Teismo laukiantis buvę Kauno vicemeras K. Kriščiūnas grįžta į politiką

Piktnaudžiavimu tarnyba kaltinamam ir teismo laukiančiam buvusiam Kauno vicemerui, socialdemokratui Kęstučiui Kriščiūnui pavyko grįžti į miesto savivaldybės tarybą. Teismas atmetė prokurorų prašymą ir po devynerius metus trukusio nušalinimo nuo tarybos nario pareigų K. Kriščiūnui leido vėl dalyvauti Kauno savivaldybės tarybos veikloje.

Buvęs vicemeras, piktnaudžiavimu kaltinamas ir teismo laukiamas K. Kriščiūnas dar tris mėnesius negalės lankytis Kauno savivaldybės tarybos posėdžiuose.<br>N. Povilaitis
Buvęs vicemeras, piktnaudžiavimu kaltinamas ir teismo laukiamas K. Kriščiūnas dar tris mėnesius negalės lankytis Kauno savivaldybės tarybos posėdžiuose.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2012-11-14 17:36, atnaujinta 2018-03-15 10:51

Į korupcijos liūną įklimpęs, net penkiais piktnaudžiavimo užimtomis vicemero pareigomis atvejais kaltinamas 43 metų Kęstutis Kriščiūnas nuo šiol galės vėl darbuotis Kauno savivaldybės taryboje. Trečiadienį po pietų Kauno apygardos teismas paskelbė tenkinantis kaltinamojo ir jo gynėjo prašymą ir K. Kriščiūnui panaikino devynis mėnesius galiojusį nušalinimą nuo tarybos nario funkcijų.

Prašydami neleisti K. Kriščiūnui dalyvauti tarybos veikloje prokurorai motyvavo tuo, kad jis gali daryti naujus nusikaltimus, paveikti kitus kaltinamuosius bei liudininkus.

„Kai kurie kaltinamieji - K. Kriščiūno pavaldiniai. O jis pats užėmė svarbias pareigas taryboje, yra pakankamai įtakingas asmuo“, - tikino prokurorai.

Teismas pabrėžė, kad ši prievartinė procesinė priemonė gali būti bet kada atnaujinta, jei tik bus gauta duomenų, jog kaltinamasis bando paveikti kitus kaltinamuosius ar liudininkus. Šį Kauno apygardos teismo sprendimą prokurorai per septynias dienas galės skųsti Lietuvos Apeliaciniam teismui.

Prokurorės nušalinti nepavyko

Prieš teismą netrukus stosiančiam, piktnaudžiavimu tarnyba kaltinamam buvusiam Kauno vicemerui K. Kriščiūnui bei jo gynėjui nepavyko nušalinti jo bylą tyrusią ir šiuo metu valstybinį kaltinimą palaikančią Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorę Nomedą Urbonavičienę.

Nors kaltinamasis ir gynėjas visaip bandė apjuodinti principingumu garsėjančią prokurorę, kaltindami ją tariamu šališkumu ir net dokumentų klastojimu, teismas prašymą nušalinti galutine ir neskundžiama nutartimi atmetė. Konstatuota, kad valstybės kaltintojo ir kaltinamojo nesutarimai natūralūs, tai jų procesinių pozicijų išraiška.

Kauno teisėsaugininkai N. Urbonavičienę vadina viena principingiausių ir iki galo kovojančių prokurorų. Jai teko palaikyti valstybės kaltinimus ne vienoje rezonansinėje korupcijos ar nusikalstamo pasaulio šulų byloje.

Pasijuto reikšmingu politiku

Nors piktnaudžiavimu tarnyba kaltinamo K. Kriščiūno ir kitų, kartu su juo į korupcijos liūną įklimpusių veikėjų byla dar nepradėta nagrinėti, buvęs vicemeras jau svaidosi kaltinimais jo karjerą sužlugdžiusiems prokurorams.

Socialdemokratų partijoje narystę sustabdęs K. Kriščiūnas teisme tikino, kad prokurorų prašymas jį toliau nušalinti nuo tarybos nario funkcijų yra ne kas kita, kaip kišimasis į politiką. Susikompromitavęs politikas tikino, kad byloje pareikšti kaltinimai grindžiami galimu piktnaudžiavimu vicemero, bet ne tarybos nario pareigomis.

„Buvau renkamas (į savivaldybės tarybą. – Red.) ir reitinguojamas. Buvau įgijęs pasitikėjimą, tapau frakcijos seniūnu. Man pareikšti kaltinimai tik kaip vicemerui, bet ne kaip tarybos nariui“, - teisme kalbėjo piktnaudžiavimu tarnyba kaltinamas K. Kriščiūnas.

Buvęs vicemeras šiai, iš pirmo žvilgsnio, gana primityviai piktnaudžiavimo tarnyba bylai bandė suteikti politinį atspalvį. Savivaldybės kuluaruose „politiniu lavonu“ jau senokai vadinamas K. Kriščiūnas, regis, pasijuto didžiu politiku ir pylė purvą ant jį pričiupusių prokurorų.

„Prokuratūra mane šmeižia ir bando politiškai susidoroti“, - teismui pareiškė vicemero pareigų netekęs, į teisiamųjų suolą netrukus sėsiantis socialdemokratas.

Korupcijos byloje – garsios pavardės

Nuo dalyvavimo politinėje veikloje K. Kriščiūnas nušalintas jau devyni mėnesiai, kai tik buvo sulaikytas teisėsaugininkų. Vienam Socialdemokratų partijos Kauno skyriaus lyderių, vicemerui K. Kriščiūnui Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai antrankius uždėjo šių metų sausio 16 dieną. Beveik tuo pačiu metu buvo sulaikyti dar du Kaune gerai žinomi veikėjai – tuometis savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius Algimantas Puidokas ir K. Kriščiūno visuomeninė padėjėja Zita Zalagėnaitė.  

STT agentai ir prokurorai trijulę kaltino piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi bei korupcija, tačiau sulaikytieji kategoriškai neigė kaltę. Prokurorai kreipėsi į teismą, šis leido du įtariamuosius suimti. K. Kriščiūnas už grotų praleido mėnesį, A. Puidokas šiek tiek trumpiau. Manoma, kad jam vartus į laisvę atvėrė nuoširdus prisipažinimas, kardomosios priemonės pakeitimui įtakos taip pat turėjo ir jo sveikatos būklė. A. Puidokas yra pergyvenęs kelis insultus, jį kamuoja aukštas kraujospūdis.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad K. Kriščiūnas, būdamas Kauno mero pavaduotoju, pasinaudodamas tarnybine padėtimi, pasirūpino visuomeninės padėjėjos Z. Zalagėnaitės gerove. Jis pasistengė, kad jo gera draugė ir bendrapartienė išvengtų asmeninių išlaidų bei nurodė UAB „Panemunės butų ūkis“ generaliniam direktoriui Tomui Pilviniui bendrovės lėšomis nupirkti jos buto remontui reikalingų statybinių medžiagų.

Asmeninio automobilio remontas – už savivaldybės lėšas

Socialdemokratas rūpinosi ne tik padėjėjos, bet ir savo gerove. Pasak prokurorų, K. Kriščiūnas pasistengė, kad savivaldybės įmonė „Panemunės butų ūkis“ suremontuotų asmeninį jo automobilį, nupirktų žieminių padangų komplektą bei akumuliatorių.

K. Kriščiūnas taip pat kaltinamas tuo, kad piktnaudžiavo tarnybinė padėtimi savotiškai reketuodamas savivaldybei priklausančios įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorių A. Puidoką. Vicemeras nurodė A. Puidokui pakeisti jo asmeninio automobilio spyneles, po kurio laiko – atlikti ratų suvedimo patikrą. A. Puidokas suklastojo dokumentus ir šiuos darbus apmokėjo iš savivaldybės įmonės lėšų.

Dėl šių nusikalstamų veikų K. Kriščiūnui pateikti kaltinimai piktnaudžiavimu, T. Pilviniui ─ piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir turto iššvaistymu. K. Kriščiūno bendrapartietė Z. Zalagėnaitė kaltinama bendrininkavimu, piktnaudžiavimu ir turto iššvaistymu. Baudžiamojon atsakomybėn taip pat patrauktas ir buvęs savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius A. Puidokas, jis kaltinamas piktnaudžiavimo organizavimu ir turto iššvaistymu.

„A. Puidokas siekdamas išlaikyti gerus ir draugiškus santykius su K. Kriščiūnu iš bendrovės pinigų apmokėjo blogai besidarinėjusių K. Kriščiūno asmeninio automobilio durelių remontą, padengė ratų montavimo ir balansavimo išlaidas“, ─ rašoma kaltinamajame akte.

Prieš teismą taip pat stos UAB „Kauno komunaliniame ir butų ūkyje“ mechaniku dirbęs Juozas Rauchas, kuris kaltinamas padėjęs minėtiems valstybės tarnautojams piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, klastoti dokumentus ir švaistyti jo žinioje buvusį turtą.

Bylos nagrinėjimas teisme gali užtrukti

Visi kaltinamieji teismo laukia būdami laisvėje, jiems skirtos kardomosios priemonės – pasižadėjimas neišvykti. Už šiuos nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas numato maksimalią laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.

Ši byla galutinai sužlugdė K. Kriščiūno karjerą, jis buvo atleistas iš vicemero posto, sustabdyta jo narystė Socialdemokratų partijoje. Lrytas.lt žiniomis, K. Kriščiūnas šiuo metu Kaune gyvena vienas, jo žmona su mažamečiais vaikais emigravo į Didžiąją Britaniją. Iš mero pavaduotojo pareigų atleistas K. Kriščiūnas šiuo metu dirba savivaldybės įmonėje „Kauno vandenys“ ir yra priverstas tenkintis gana kuklia alga.

Pirmąjį teismo posėdį ketinama surengti dar šį mėnesį. Teisminis procesas gali trukti labai ilgai, neseniai K. Kriščiūno advokatas pareiškė, kad viena kaltinamųjų Z. Zalagėnaitė serga sunkia ir nepagydoma liga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.