Kauno Rotušės aikštę per Kalėdas puoš išskirtinės eglės

Ar teko matyti, kaip atrodo po milžiniška kepure pasislėpę ar ant ratukų pasilipę angelai. Tokios aštuonios išradingos ir šmaikščios figūros šiais metais puoš pagrindinę Kalėdų eglę Rotušės aikštėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė")

2012-11-18 16:50, atnaujinta 2018-03-15 08:09

Kelerius metus tekstilininkės Jolantos Šmidtienės kuriamos išskirtinės Kalėdų eglės, puošiančios miesto Rotušės aikštę, kauniečius jau verčia spėlioti, kuo menininkė nustebins šiemet.

Drauge su kolegomis ji vėl kuria nepaprastą projektą. Kauniečiai džiaugsis auksine egle.

Miestą globos angelai

Šiemet atvykstančius į Rotušės aikštę žmones pasitiks užrašas „Sveiki atvykę į šokančių angelų miestą“. Aikštę puoš judančių angelų eglė.

Menininkė sumanė sukurti 8 įspūdingus ne žemesnius nei 2 metrų aukščio angelus. 5 metrus nuo žemės pakylėti angelai bus sukomponuoti su 40 įvairaus dydžio eglių.

Konstrukciją papuoš 20 tūkstančių auksine spalva nudažytų kankorėžių.

Kalėdų simbolį apšvies 2 kilometrų ilgio lempučių girlianda. Eglės viršūnę puoš žvaigždė su baltiškais simboliais.

Kauniečiai tradiciškai galės patekti į eglės vidų ir ten palikti sveikinimus ar juos paskaityti.

Prisidėjo garsūs menininkai

Kurti angelus J. Šmidtienė pakvietė 7 kolegas – garsius įvairių sričių menininkus, kurie sutiko bendradarbiauti gaudami simbolinį 500 litų honorarą.

Po angelą kuria tapytojai Modestas Malinauskas ir Miglė Kosinskaitė.

Savo dirbtuvėse pluša ir grafikai Romualdas Čarna bei Egidijus Rudinskas. Taip pat prie projekto sutiko prisidėti tekstilininkės Lina Jonikė ir Gaila Akelienė.

Vieną angelą drauge su A.Martinaičio dailės mokyklos vaikais kuria dailininkė Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė. Aštuntąjį angelą lipdo pati J. Šmidtienė.

Angelų karkasus, ant kurių formuojamos figūros pagal kiekvieno dailininko eskizą, suvirino menininkų auksarankiu pramintas meistras Marius Balčiūnas.

Sumanyta, kad kiekvienas angelas suksis apie savo ašį.

Tam sukonstruoti aštuoni sudėtingi varikliai.

Kūrinį patupdė ant dviračio

„Aš sumaniau sukurti laisvės angelą. Jo veidą lipdžiau iš modilino. Netrukus iš plyšiams sandarinti skirtų putų nulipdysiu sparnus ir kitas detales. Vėliau, kaip ir kitų menininkų angelai, jis nušvis aukso spalva“, – kūrybos procesą atskleidė J. Šmidtienė.

Dailininkas M. Malinauskas prisipažino, kad jam patinka tapyti įvairius važiuojančius, plaukiančius aparatus. Todėl ir savo angelą sukūrė įsitaisiusį ant trijų ratų.

„Kiek gali padebesiais skraidyti, tegul ir ant žemės tarp žmonių pasivažinėja“, – žvelgdamas į savo kūrinį šypsojosi dailininkas.

L. Jonikės angelas slėpsis po didžiule iš plastiko plėvelės supinta ir aukso spalva nudažyta kepure. Jai tekstilininkė panaudojo 2,5 kilometro plėvelės.

Eglės Rotušės aikštėje įžiebimo šventė vyks gruodžio 1-ąją. Likus savaitei iki ceremonijos, menininkai ir savanoriai padėjėjai aikštėje pradės konstruoti šokančių angelų kompoziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.