Į Seimą sugrįžęs A. Patackas: „Lietuvoje bręsta partizaninis karas“

Po ilgos pertraukos į Seimą sugrįžo signataras, antisovietinio pasipriešinimo dalyvis Algirdas Patackas. Pirmąją naujai išrinkto Seimo posėdžio dieną jis buvo sunerimęs, rūsčiai žvelgė į tribūną, iš kurios kalbėjo naujasis Seimo pirmininkas, Darbo partijos atstovas Vydas Gedvilas. A. Patackas portalui lrytas.lt teigė, kad šis Seimas yra valstybės moralinės krizės išraiška.

A. Patackas mano, jog Lietuvoje bręsta sąlygos partizaniniam karui.<br>J. Stacevičius.
A. Patackas mano, jog Lietuvoje bręsta sąlygos partizaniniam karui.<br>J. Stacevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Nov 17, 2012, 9:11 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:31 AM

Dešiniųjų pažiūrų signataras apgailestavo, kad parlamente nėra gausios jėgos, kuri gali pasipriešinti morališkai supuvusiai sistemai. Jo manymu, dabartiniai konservatoriai tapo konjunktūrine struktūra, iš Tiesos į Mėsos virtusia partija. Pagal „Drąsos kelio“ partijos sąrašą išrinktas signataras šią priešsisteminę partiją lygino su Lietuvos pokario partizanais. Jo nuomone, visoje Rytų Europoje plečiasi nesisteminių jėgų judėjimas, galintis pakeisti visą ES veidą.

Pirmojo naujosios kadencijos Seimo posėdžio metu paklaustas, kaip jaučiasi vėl sugrįžęs į parlamentinę politiką, pagal „Drąsos kelio“ sąrašą išrinktas signataras A. Patackas atsakė: „Labai blogai. Juk Seimas išrinktas neteisėtai“.

Dabartinę situaciją, kai rinkimus laimėjo kairiosios, A. Patacko požiūriu promaskvietiškos partijos, signataras palygino su 1992 m. Seimo rinkimais. Tuomet daugumą laimėjo Algirdo Brazausko, netrukus tapusio ir prezidentu, vadovaujama Lietuvos demokratinė darbo partija (LDDP).

„Anuomet grėsmė Lietuvai buvo didesnė politine prasme. Nes nebuvome užšokę ant NATO, ES bėgių. Bet moraline prasme šis Seimas yra baisiau, jis – didesnė grėsmė nepriklausomybei“, – tvirtino A. Patackas.

Atkreipus dėmesį, jog dešiniųjų opozicija yra pakankamai gausi, signataras atrėžė, jog konservatoriai jau yra nebe tokie, kokie buvo anksčiau.

„Šioje partijoje cirkuliuoja negeros srovės. Iš Tiesos jie virto Mėsos partija, ji nebegali būti moralinio tautos gelbėjimo ratu“, – tvirtino tiesiakalbis, žodžių į vatą nevyniojantis signataras.

A. Patackas pastebėjo, jog ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Rytų Europoje plinta nusivylimas politiniu elitu, buriasi antisisteminės jėgos.

„Lenkijoje plinta judėjimas berniukų su beisbolo lazdomis. Kaip mus sutelkė Garliavos įvykiai, taip radikalų lenkų jaunimą pakėlė lėktuvo katastrofa, kurios metu žuvo prezidentas L. Kaczynskis. Bet lenkų protestas anarchiškas, nėra jėgos, kuri galėtų juos sutelkti“, - pastebėjo A. Patackas.

Kaip alternatyvą kitokiai, mažiau vartotojiškai, nekosmopolitinei ES jis mato Vengrijoje. A. Patackas asmeniškai pažįsta prieštaringai vertinamą Vengrijos prezidentą Viktorą Orbaną, su juo ne kartą kalbėjosi.

Signataras teigė, jog sisteminės partijos Lietuvoje nebeturi perspektyvos – jos morališkai pakrikusios, atsinaujinti nebegali. Prie tokių jis priskyrė ir konservatorius.

A. Patackas sakė, kad Kauno pedofilijos skandalo ir įvykių Garliavoje suburta partija išaugs į partizaninį judėjimą – gal kovojantį ne tikrais, bet moraliniais ginklais.

Signataras A. Patackas žinomas kaip tiesmukas žmogus, puoselėjantis tautines vertybes, baltų kultūros ir istorijos tyrinėtojas.

Rinkimų kampanijos metu, vykstant televizijos debatams, jis sviedė stiklinę į Socialistinio liaudies fronto kandidatą Vytautą Bernatonį, kai šis pareiškė, jog Sausio 13-sios žudynes išprovokavo Vytautas Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.