Galima ūkio ministrė B. Vėsaitė: „Svarbiausia pagerinti sąlygas verslui kurtis ir plėstis“

Naujų darbo vietų sukūrimas, aplinką tausojančios energijos plėtra, didesnis valstybės įmonių veiklos efektyvumas. Tokias svarbiausias problemas ir darbus įvardijo socialdemokratė Birutė Vėsaitė, kuri gali tapti naująja ūkio ministre. Ketvirtadienį paaiškėjo, kokius kandidatus į ministrų postus siūlys Lietuvos socialdemokratų partija.

Socialdemokratė B. Vėsaitė 12 metų dirbo Seimo Ekonomikos komitete.<br>P. Lileikio nuotrauka iš archyvo
Socialdemokratė B. Vėsaitė 12 metų dirbo Seimo Ekonomikos komitete.<br>P. Lileikio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Nov 15, 2012, 3:25 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:14 AM

„Pirmiausia noriu pabrėžti, kad aš dar nesu ministrė. Reikia pereiti partijos filtrus ir prezidentūros skaistyklą. Tik tada bus galima konkrečiai kalbėti apie darbus. Dabar aš galiu tik pasvarstyti kaip politikė“, - paaiškino socialdemokratė.

Ji atsakė į klausimą, kokias svarbiausias problemas mato Ūkio ministerijos valdomame sektoriuje.

„Aš jau 12 metų dirbu Seimo Ekonomikos komitete, o jis yra vienas iš Ūkio ministerijos kuratorių. Todėl vienas svarbiausių darbų man atrodo verslo aplinkos gerinimas. To buvo siekiama ir anksčiau. Tuos darbus pradėjo dar Gedimino Kirkilo vadovaujama Vyriausybė. Juos reikia tęsti“, - aiškino socialdemokratė.

B. Vėsaitė pabrėžė, kad Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ir kitos institucijos turėtų tapti verslo konsultantais, o ne baudėjais, pavyzdžiui, ataskaitos „Sodrai“ ir VMI galėtų būti konsoliduotos, nes taip administruojant verslą sumažėtų popierizmo.

„Vyriausybė turėtų dirbti kaip vienas gerai suteptas mechanizmas. Pavyzdžiui, vienas iš verslo plėtros stabdžių yra teritorijų planavimas. Tai nėra Ūkio ministerijos jurisdikcija, tačiau tą problemą reikia spręsti kartu. Negali užsienio šalių investuotojai laukti 6 metų, kol derinami detalieji, specialieji ar bendrieji teritorijų planavimo planai.

Taip pat turi baigtis mojavimas viešojo intereso korta. Dažnai nutinka taip, kad grupė žmonių sukyla prieš jų kaimynystėje besikuriančias gamybos įmones ar ūkius. Viešasis interesas yra svarbus, tačiau negalima tuo piktnaudžiauti“, - kalbėjo galima ūkio ministrė B. Vėsaitė.

Anot jos, derinant su Finansų ministerija svarbu išspręsti verslo kūrimosi regionuose problemą: „Dabar investuotojai savo verslą kuria Vilniuje arba Kaune. Mokestinėmis lengvatomis reiktų skatinti verslą kurti ir kitose regionuose. Tai skatintų darbo vietų atsiradimą ir investicijas į regionus.“

Daug problemų B. Vėsaitė įžvelgia viešųjų pirkimų sektoriuje. Politikė teigia, kad dabar taikomas mažiausios kainos principas sudaro prielaidas korupcijai. „Tą problemą jau ne kartą įvardijo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba. Tačiau Europos Komisijos nurodymai yra tokie, kad kažką keisti yra labai sudėtinga. Aš manau, kad viešuosiuose pirkimuose pirmiausia turėtų būti taikomas ekonominio naudingumo principas“, - aiškino politikė.

Ji sakė, kad kuo daugiau viešųjų pirkimų turėtų būti perkelta į elektroninę erdvę, nes tai užtikrintų skaidrumą.

Anot galimos ūkio ministrės, reikia spręsti ir mažiausias pajamas gaunančių darbuotojų problemas: „Nenormalu, kad 8 darbo valandas dirbantys žmonės uždirba minimalų atlyginimą. Sukuriant didesnę pridėtinę gaminių vertę galima keisti tokią verslo struktūrą ir išspręsti tas problemas. Kartu tai sumažintų ir ekonominių pabėgėlių skaičių. Tai yra pozityvus dalykas.“

B. Vėsaitės manymu, dabartiniai Ūkio ministerijos vadovai pamiršo vartotojų teisės apsaugos sritį, todėl politikė norėtų tam skirti daugiau dėmesio.

Anot jos, taip pat reikia išspręsti verslo konkurencijos problemas: „Mes vis bandome, kad mūsų degalų kainos pasiektų bent Latvijos lygį, bet niekam taip ir nepavyksta. Aišku, tai bus sunku, bet tai reikia daryti.“

Politikė atkreipė dėmesį, kad Ūkio ministerija turėtų prisidėti prie aplinką tausojančios energijos plėtros. „Mes turime savo žaliavas naudoti patys, o tik tada jas eksportuoti į užsienio šalis“, - kalbėjo B. Vėsaitė.

* * *

Valdančiąją koaliciją formuojanti Lietuvos socialdemokratų partija išsidalijo ministrų portfelius. Šaltinių teigimu, ūkio ministre bus siūloma B. Vėsaitė, Krašto apsaugos ministerijai turėtų vadovauti buvęs šios žinybos ministras Juozas Olekas, teisingumo ministro postą turėtų užimti Julius Sabatauskas arba Juozas Bernatonis. Sveikatos apsaugos ministerijai turėtų vadovauti Vytenis Povilas Andriukaitis. Susisiekimo ministerijos vadovu numatytas Rimantas Sinkevičius.  

Socialdemokratai gavo septynias – Finansų, Susisiekimo, Ūkio, Krašto apsaugos, Sveikatos apsaugos, Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijas.

Partijos lyderis Algirdas Butkevičius sakė, kad finansų ir užsienio reikalų ministrus bus leista parinkti prezidentei Daliai Grybauskaitei. Jo žiniomis, vadovauti užsienio politikai galėtų dabartinis Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Linas Linkevičius.

Darbo partija gavo penkias – Žemės ūkio, Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo, Kultūros ministeriją.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ gavo Aplinkos ir Vidaus reikalų ministerijas. Lenkų politikams pažadėta Energetikos ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.