Ūkininkams naudinga grūdus palaikyti, nes supirkėjams dabar tiek nereikia

Čikagos grūdų biržoje kainas jau šiek tiek kilstelėjo Šiaurės Amerikoje praūžęs uraganas. Jas jau didina ir grūdų supirkėjai Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Vartai")

Nov 8, 2012, 12:10 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:16 PM

Nepaisydami didėjančių supirkimo kainų ūkininkai lūkuriuoja ir tikisi dar daugiau užsidirbti žiemą. Grūdų aruodai žemdirbių sandėliuose vis dar pilni. O perdirbėjai ir eksportuotojai jau barbena į ūkininkų duris, siūlydami aukštesnes kainas.

Interneto svetainės grain.lt duomenimis, grūdų tonos kainą supirkėjai per porą pastarųjų savaičių kilstelėjo 40–50, o kai kurių kultūrų – ir 90 litų.

Už populiariausių – antros klasės kviečių toną šiuo metu jie siūlo apie 790 litų. Spalio viduryje jų pasiūlymai sukosi apie 710–760 litų.

Tačiau smarkiausiai šoktelėjo rapsų kainos. Pavyzdžiui, „Litagra”, anksčiau juos pirkusi už 1430 litų, šiuo metu už toną pasiryžusi pakloti iki 1540 litų.

Anot „Litagros” grūdų centro direktoriaus Dariaus Karpavičiaus, Lietuvoje rapsų ir kviečių kainų pokyčiai yra maždaug panašūs: jei sujuda viena, neatsilieka ir kita.

Šiemet rapsai buvo superkami net po 1800 litų už toną. Tačiau padebesiuose išsilaikiusios vos keletą dienų, jų kainos vėl smuktelėjo maždaug 400 litų. Vis dėlto rapsai turi paklausą, tad pastarosiomis savaitėmis jie vėl brangsta.

„Nors rapsų supirkimo kainos skelbimuose buvo siūlomos didesnės, iš tikrųjų nuo rugiapjūtės pabaigos iki šiol jos bemaž nepakito”, – sakė D.Karpavičius.

Didžiąją dalį Lietuvos ūkininkų užaugintų rapsų sunaudoja Klaipėdoje esanti biodyzelino gamykla „Mestilla”. Rapsų perka ir maistinio aliejaus bei biodyzelino gamybos įmonė Rokiškyje „SV Obeliai”.

Netrukus javai bus pradėti kirsti Australijoje ir Argentinoje. Vienoje valstybėje – per sausa, kitoje – per drėgna. Tačiau abejojama, ar dėl menkesnio derliaus kainos smarkiai išsipūs.

„Pasaulyje grūdų rinkoje šiuo metu – ramybė”, – sakė „Linas Agro Group” generalinio direktoriaus pavaduotojas Andrius Pranckevičius. O Lietuvoje visą rudenį jų kainos šiek tiek svyravo, keletu dešimčių litų kildamos aukštyn ar krisdamos žemyn.

Pasak A.Pranckevičiaus, didesnės įtakos pasaulinėms grūdų kainoms neturėtų padaryti ir Ukraina, kuri nuo lapkričio 15-osios uždraus eksportuoti grūdus. Jos grūdai – brangūs, todėl ir nekonkurencingi.

Tačiau jau dabar, vertindami galvas pakėlusius žiemkenčius, grūdų rinkos ekspertai puse lūpų kalba apie neprastą 2013-ųjų derlių. „Pasėliai atrodo neblogai”, – prasitarė A.Pranckevičius.

Elevatoriai ištuštėjo

Mindaugas Gedvilas, grūdų rinkos ekspertas

„Pastaruoju metu Lietuvoje pastebime nemažų kainų pokyčių. Iš Lietuvos jau išplaukė didžiuliai kviečių ir rapsų pakrauti laivai. Grūdų prekybos įmonės, iki tol žemokomis kainomis gynęsi nuo ūkininkų antplūdžio, jau laukia pardavėjų, nes elevatoriuose pagaliau atsirado vietos.

Supirkėjai daugiau pinigų siūlo tik už tuos grūdus, kuriuos patys ūkininkai, nesaistomi jokių išankstinių sutarčių, atgabena į jų elevatorius.

Tuo metu už grūdus, kuriuos patys supirkėjai išsiveža iš ūkininkų sandėlių, moka tiek pat, kiek rugsėjį ar spalį.

„AgroBiržoje” už populiariausios – antros klasės kviečių toną supirkėjai lapkričio sandoriams siūlo apie 800 litų, sausio–vasario – 820 litų.

Ūkininkams kol kas naudinga grūdus palaikyti, nes supirkėjams dabar tiek nereikia. Jų paklausa išaugs žiemai persiritus į antrą pusę.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.