Parlamentarai pakluso KT – įtariamų „darbiečių“ naujame Seime nebus (atnaujinta)

Paskutinis kadenciją baigiančio Seimo balsavimas – pakeisti kito parlamento sudėtį. Socialdemokratams apsigalvojus į Seimą durys užsivėrė penkiems „darbiečių“ rinkimų sąraše buvusiems parlamentarams, tarp jų trims pakilusiems pakankamai aukštai, kad galėtų žengti į kitą Seimą - Živilės Pinskuvienės, Jolantos Gaudutienės ir Jono Pinskaus. Savaitgalį Konstitucinis Teismas nusprendė, kad „darbiečių“ reitingo balsai yra įtartini, todėl jie neturi teisės patekti į Seimą.

Socialdemokratai.<br>V. Ščiavinskas
Socialdemokratai.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Nov 14, 2012, 5:26 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:51 AM

Iš sąrašo išbraukti ir Vytautas Gricius ir Viačeslavas Ždanovičius, kurie jame buvo per žemai, kad būtų galėję pretenduoti į kitą parlamentą.

Už tai, kad penki parlamentarai būtų išbraukti, balsavo dauguma Seimo - 77 parlamentarai. 11 buvo prieš, 10 susilaikė.

Nutarimui prieštaravo tik „darbiečiai“, keli „tvarkiečiai“, vienintelis balsavęs Krikščionių partijos frakcijos narys bei keli jokiai frakcijai nepriklausantys parlamentarai.

Išmetus tris „darbiečius“, į kitą Seimą vietoj jų pateko Vilija Filipoviečienė, Gediminas Jakavonis ir Larisa Dmitrijeva.

Antradienį sprendimas buvo priimtas priešingas. Kito Seimo daugumos koalicijos – socialdemokratų, „tvarkiečių“, „darbiečių“ ir lenkų politikų balsais Konstitucinio Teismo nuomonė buvo atmesta. Keli įtakingi socialdemokratai šiame balsavime dalyvauti atsisakė.

Tačiau jau po kelių valandų socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius, pasitaręs su kolegomis, paskelbė sprendimą pataisysiantis. Esą dėl to, kad partiją suklaidino neįvardintas teisininkas.

„Darbiečiai“ neslėpė, kad sprendimu nėra patenkinti

„Vieni balsuos pagal sąžinę, kiti pagal popierius“, - ironizavo „darbietė“ Dangutė Mikutienė.

Prieštaraujantys šiam Seimo sprendimai akcentavo, kad išmetamų „darbiečių“ asmeninė kaltė nėra įrodyta. Jie patys neigia pirkę reitingo balsus.

„Konstitucinis Teismas nepateikė atsakymo, ką reikės daryti tiems žmonėms, kurie šiuo siūlymu išbraukiami iš būsimo Seimo narių sąrašo. Kito seimo pareiga yra numatyti įstatymus, kad  įrodžius, jog jie nieko nepadarė, jie galėtų atgauti mandatą ir tapti Seimo nariais“, - dėstė „darbiečių“ Seime lyderis Vytautas Gapšys.

„Tvarkiečių“ frakcijos narys Julius Veselka tikino, kad pažeista nekaltumo prezumpcija.

„Įsivėlėme į formalumus ir užmiršome, kad už jų stovi konkretūs žmonės, kurių kaltė neįrodyta. Konstituciniam Teismui nėra suteikta teisė nuteisti žmonių, kurių kaltė neįrodyta. (...) Konstitucinis teismas suklydo, todėl nepritarkime“, - kolegas skatino jis.

Nemažai parlamentarų šaipėsi iš socialdemokratų, kad šie pakeitė savo ankstesnį sprendimą.

„Vakar 15 valandą lygtai išteisinome juos, šiandieną jau nutariame, kad jie kalti. Pasakykite, ką jūs naktį darėte, kaip ir J. Gaudutitenė, ir Ž. Pinskuvienė nepatenkino, kad jo jau kaltos? Moterys, jie su vyrais deratės ir einate į politiką, tai tenkinkite, ką vyrai prašo. Kitaip galite likti kaltos“, - šaipėsi J. Veselka.

Konservatorius Kęstutis Masiulis tikino, jog tai neva įrodo, jog kita Seimo dauguma nuolat apsigalvos ir bus nežinia kieno įtakojama.

„Jei premjeras bus Algirdas Butkevičius, tai bus premjeras, kuris iš vakaro sakys, kad gerbia Konstituciją, o kitą dieną per pietus blokuos jos pagarbą, o vakare eis į ekranus ir verkšlens, kad jį suklaidino anoniminiai teisininkai. Jis neturės savo nuomonės, jis nuomonę keis anoniminiam teisininkui pakišęs raštelį.

„Darbiečiai“ vakar sakė, kad nedalyvaus balsavimuose, o už pusvalandžio praregėjo, balsuoja ir blokuoja sprendimus. Koalicjos formavimosi metu atsiranda kriminalinis aspektas, kriminalinė moralė ir kriminalinė tradicija. Koalicija tampa įkaite partijos, kuri teisiama ir kurios vadovai teisiami“, - poetiškai kaltino K. Masiulis.

A. Butkevičius atšovė, kad rinkimų kompanija K. Masiuliui turbūt sukėlė „sveikatos problemų“ ir kaltino, jog antradienį sprendimai buvo priimami per greitai ir nebuvo galima susivokti, kas vyksta.

„Vakar buvo daug priežasčių kai skubinote priimti, kai nebuvo iki galo išaiškinta. Nereikėjo buldozeriu važiuoti, kaip jūs važiavote visus keturis metus. Jei jums trūksta kompetencijos, tai visuomenė jau savo žodį pasakė“, - sakė A. Butkevičius.

O socialdemokratas Juozas Olekas parlamentarams aiškino, jog socialdemokratai išties neapsigalvojo.

Esą antradienį jo partija balsavo prieš „darbiečių“ išbraukimą tik todėl, kad būdas, kaip buvo siūloma juos išbraukti, nebuvo tobulas. Todėl partija ketino ketino jį pataisyti.

„Tai ne vakarykštė klaida, o išmintis nesustoti pusiaukelėje nepabaigto darbo. Vakar jo nepriėmėme, nes nebuvo atsakyta į klausimus, kurių iš mūsų reikalauja įstatymas. Šiandieną patvirtiname daugiamandatėje apylinkėje išrenkamus seimo narius. Vakar nebuvo įgyvendintas tas įstatymo reikalavimo, kad Seimas turi patvirtinti galutinį išrinktų kandidatų sąrašas“, - dėstė politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.