Socialdemokratai išsidalijo ministrų portfelius (papildyta)

Valdančiąją koaliciją formuojanti Lietuvos socialdemokratų partija išsidalijo ministrų portfelius. Šaltinių teigimu, ūkio ministre bus siūloma Birutė Vėsaitė. Krašto apsaugos ministerijai turėtų vadovauti buvęs šios žinybos ministras Juozas Olekas. Teisingumo ministro postą turėtų užimti Julius Sabatauskas arba Juozas Bernatonis. Sveikatos apsaugos ministerijai turėtų vadovauti Vytenis Povilas Andriukaitis. Susisiekimo ministerijos vadovu numatytas Rimantas Sinkevičius.

Buvęs krašto apsaugos ministras J. Olekas gali grįžti į šitą postą.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Buvęs krašto apsaugos ministras J. Olekas gali grįžti į šitą postą.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Nov 15, 2012, 3:25 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:14 AM

Politikė B. Vėsaitė portalui lrytas.lt sakė, kad svarbiausi Ūkio ministerijos darbai būtų naujų darbo vietų sukūrimas, aplinką tausojančios energijos plėtra, didesnis valstybės įmonių veiklos efektyvumas. Galimas Susisiekimo ministerijos vadovas R. Sinkevičius įvardijo svarbiausias problemas ir darbus susisiekimo sektoriuje.

„Oficialaus pasiūlymo dar nesu gavęs, tačiau tokių kalbų girdėjau. Didelio optimizmo dėl to nerodau, nes matau, kokie sunkūs darbai ir sudėtingi sprendimai laukia“, - portalui lrytas.lt sakė socialdemokratas R. Sinkevičius.

Politikas įvardijo pagrindines problemas, kurias bandys išspręsti tapęs ministru. 

„Svarbiausias darbas bus suskystintųjų dujų terminalo statyba ir eksploatacija. Tai yra vienas svarbiausių Lietuvos energetinių ir ekonominių projektų. 

Taip pat svarbus darbas bus uosto ekvatorijos gilinimas iki vadinamosios Kiaulės Nugaros. Taip pat krantinių statyba toje vietoje. Tai reikia padaryti tam, kad suskystintųjų dujų terminalo laivas galėtų prisišvartuoti“, - apie planus pasakojo socialdemokratas.

Būsimo susisiekimo ministro R. Sinkevičiaus nuomone, taip pat svarbu išspręsti Europos Sąjungos (ES) lėšų įsisavinimo problemą. 

„Susisiekimo projektuose ES pinigai yra įsisavinami nuo 0 iki 80 procentų. Vidutinis vieno projekto lėšų įsisavinimas siekia vos 40 procentų. Mano nuomone, tai yra labai mažas skaičius. Sutinku, kad taip yra ir dėl įvairių objektyvių kliūčių, teisinių problemų. Tačiau neišsprendę tos problemos mes netenkame daug lėšų ir neįgyvendiname labai svarbių projektų“, - sakė būsimas politikas R. Sinkevičius.

Vienas iš tokių strateginių projektų – europinės vėžės geležinkelio nutiesimas Lietuvoje. „Projektas „Rail Baltica“ privalo būti įgyvendintas. Tam turi būti skirtos visos reikalingos lėšos, įsisavinti ES pinigai. Juk kiekvienas norėtų sėsti Kaune į traukinį ir greitai bei patogiai nuvažiuoti į Paryžių“, - apie „Rail Baltica“ kalbėjo R. Sinkevičius.

Būsimajam susisiekimo ministrui nerimą kelia ir kaimyninių šalių siekis jūrų krovinius gabenti ne per Klaipėdos, bet per Sankt Peterburgo uostą. „A. Lukašenkos ir V. Putino planai kelia nerimą. Tranzitas Lietuvai yra labai svarbus. Tą svarbą puikiai apibrėžia skaičiai – nuo kiekvienos per Lietuvą gabenamos tonos mūsų įmonės uždirba apie 70 litų, o į valstybės biudžetą įplaukia apie 11 litų. Tai yra labai dideli skaičiai, todėl akivaizdu, kad tranzitas yra labai svarbus“, - aiškino socialdemokratas.

Anot jo, taip pat svarbu tęsti Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) darbus. „Kelių tiesimas kaimo vietovėse, žvyrkelių tvarkymas ir kiti panašūs darbai turi ne tik ekonominę naudą, bet ir socialinę. Tai ne tik mažina atskirtį, bet ir skatina regionuose kurti verslus, didinti darbo vietų skaičių“, - apie KPPP kalbėjo R. Sinkevičius.

* * *

Socialdemokratai gavo septynias – Finansų, Susisiekimo, Ūkio, Krašto apsaugos, Sveikatos apsaugos, Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijas.

Partijos lyderis Algirdas Butkevičius sakė, kad finansų ir užsienio reikalų ministrus bus leista parinkti prezidentei Daliai Grybauskaitei. Jo žiniomis, vadovauti užsienio politikai galėtų dabartinis Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Linas Linkevičius.

Įdomu tai, kad buvusiam premjerui Gediminui Kirkilui ministro portfelis nebuvo pasiūlytas.

Darbo partija gavo penkias – Žemės ūkio, Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo, Kultūros ministeriją.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ gavo Aplinkos ir Vidaus reikalų ministerijas.

Lenkų politikams pažadėta Energetikos ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.