Vaikų su negalia svajonės - geraširdžių aukotojų rankose

Vaikai su negalia Lietuvoje nelepinami. Jiems trūksta finansinės paramos ir moralinio palaikymo. Neįgaliam vaikui per mėnesį valstybė skiria 3-9 tūkst. litų. Tačiau realiai šeima, kurioje auga neįgalus vaikas, per mėnesį į rankas gauna ženkliai mažiau – nuo 275 iki 1440 litų šalpos ir slaugos arba priežiūros pensijos.

Fondo „Algojimas“ vadovė Aušra Stančikienė (pirma iš kairės) ir projektų vadovė Lolita Zagurskaitė (pirma iš dešinės) ragina padovanoti neįgaliems vaikams tai, apie ką jie svajoja.<br>G. Beržinskas
Fondo „Algojimas“ vadovė Aušra Stančikienė (pirma iš kairės) ir projektų vadovė Lolita Zagurskaitė (pirma iš dešinės) ragina padovanoti neįgaliems vaikams tai, apie ką jie svajoja.<br>G. Beržinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 13, 2012, 4:27 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:50 AM

Daugiau nei pusė vaikų su negalia auginančių šeimų – nepilnos. Dažniausiai vaiku rūpinasi viena mama, vyrai negalios išsigąsta. Taip valstybės mokami pinigai lieka vieninteliu pajamų šaltiniu.

„Šeimų, kurios augina vaikus su negalia šalyje – apie 30 tūkstančių. Socialinė politika negalios srityje orientuota į suaugusį negalią turintį asmenį, o ne vaiką ir jo šeimą. Gimus kitokiam vaikui, jis nurašomas. Valstybė numeta pinigą, bet tas žmogus nevedamas per gyvenimą, kad galėtų būti pilnaverčiu. Atsiranda šeimų neįgalumas“, - pasakojo fondo „Algojimas“ vadovė Aušra Stančikienė.

Norėdamas padėti šeimoms, fondas ketvirtus metus iš eilės prieš Kalėdas organizuoja labdaringą akciją „Ištiesk gerumui ranką“, kurios tikslas – pildyti vaikų su negalia svajones. „Šeimos pildo anketas, kuriose nurodo, apie ką svajoja vaikai. Geros valios žmonės, matydami svajones, pasirenka, kurias išpildyti, arba aukoja pinigų, kurie vėliau išdalinami šeimoms“, - sakė A. Stančikienė.

Per trejus akcijos metus išpildyta 3000 svajonių. „Pildydami svajones, žmonės susidraugauja. Keičiasi sveikųjų požiūris į neįgaliuosius“, - pasakojo fondo projektų vadovė Lolita Zagurskaitė. . Akciją „Ištiesk gerumui ranką“ globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji ir pati pildo vaikų svajones. „Pernai dovanojo treniruoklį. Jis iškeliavo į Mažeikių rajoną. Treniruoklis specialus, jį Lietuvoje nelengva gauti“, - sakė L. Zagurskaitė.

Jos teigimu, daug žinomų žmonių pildo neįgalių vaikų svajones, bet nenori savęs viešinti. Jie prašo likti anonimais ir pildo brangiausias, daugiausiai kainuojančias svajones. Taip pat mokyklų mokiniai, kai kur klasėmis pasiryžta pildyti vaikų svajones. „Neįgaliesiems ypač smagu, kai juos aplanko, nes jie dažnai laiką leidžia namuose“, - teigė projektų vadovė.

Gerumo akciją vainikuoja labdaros maratonas „Ištiesk gerumui ranką“, kurį transliuoja LRT televizija.

Sausio pabaigoje fondas skelbia konkursą šeimoms, auginančioms vaikus su negalia, kad paskirstytų surinktus pinigus. Paskelbia informaciją per savivaldybių socialinius skyrius bei seniūnijas.

„Anketos yra anoniminės, prašome gydytojų išvadų, daug kitų dokumentų. Komisijos nariai skaito istorijas, bet nežino, kieno jos. Komisijoje – vis kiti žmonės“, - tikino vieną kartą komisijoje buvusi žurnalistė Katrina Zeiter.

Norinčius pildyti svajones, fondo darbuotojai kviečia užsuktį į fondo svetainę www.algojimas.lt ir susipažinti su vaikų svajonėmis.

„Kartais svajonės yra labai paprastos ir jas išpildyti nieko nekainuoja. Kitais atvejais pinigai reikalingi. Viena moteris taip norėjo prisidėti, kad pardavė vyro padovanotą automobilį ir nupirko klausos aparatą, medicinines priemones. Kitai mergaitei akcijos geradariai padovanojo kompiuterį. Drąsinu visus prisidėti, kas kiek galit“, - kalbėjo fondo vadovė L. Zagurskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.