Buvęs Kauno vicemeras K. Kriščiūnas panoro prokurorės galvos

Į korupcijos liūną įklimpęs buvęs Kauno vicemeras 43 metų Kęstutis Kriščiūnas teisme reikalauja leisti jam grįžti į miesto savivaldybės tarybą. Susikompromitavęs politikas tikina, kad priverstinis atribojimas nuo politinės veiklos – neišpasakyta bausmė tiek jam, tiek jo rinkėjams. Kaltės nepripažįstantis politikas ir jo advokatas reikalauja nušalinti principingumu garsėjančią prokurorę Nomedą Urbonavičienę, ją kaltina šališkumu bei dokumentų klastojimu.

Byloje dėl valstybės turto iššvaistymo ir piktnaudžiavimo tarnyba pagrindiniu kaltinamuoju vadinamas buvęs Kauno mero pavaduotojas, socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas siekia grįžti į savivaldybės tarybą.<br>N. Povilaitis
Byloje dėl valstybės turto iššvaistymo ir piktnaudžiavimo tarnyba pagrindiniu kaltinamuoju vadinamas buvęs Kauno mero pavaduotojas, socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas siekia grįžti į savivaldybės tarybą.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2012-11-12 17:41, atnaujinta 2018-03-15 12:44

Byloje dėl valstybės turto iššvaistymo ir piktnaudžiavimo tarnyba pagrindiniu kaltinamuoju vadinamas buvęs Kauno mero pavaduotojas, socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas nerimsta. Kartu su savo gynėju, advokatu Aleksandru Jokūbausku bando nušalinti valstybinį kaltinimą palaikančią Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorę Nomedą Urbonavičienę.

Kaltinamasis ir jo gynėjas įvairioms instancijoms skundžia beveik kiekvieną prokurorės žingsnį, o šiandien teisme vėl pareiškė abejones jos šališkumu bei pareikalavo nušalinimo.

Prašė grąžinti į pareigas

Nors piktnaudžiavimu tarnyba kaltinamo buvusio Kauno vicemero, socialdemokrato K. Kriščiūno ir kelių kaltinamųjų byla dar nepradėta nagrinėti, aistros jau verda. Kaltės nepripažįstantis buvęs politikas reikalauja, kad nuo bylos būtų nušalinta principingumu garsėjanti prokurorė N. Urbonavičienė, bei siekia grįžti į Kauno savivaldybės tarybą.

Pirmadienį Kauno apygardos teismas turėjo nagrinėti prokuratūros prašymą dėl K. Kriščiūno nušalinimo nuo tarybos nario pareigų pratęsimo. Deja, paties kaltinamojo ir jo advokato dėka teismo posėdis virto spektakliu, o prokurorų prašymas taip ir nebuvo pradėtas nagrinėti.

Vos tik prasidėjus posėdžiui piktnaudžiavimu tarnyba kaltinamo K. Kriščiūno gynėjas pateikė kontrprašymą – sustabdyti nušalinimą nuo tarybos nario funkcijų. Ši kardomoji priemonė K. Kriščiūnui buvo skirta vos tik jį sulaikius siekiant, kad korupciniais nusikaltimais įtariamas veikėjas nedarytų įtakos kitiems įtariamiesiems bei liudininkams, negalėtų sunaikinti įkalčių.

„Jau devyni mėnesiai, kai esu nušalintas. Tai papildoma bausmė man ir mano rinkėjams. Dabartinėje stadijoje, kai byla atiduota teismui, jau nebeįmanoma kažko paslėpti ar kažką paveikti“, - teisme kalbėjo K. Kriščiūnas.

Prokurorė kalta, nes nesusiuvo bylos

Tačiau nei prokurorų prašymas toliau K. Kriščiūną atriboti nuo politikos, nei Kauno savivaldybės kuluaruose „politiniu lavonu“ vadinamo, anuomet įtakingo veikėjo noras reanimuotis taip ir nebuvo pradėti nagrinėti. Procesas įstrigo K. Kriščiūno gynėjui pareiškus nušalinimą prokurorei N. Urbonavičienei ir paprašius prijungti prie bylos šūsnį dokumentų, ką padaryti esą piktybiškai atsisakiusi prokurorė.

Piktnaudžiavimu užimtomis vicemero ir tarybos nario pareigomis kaltinamam K. Kriščiūnui atstovaujantis advokatas A. Jokūbauskas ėmė vardyti tariamas prokurorės „nuodėmes“ ir bandė teismą įtikinti, kad ji yra šališka.

Susikompromitavusio ir iš politikos išstumto veikėjo gynėjas tikino, kad prokurorė nusižengė įstatymams atsisakydama prie bylos prijungti jo pageidaujamus dokumentus. Galiausiai paaiškėjo, kad N. Urbonavičienę bandyta apkaltinti net ir dokumentų klastojimu, tačiau ir Generalinė prokuratūra, ir teismas atmetė prašymą jos atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Galiausiai K. Kriščiūno advokatas teismui pateikė paskutinį kozirį, neva liudijantį apie prokurorės šališkumą. Pareikalavus baudžiamosios bylos medžiagos, kopijų lapai gauti nesurišti ir nesunumeruoti, o tai neatitinka prokurorams pateiktų rekomendacijų. Dėl šio pažeidimo advokatas A. Jokūbauskas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ši įpareigotų Kauno apygardos prokuratūros vadovą Kęstutį Betingį pašalinti trūkumus. Trūkumų pašalinimas neabejotinai reiškia, kad prokurorai turės popieriaus lapus sunumeruoti ir juos surišti.

Prokuratūra – ne užsakymų stalas

Prokurorė N. Urbonavičienė teisme kategoriškai atmetė kaltinimus šališkumu ir pareiškė nematanti nei priežasčių, nei būtinybės nusišalinti.

„Prašymas mane nušalinti grindžiamas seniai įvairių institucijų išspręstais klausimais. Esant bent menkiausiems faktams, leidžiantiems abejoti mano šališkumu, aš nieko nelaukdama nusišalinčiau pati. Tačiau šiuo atveju nematau jokios būtinybės tai daryti“, - teismui sakė N. Urbonavičienė.

Pasak prokurorės, tai ne pirmas atvejis, kai ką bandoma nušalinti nuo bylos. Tiek kaltinamasis K. Kriščiūnas, tiek ir jo advokatas skundžia bet kokį jos žingsnį.

„Prokuratūra – ne užsakymų stalas. Pasirinkti norimo prokuroro negalima“, - atmesdama kaltinimus tariamu šališkumu teisme pareiškė prokurorė N. Urbonavičienė.

Kauno teisėsaugininkai N. Urbonavičienę vadina viena principingiausių ir iki galo kovojančių prokurorų. Jai teko palaikyti valstybės kaltinimus ne vienoje rezonansinėje korupcijos ar nusikalstamo pasaulio šulų bylose.

Pirmadienį teismas taip ir nepasisakė nei dėl prašymo nušalinti prokurorę, nei dėl tolimesnio K. Kriščiūno darbo miesto taryboje apribojimo. Teisėjas nutarė padaryti pertrauką ir susipažinti su kaltinamojo advokato prašomais prijungti dokumentais.

Korupcijos byloje – garsios pavardės

Žinomam kauniečiui, vienam Socialdemokratų partijos Kauno skyriaus lyderių K. Kriščiūnui Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai antrankius uždėjo šių metų sausio 16 dieną. Beveik tuo pačiu metu buvo sulaikyti dar du Kaune gerai žinomi veikėjai – tuometis savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės” direktorius Algimantas Puidokas ir K. Kriščiūno visuomeninė padėjėja Zita Zalagėnaitė.

STT agentai ir prokurorai trijulę kaltino piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi bei korupcija, tačiau sulaikytieji kategoriškai neigė kaltę. Prokurorai kreipėsi į teismą, šis leido du įtariamuosius suimti. K. Kriščiūnas už grotų praleido mėnesį, A. Puidokas šiek tiek trumpiau. Manoma, kad jam vartus į laisvę atvėrė nuoširdus prisipažinimas, kardomosios priemonės pakeitimui įtakos taip pat turėjo ir jo sveikatos būklė. A. Puidokas yra pergyvenęs kelis insultus, jį kamuoja aukštas kraujospūdis.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad K. Kriščiūnas, būdamas Kauno mero pavaduotoju, pasinaudodamas tarnybine padėtimi, pasirūpino visuomeninės padėjėjos Z. Zalagėnaitės gerove. Jis pasistengė, kad jo gera draugė ir bendrapartienė išvengtų asmeninių išlaidų bei nurodė UAB „Panemunės butų ūkis“ generaliniam direktoriui Tomui Pilviniui bendrovės lėšomis nupirkti jos buto remontui reikalingų statybinių medžiagų.

Reketavo savivaldybės įmonės vadovą

Socialdemokratas rūpinosi ne tik padėjėjos, bet ir savo gerove. Pasak prokurorų, K. Kriščiūnas pasistengė, kad savivaldybės įmonė „Panemunės butų ūkis“ suremontuotų asmeninį jo automobilį, nupirktų žieminių padangų komplektą bei akumuliatorių.

K. Kriščiūnas taip pat kaltinamas tuo, kad piktnaudžiavo tarnybinė padėtimi savotiškai reketuodamas savivaldybei priklausančios įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorių A. Puidoką. Vicemeras nurodė A. Puidokui pakeisti jo asmeninio automobilio spyneles, po kurio laiko – atlikti ratų suvedimo patikrą. A. Puidokas suklastojo dokumentus ir šiuos darbus apmokėjo iš savivaldybės įmonės lėšų.

„Dėl neteisėtų K. Kriščiūno veiksmų Kauno miesto savivaldybė patyrė didelę žalą. Buvo paminti bendruomenės, tarybos nario, atstovaujamos institucijos ir aukštas pareigas užėmusio valstybės tarnautojo interesai. Tai pakenkė Kauno miesto savivaldybės įvaizdžiui bei tarybos autoritetui“, ─ sakė bylą teismui perdavusi Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Nomeda Urbonavičienė. 

Dėl šių nusikalstamų veikų K. Kriščiūnui pateikti kaltinimai piktnaudžiavimu, T. Pilviniui ─ piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir turto iššvaistymu. K. Kriščiūno bendrapartietė Z. Zalagėnaitė kaltinama bendrininkavimu, piktnaudžiavimu ir turto iššvaistymu. Baudžiamojon atsakomybėn taip pat patrauktas ir buvęs savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius A. Puidokas, jis kaltinamas piktnaudžiavimo organizavimu ir turto iššvaistymu.

„A. Puidokas siekdamas išlaikyti gerus ir draugiškus santykius su K. Kriščiūnu iš bendrovės pinigų apmokėjo blogai besidarinėjusių K. Kriščiūno asmeninio automobilio durelių remontą, padengė ratų montavimo ir balansavimo išlaidas“, ─ rašoma kaltinamajame akte. 

Prieš teismą taip pat stos UAB „Kauno komunaliniame ir butų ūkyje“ mechaniku dirbęs Juozas Rauchas, kuris kaltinamas padėjęs minėtiems valstybės tarnautojams piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, klastoti dokumentus ir švaistyti jo žinioje buvusį turtą.

Visi kaltinamieji teismo laukia būdami laisvėje, jiems skirtos kardomosios priemonės – pasižadėjimas neišvykti. Už šiuos nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas numato maksimalią laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.

Ši byla galutinai sužlugdė K. Kriščiūno karjerą, jis buvo atleistas iš vicemero posto, sustabdyta jo narystė Socialdemokratų partijoje. Lrytas.lt žiniomis, K. Kriščiūnas šiuo metu Kaune gyvena vienas, jo žmona su mažamečiais vaikais emigravo į Didžiąją Britaniją. Iš mero pavaduotojo pareigų atleistas K. Kriščiūnas šiuo metu dirba savivaldybės įmonėje „Kauno vandenys“ ir yra priverstas tenkintis gana kuklia alga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.