Lenkai žengė žingsnį koalicijos link - reikalauja 1200 litų minimalios algos (papildyta)

Antradienį Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) tarėsi jungtis prie besiformuojančios naujo Seimo koalicijos, tačiau galutinio sprendimo vėl nepriėmė. Kitas susitikimas numatytas trečiadienį. Koalicija iš esmės pritarė lenkų politikų reikalavimui po metų minimalią algą padidinti iki 1200 litų, taip pat sutiko svarstyti „pasaulėžiūros srities įstatymą“, kurį parengs lenkai.

Susitikime antradienį partijų vadovai nutarė, kad pritaria šešiems lenkų „programiniams pasiūlymams“, kurie būtų įrašyti į koalicinę sutartį.<br>R. Danisevičius
Susitikime antradienį partijų vadovai nutarė, kad pritaria šešiems lenkų „programiniams pasiūlymams“, kurie būtų įrašyti į koalicinę sutartį.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Nov 13, 2012, 6:42 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:45 AM

Po susitikimo socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius žurnalistams sakė, kad gali būti, jog partija antradienį vakare svarstys, ar atiduoti vieną iš savo ministrų kėdžių lenkų politinei jėgai.

Tačiau jis tvirtino, kad susitikime apie ministrų postus kalbama nebuvo.

„Buvo pristatytos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos programinės nuostatos. Tai buvo principinės nuostatos, dėl jų buvo, galima drąsiai teigti, sutarta. Bet dar bus diskutuojama Vyriausybės programą ruošiančioje darbo grupėje. Dėl kitų klausimų bus kalbama trečiadienį. Apie portfelius šiandien nekalbėjome“, - sakė A. Butkevičius.

Susitikime antradienį partijų vadovai nutarė, kad pritaria šešiems lenkų „programiniams pasiūlymams“, kurie būtų įrašyti į koalicinę sutartį.

„Tai yra žingsnis pirmyn. O dėl postų nekalbėjome, nespėjome aptarti. Rytoj renkamės 11 val.“, - apibūdino LLRA vadovas Valdemaras Tomaševskis. Jis dar nebuvo apsisprendęs, ar liks dirbti Seime, ar grįš į Europarlamentą.

Lenkų siūlymai - tai pereiti prie biokuro šilumos ūkyje, padidinti vietiniams keliams tenkančią Kelių programos dalį iki 30 procentų, 2013-ųjų pabaigoje padidinti minimalią algą iki 1200 litų, pabaigti žemės ūkio reformą ir visiškai atsiskaityti su nacionalizuotos žemės savininkais, priimti tautinių mažumų įstatymą.

Taip pat sutarta Seime pateikimo stadijoje neblokuoti „pasaulėžiūros srities įstatymo“. Jei toks įstatymas bus pateiktas, parlamentas turės jį svarstyti komitetuose, o vėliau galės atmesti.

Susitikime Seime dalyvavo V. Tomaševskis, taip pat A. Butkevičius, „darbiečių“ pirmininkas Viktoras Uspaskichas bei „tvarkiečių“ pirmininkas Rolandas Paksas.

Lenkai politikai iš pradžių norėjo trijų ministrų postų, vėliau – bent dviejų. Bet koalicija jiems siūlė tik vieną, ir jokiu būdu ne švietimo ir mokslo ministro.

V. Tomaševskis dar prieš porą savaičių sakė negalintis dirbti jokioje koalicijoje su „darbiečiais“, mat jie įtariami balsų pirkimu. Pirmadienį po antrojo rinkimų turo jis viešai džiaugėsi, kad tokia partijos pozicija „yra LLRA įnašas stiprinant politinę kultūrą“.

Tačiau prieš kelias dienas lenkų politikai prabilo, kad susitaikytų ir su viena, tačiau „gera“ ministerija bei atsakingais postais Seime.

Socdemai, „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ gali suburti Seimo daugumą ir be Lietuvos lenkų rinkimų akcijos. Šios trys partijos kartu naujajame Seime turės 77 iš 139 vietų, tai yra daugiau kaip pusę.

Naujosios koalicijos atstovo prezidentė Dalia Grybauskaitė kol kas nesutinka skirti premjeru, mat ji nenori, kad koalicijoje būtų už mokesčių slėpimą teisiama bei balsų pirkimu įtariama Darbo partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.