Pinskų šeima - priblokšta

„Darbiečiai” Živilė ir Jonas Pinskai prokuratūroje bandė aiškintis, kodėl Konstitucinis teismas iš 140 politikų, išrinktų į Seimą, išbrokavo būtent juos, bet atsakymo neišgirdo.

Konstitucinio teismo nuomone, Vilniaus miesto vicemeras J. Pinskus ir Širvintų rajono tarybos narė Ž. Pinskuvienė neverti būti Seimo nariais.<br>V. Balkūnas
Konstitucinio teismo nuomone, Vilniaus miesto vicemeras J. Pinskus ir Širvintų rajono tarybos narė Ž. Pinskuvienė neverti būti Seimo nariais.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas")

Nov 13, 2012, 8:09 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:27 PM

„Mane jau nuteisė, Seime sušaudys kaip politiką. Gal galite pasakyti už ką?” – tokiais žodžiais į Generalinės prokuratūros atstovus pirmadienį kreipėsi J. Pinskus.

Konstitucinis teismas šeštadienį paskelbė, kad daugiamandatėje apygardoje nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas įstatymas, o Jolanta Gaudutienė, J. Pinskus ir Ž. Pinskuvienė į Seimą išrinkti pažeidžiant įstatymą.

Seimas antradienį turės nutarti, ar atsižvelgti į šią išvadą.

Apklausti kaip liudytojai

Darbo partijos atstovai į juodąjį sąrašą pateko dėl po pirmojo rinkimų turo kilusio balsų pirkimo skandalo, į kurį įsivėlė J. Pinskaus padėjėjas Eugenijus Maciulevičius.

Jis įtariamas galimai organizavęs pirmumo balsų pirkimą įkalinimo įstaigose. J.Pinskaus žiniomis, E. Maciulevičiui yra pareikšti įtarimai.

Bet patį politiką pirmadienį tyrėjai apklausė tik kaip liudytoją.

Kaip liudytoja pirmadienį pirmą kartą apklausta ir Ž. Pinskuvienė.

Sutuoktiniai „Lietuvos ryto” televizijai pareiškė, kad pas tyrėjus nuvyko savo iniciatyva. Jie kartojo, kad apie bandymus pirkti balsus nieko nežinojo.

Anot Vilniaus vicemero J. Pinskaus, jeigu jis būtų tapęs Seimo nariu, E. Maciulevičius galėjo pretenduoti būti Vilniaus miesto tarybos narys.

Stebėjosi, kad net neišklausė

Tačiau J. Pinskus tikino, kad patekti į Seimą netroško. Jis jau pareiškė atsisakantis mandato.

Politikas tikino, jog dar prieš balsų pirkimo skandalą buvo apsisprendęs likti savivaldoje, todėl paprašė, kad partija jam neskirtų aukštos vietos kandidatų sąraše, jis pats pasirinko priešpaskutinį numerį.

„Todėl man nebuvo jokio motyvo pirkti balsus, už tai mokėti pinigus”, – „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai” tikino politikas ir stebėjosi, kad Konstitucinis teismas sprendimą priėmė neišklausęs nei jo, nei prokurorų.

Tuo buvo priblokšta ir Ž. Pinskuvienė, kuri iš 14-osios vietos sąraše po reitingavimo pakilo į 10-ąją: „Kalėjimų departamentas oficialiai informavo Vyriausiąją rinkimų komisiją, kad įkalinimo įstaigose nebuvo nustatyta balsų pirkimo faktų, bet į tai niekas nekreipia dėmesio.”

Pravieniškių pataisos namuose Ž. Pinskuvienė gavo 13 pirmumo balsų, J. Pinskus – 10, J. Gaudutienė – vos 2.

„Apie ką kalbame? Kai kurie kiti kandidatai tame pačiame kalėjime sulaukė daugiau pirmumo balsų”, – kalbėjo Širvintų tarybos narė.

Buvo savikritiškas

Politikų pora vakar atviravo, kad rinkimuose tikėjosi gerokai didesnės sėkmės.

Paklaustas, kaip gali paaiškinti, jog Šiaulių kaimiškojoje rinkimų apygardoje už jį buvo atiduota per 140 pirmumo balsų, J. Pinskus pareiškė, kad toks rezultatas jį irgi nustebino: „Per mažai. Tai mano gimtinė, ten mano mama ir trys seserys gyvena. Praėjusį kartą ten gavome daugiau balsų. Seserys prastai dirbo.”

Partijos vicepirmininkas apskritai kritiškai įvertino savo pasirodymą rinkimuose: „Iš 140 vietos pakilau į 22-ąją tik todėl, kad kiti jų gavo mažiau, bet man šis rezultatas prastas.”

Žada ginti savo garbę

Konstitucinio teismo išbrokuoti politikai tvirtino, kad gins savo šeimos garbę teisinėmis priemonėmis, galbūt net kreipsis į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre.

„Po viso to triukšmo dėl rinkimų pažeidimų reikėjo kam nors nuleisti kraują.

Bet mes neleisime, kad už nieką mus taip dergtų”, – kalbėjo Ž. Pinskuvienė.

Rungėsi ir vienmandatėje apygardoje

* Seimo nario mandato turėtų netekti „darbietė” J. Gaudutienė, kuri partijos sąraše buvo 21-oji, o po reitingavimo šiek tiek pakilo – iki 17-osios vietos.

* Ši Vilniaus tarybos narė rungėsi ir Naujamiesčio vienmandatėje apygardoje, kur tarp 15 kandidatų užėmė ketvirtąją vietą ir į antrąjį rinkimų turą nepateko.

Biržietis patirs ir finansinių nuostolių

* Jei Seimas pritars Konstitucinio teismo išvadai, kad rinkimų rezultatai dėl blogai suskaičiuotų balsų, taip pat kitų pažeidimų turi būti anuliuoti Biržų-Kupiškio vienmandatėje apygardoje, mandato neteks čia išrinktas socialdemokratas A. Zeltinis.

* Tarptautinėje bendrovėje „GTS Global Trading Service” vadybininku dirbantis politikas į rinkimų kampaniją buvo investavęs 36 tūkst. litų asmeninių lėšų, todėl jam apmaudu, kad pinigai nuėjo vėjais dėl rinkimų prievaizdų kaltės.

* Bet A. Zeltinis ketina vėl bandyti patekti į Seimą, kai minėtoje apygardoje bus surengti pakartotiniai rinkimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.