Seimo pirmininku tapo V. Gedvilas, po karštų diskusijų išrinkti visi vicepirmininkai (atnaujinta)

Po ilgos ir alinančios pirmosios naujojo Seimo darbo dienos parlamentarai išsirinko savo vadovą ir jo pavaduotojus. Be didesnių ginčų Seimo pirmininku išrinktas Darbo partijos atstovas Vydas Gedvilas. Gerokai karščiau ir aršiau vyko diskusijos dėl vicepirmininkų, ypač - dėl „darbiečio" Vytauto Gapšio ir „tvarkiečio" Kęsto Komskio.

Seimo pirmininkas V. Gedvilas apsilankė savo darbo kabinete.<br>R. Danisevičius
Seimo pirmininkas V. Gedvilas apsilankė savo darbo kabinete.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Nov 17, 2012, 9:31 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:59 AM

Iki 23 val. diskutavę parlamentarai balsus po slapto balsavo suskaičiavo tik vidurnaktį. Patvirtintos visos siūlytos kandidatūros - V. Gapšio, K. Komskio, socialdemokratų Gedimino Kirkilo, Algirdo Syso ir opozicijos atstovės konservatorės Irenos Degutienės.

Daugiausia palaikymo sulaukė pastaroji, mažiausio - K. Komskis. Konservatoriai šaipėsi iš „darbiečių", V. Gedvilą vadino marionete, o V. Gapšio teiravosi, kaip jam seksis pareigas derinti su teismo posėdžiais.

Už V. Gapšį balsavo 78 parlamentarai, 50 prieš, trys rasti sugadinti.

Už K. Komskį balsavo 73, prieš 56 parlamentarai.

Už I. Degutienę balsuota 112, prieš - 17 Seimo narių.

Už G. Kirkilą balsavo 98 parlamentarai, prieš - 33 Seimo nariai. Už A. Sysą pasisakė 93 parlamentarai, dar 38 buvo prieš.

K. Komskiui - klausimai apie kontrabandą

Neoficialiai kalbėta, kad partijos vadovas Viktoras Upaskichas į Seimo pirmininkus iš pradžių norėjo siūlyti būtent V. Gapšį. V. Gedvilo kandidatūra atsirado po to, kai socialdemokratai nesutiko į pagrindinius postus skirti problemų su  turinčių „darbiečius". Šiuo metu už sukčiavimą bandant slėpti mokesčius teisiami trys „darbiečių" parlamentarai - V. Uspaskichas, Viktorija Vonžutaitė bei V. Gapšys. 

Įtarimai dėl nelegalios veiklos yra siejami ir su K. Komskiu. Jo šeimos nariai buvo įtarti kontrabanda.

Prisistatydamas parlamentarams K. Komskis išsyk prisiminė pranešimus apie savo įtartinus ryšius. Jis akcentavo, kad jokie įtarimai nebuvo įrodyti, siūlė už jį balsuojant nesivadovauti „gandais" ir „provokacijomis".

Jis pažadėjo kreiptis į teisėsaugą dėl konservatoriaus parlamentaro Manto Adomėno, kuris jo paklausė, ar tapęs Seimo vicepirmininku nutrauks ryšius su kontrabanda.

„Už jūsų šmeižimą jums reikėtų sėsti į kalėjimą ir nebebūtų problemos“, - sakė K. Komskis.

Konservatorių pašaipos

Konservatoriai posėdžių salėje iš V. Gapšio šaipėsi, kaip jis suderins savo kaip Seimo pirmininko darbą su Darbo partijos teismo posėdžiais, kurie vyksta pirmadienį ir penktadienį. „Grafiką nustato teismai“, - lakoniškai sakė V. Gapšys. Konservatorius Kęstutis Masiulis dėstė, kad jam koktu įsivaizduoti, ką ambasadoriai apie Seimo vadovybę aiškins atvykstančioms delegacijoms, ir apibūdino, kad Seimo vadovybė bus „su kriminaliniu kvapeliu".

Konservatorei Vaidevutei Margevičienei paklausus, kaip jis būtų reagavęs, jei konservatoriai savo laiku būtų pasiūlę į Seimo pirmininko pavaduotojus asmenį, kurio baudžiamoji byla yra galutinėje stadijoje, V. Gapšys atšovė, kad teisėsaugos įtariamas konservatorių partijos narys buvo Lazdijų rajono meras savo teismo metu.

„Jūs esate taip pat labai šauni teisininkė ir prisimenate nekaltumo prezumpciją. Šiandien buvo byla, kurioje buvo teisiamas Lazdijų meras konservatorius, kuris ėjo pareigas būdamas įtariamuoju. Šitoje vietoje būkime sąžiningi visi“, - dėstė V. Gapšys. Pasak V. V. Margevičienės, teikdama V. Gapšio kandidatūrą valdantieji rodo „teisinį nihilizmą“. „Tai keista, nes būsimasis premjeras A. Butkevičius sakė, kad neteiks į aukštus postus tiek Vyriausybėje, tiek Seimo valdyboje asmenų, kurie įtariami nusikaltimais“, - dėstė ji.

V. Uspaskichas pyko ant teisėsaugos ir konservatorių

Linksmai nusiteikęs V. Uspaskichas gynė V. Gapšį kaltindamas teisėsaugą, kad ši nesugeba nuteisti konservatorių.

„Vytautas vertas ne tik apkalbų, ne tik pagyrų. Jis tiesiog vertas tapti Seimo pirmininko pavaduotoju. 

Labai dažnai girdime, ypač iš dešiniųjų, apie teisę, teisėsaugą. Prieš 10 metų mes girdėjome apie nekaltumo prezumpciją, dabar reikia užmiršti šitą žodį. Ypač kai padovanojo „Mažeikių naftą", tada kalbėjo apie nekaltumo prezumpciją. Kai pardavinėjo iš „Mažeikių naftos" naftos produktus kaip nekondicinius ir padarė šimtamilijoninius nuostolius valstybei. Tada kalbėjo apie nekaltumo prezumpciją.

Tada A. Kubilius buvo pirmas premjeras, dabar antras. Pardavė visą naftotiekį už jo paties pinigus. Aš apie „Geonaftą" kalbu. Nekalbant apie Radviliškį – ten pusė konservatorių suimtų, apie Panevėžį, kitus dalykus.

Jie tiesiog įrodo, kad Lietuvos teisėsauga dirba blogai. Iškelia byla jiems ir numarina, arba neiškelia. Reiškia, reikia iš pradžių sutvarkyti teisėsaugą, po to kalbėti apie teisę", - dėstė V. Uspaskichas.

Jis piktinosi konservatoriais, kurie klausinėjo kandidatų, ar jie balsuotų už teisinės neliečiamybės panaikinimą „darbiečiams". Esą tai pasakyti dabar negalima. „Ateis prokuroras, paskelbs įtarimus, bus sukurta komisija, ji nuspręs, tada bus balsavimas. Ko klausiate, kas bus? Jūs ką, nežinote Statuto? Vytautai, prašau, išmokyk juos Statuto", - iš tribūnos į V. Gapšį kreipėsi jis.

Seimo pirmininką rinko iš vieno kandidato

Prieš balsavimo dėl Seimo pirmininko procedūrą naujoji Seimo dauguma demonstravo savo jėgą. Darbo partijos kandidatą į Seimo pirmininkus Vydą Gedvilą parašais parėmė 85 parlamentarai - tai daugiau kaip trys penktadaliai iš 135, šiuo metu esančių Seime. Be 82 daugumos koalicijos parlamentarų, parašais jį parėmė „Drąsos kelio“ sąraše išrinkta Aurelija Stancikienė, taip pat Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai Linas Balsys ir Rima Baškienė. 

Opozicija savo kandidato į Seimo pirmininkus nepasiūlė.

Išrinktas V. Gedvilas žadėjo, kad jo kabineto durys visada bus atviros visiems parlamentarams.

„Ne visais klausimais sutariame, būname aštrūs, būname piktoki. (...) Daugiau tolerancijos, supratimo, meilės vieni kitam. Ir tada Lietuvoje iš tiesų bus daugiau džiaugsmo, gerų darbų, geros nuotaikos. Ačiū visiems. Būsiu visiems vienodai teisingas, mano kabinetas visada bus atviras visiems. Galime kalbėti bet kokiu klausimu, formuoti bendrą nuomonę nebūtinai Seimo posėdžių salėje", - sakė jis.

Naujai išrinktam parlamento vadovui gėles įteikė ir pasveikino tik naujosios daugumos partijos. Opozicija to nepadarė.

„Viskas eina į Kauną. Seimo pirmininką turime kauniškį. Tai dirbkime Kauno labui", - naująjį pirmininką sveikino konservatorė Vida Čigrijienė. Ji, kaip vyriausia parlamentarė, pirmininkavo Seimo posėdžiui iki išrenkant naują parlamento vadovą.

Daugumos koalicija vienija socialdemokratus, „darbiečius", „tvarkiečius" ir lenkų politikus, kol kas Seime jie turi 82 narius. Keturi daugumos koalicijos nariai penktadienį neprisiekė, mat trys lieka Europos parlamente, o vienas – meru. Jų pakaita prisieks ir prie daugumos prisijungs kitą savaitę.

„Nuostabus politikas"

V. Gedvilą parlamentui pristatęs socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius jį pavadino „nuostabiu politiku“.

„Jis - ne naujokas, jis - medicinos mokslų daktaras, treneris, buvęs Kūno kultūros akademijos prorektorius. Bet svarbiausia – žmogus, pasižymintis labai geromis asmeninėmis savybėmis. Iš jo niekas negirdėjome, kad lietųsi emocijos, pyktis, neapykanta. Šis žmogus visada pasižymėjo aukšta politine kultūra. Ir – to Lietuvai labiausiai reikia – padorumu ir sąžiningumu“, - dėstė jis.

Tokiems žmonėms Lietuvos politikoje nelengva, dėstė A. Butkevičius.

„Geresnio patyrusio trenerio mūsų Seime nėra. Jis pasiekė sunkiausią dalyką – jam vadovaujant moterų rinktinė laimėjo Europos čempionatą. Jis mus nuves į bendrą darbą, kad Lietuvoje kažkas keistųsi“, - pagyrų negailėjo „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis.

Ar tai „marionetė"?

Konservatoriai dėstė įtarimus, kad V. Gedvilas bus pernelyg paklusnus V. Uspaskichui. Ir kad jam bus sunku dirbti dėl Darbo partijos bylos.

Seimo pirmininkas kviečia pas save atsiskaityti teisėsaugos vadovus. Kaip atrodys dėl dp bylos generalinio prokuroro iškvietimas į Seimo pirmininko kabinetą?", - klausė konservatorius Jurgis Razma.

Jis turėjo įtarimų, kad V. Gedvilas bus „ne Seimo pirmininkas, o V. Uspaskicho atstovas Seimo pirmininko kabinete.

Konservatorius Kęstutis Masiulis piktinosi, kad V. Gedvilas aiškiai nesako, jog negins Darbo partijos narių neliečiamybės nuo teisėsaugos. Ir kad jis gali tapti partijos „marionete“ bei „skėčiu“, kuris gins partiją. „Norėtųsi, kad Seimo pirmininkas ir toliau laikytųsi aukštų moralės standartų, kuriuos iškėlė Irena Degutienė. Ji visada pabrėždavo Seimo narių moralinę atsakomybę, niekada nevengdavo to pasakyti. Šiandieną mes girdėjome iš V. Gedvilo išsisukinėjimus tuo klausimu. Radijuje, kai V. Gedvilo paklausė, kaip jūs asmeniškai balsuosite, jis sakė – partijos frakcija nuspręs, jis pats vienas negalėtų atsakyti. Norėtųsi, kad jis pats vienas atsakytų, norėtųsi, kad turėtų ne mažiau tvirtą stuburą, kaip I. Degutienė. Norėčiau, kad Seimo pirmininkas būtų pavyzdžiu, rodančiu deramą elgesį ir peikiančių nederamą, būtų vienodai teisingas ir saviems partijos vadovams. Kad jie taptų seimo pirmininku, nebūtų partijos ir frakcijos marionete. Kad netaptų skėčiu, kuris pridengs ar bandys pridengti partijos vadovus nuo atsakomybės“, - dėstė K. Masiulis.

Teisėsauga? Su ja visi turi problemų

V. Gedvilas, jo kandidatūros svarstymo metu konservatorių paklaustas, ar jis netaps Darbo partijos bėdų su teisėsauga įkaitu, išsyk atrėžė, kad visos partijos turi problemų su teisėsauga. „Mus išrinko tauta, turime Seimo nario mandatą. Teisininkai dirba savo darbą, mes - savo darbą , manau, kol kas dirbame pagal taisykles. Visos partijos turi problemų su ikiteisminiais tyrimais, ne tik Darbo partija. Taip, tai atskiri asmenys, bet jie atstovauja partijai“, - dėstė jis.

Pastebėjus, kad pirmas Seimo svečias greičiausiai bus ne prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri penktadienį ignoravo Seimo posėdį, o prokurorai, kurie kitą savaitę prašys panaikinti teisinę neliečiamybę keliems „darbiečių", parlamentarams, V. Gedvilas nematė problemų.

„Prokurorai pas mus nuolat būna svečiuose, tai nieko naujo, jei ateis. Prezidentė mus šiandien pasveikino, gal ji buvo užsiėmusi, gal neturėjo laiko, gal kitų problemų buvo. Būtų buvę džiugu, jie ji šiandien būtų buvusi. Lauksime“, - dėstė jis.

Draugaus su visais

V. Gedvilas prisistatymo kalboje žadėjo bendradarbiauti su visais. Taip pat žadėjo stengtis, kad švietimo įstatymas būtų pakeistas pagal Konstitucinio Teismo sprendimą.

„Seime buvo „tempiama guma“, kaip netaisyti antikonstitucinių įstatymų", - kaltino jis.

„Tikiuosi savo kasdieniu darbu, rezultatu pateisinti jūsų pasitikėjimą manimi . Bus rengiamos diskusijos, susitikimai, kur galės dalyvauti ir visuomenės suinteresuoti atstovai, mokslininkai, ekspertai. Bus galima pasiginčyti, pasibarti, tik gerai išsikalbėjus to nereikėtų daryti plenarinių posėdžių salėje. Kartu ir žmonėms suteiktume viltį, parodytume, kad jų išrinkti Seimo nariai galės dirbti, derinti interesus", - dėstė V. Gedvilas.

Rūkyklą norėtų pakeisti sporto sale Kandidatas į Seimo pirmininkus, buvęs krepšinio treneris V. Gedvilas rūkyklą norėtų pakeisti sporto sale, rašo BNS. Atsakydamas į Seimo narių klausimus V. Gedvilas juokavo, kad atradus 25 tūkst. litų šalia posėdžių salės pastatyti rūkyklą, būtų galima pasvarstyti galimybę kaip alternatyvą įrengti nedidelę sporto salę. „Jeigu yra įtaisytas rūkymo aparatas, gal reikėtų įtaisyti ir sporto kažkokią nedidelę salę, kur Seimo nariai galėtų pasimankštinti“, - sakė V. Gedvilas. „Mes, aišku, neuždarysime rūkymo taškų, nors kaip ir alkoholį išgyvendinome iš Seimo, gal ir rūkymą išgyvendinsim šioje kadencijoje, bet, aišku, su jūsų pritarimu“, - sakė kandidatas į parlamento vadovus. Naujas rūkomasis šalia Seimo salės atsirado pernai parlamentarų prašymu, argumentuojant, kad tai pagerintų lankomumą. Idėją pasiūlęs praėjusios kadencijos parlamentaras Vincas Babilius tvirtino, kad už plenarinių posėdžių salės ribų parūkyti vietos ieškantys Seimo nariai ne visuomet spėja laiku į ją grįžti balsuoti. Seimo kancleris Jonas Milerius tuomet tvirtino, kad pastatyti rūkomąją kabiną papildomų investicijų nereikėjo, ji į šalia posėdžių salės esantį vadinamąjį poilsio kambarį perkelta iš kitos Seimo vietos. Seimo rūmuose yra įrengtos kelios vietos rūkyti, tačiau jos yra atokiau nuo plenarinių posėdžių salės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?