manau, kad socialdemokratai ir "darbiečiai" bus taip pat stiprūs psichologiškai ir politiškai, kaip esame mes.  Palinkėjau savo kolegoms turėti stiprų politinį stuburą ir eiti į priekį“, - sakė R. Paksas.

Politikas tvirtino, kad kaltinimai koalicijos partneriui Viktorui Uspaskichui nekeičia jo apsisprendimo dalyvauti koalicijos formavime.

„Teko bendrauti ir su prokurorais. Laikausi tokios nuostatos, kad žmogus yra nekaltas tol, kol teismas neįrodė, kad jis kaltas. Ta tema su Uspaskichu mes nekalbėjome“, - sakė R. Paksas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.