Į finansų ministro postą pretenduojantį R. Šadžių savi giria, oponentai primena klaidas

Pasak jo, šiuo metu reikėtų stipresnio kandidato.

R. Šadžius sulaukia ir kritikos, ir pagirų.<br>M. Juknevičiūtės nuotrauka iš archyvo
R. Šadžius sulaukia ir kritikos, ir pagirų.<br>M. Juknevičiūtės nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 19, 2012, 8:13 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:28 AM

Anot parlamentaro Kęstučio Glavecko didesnio pasitikėjimo R. Šadžius galėtų tikėtis tik tuomet, jei atsiprašytų dėl anksčiau darytų klaidų.

Jeigu socialdemokratas R. Šadžius taptų finansų ministru, jis šias pareigas eitų antrą kartą - prieš ketverius metus iš jo pareigas perėmė dabartinis eurokomisaras Algirdas Šemeta, kurį vėliau pakeitė Ingrida Šimonytė.

„Žmogus yra labai inteligentiškas, turi savo nuomonę, galvodamas apie valstybę ir valstybės žmones. Man tai imponuoja. Jeigu yra pateikiami pasiūlymai, kad tai partijos pasiūlymas, jis tikrai niekada jo aklai nevykdys, pasidarys analizę, nesvarbu, kas teikia pasiūlymą. Manau, kad finansų ministras toks ir turi būti“, - pirmadienį sakė socialdemokratų partijos vadovas Algirdas Butkevičius, kuriam prezidentė Dalia Grybauskaitė pasiūlė formuoti 16-ąjį Ministrų kabinetą.

Tačiau 2009 metų pabaigoje R. Šadžiui prisipažinus, kad jis 2008 metais jis sąmoningai nutylėjo apie artėjančią krizę, A. Butkevičius tuomet pareiškė, kad šis prisipažinimas jam buvo staigmena, ir jis negailėjo kritikos R. Šadžiui.

„Vyriausybės kabinete tokios diskusijos nebuvo, nebent jis asmeniškai su ministru pirmininku kalbėjo. Jeigu turėjo tokią informaciją ir ją slėpė, tai politikams to negalima daryti“, - 2009 metais kalbėjo A. Butkevičius.

Buvęs 14-osios Vyriausybės vadovas socialdemokratas Gediminas Kirkilas R. Šadžių vadina patyrusiu politiku.

„Jis pedantiškas, tikslus, dalykiškas. Buvo padaręs klaidų, bet jis savikritiškas ir jų nesikrato“, - sakė parlamentaras.

G. Kirkilo teigimu, R. Šadžiaus pažiūras finansų srityje žino ir prezidentė, ir A. Butkevičius, jį pažįsta ir A. Šemeta (R. Šadžiui būnant ministru, A.Šemeta vadovavo Statistikos departamentui ).

R. Šadžiaus privalumu G. Kirkilas laiko kelių kalbų mokėjimą, o didžiausiu minusu - iškalbos stoką: “Bet finansų ministrai labai retai būna geri oratoriai“.

Buvęs premjeras R. Šadžių apibūdino kaip „paprastą žmogų“, bet turintį gerą humoro jausmą: “Jis moka prajuokinti“.

Konservatorius Jurgis Razma sako, kad R.Šadžiaus pasirinkimas - ėjimas į žemesnį lygį: “Jį lyginant su buvusia ministre Šimonyte (Ingrida Šimonytė - kadenciją baigiančios Vyriausybės narė. - Red.), tai ėjimas į gerokai žemesnę dalykinę ir politinę kryptį“.

Pasak jo, šiuo metu reikėtų stipresnio kandidato.

„Žinant, kad Lietuvoje situacija su finansais nėra tokia, kad bet kas galėtų eiti finansų ministro pareigas, reikia labai stiprios asmenybės“, - pirmadienį sakė J. Razma.

Konservatorius abejoja, ar R. Šadžiaus kandidatūrai pritars prezidentė: “Prezidentė, vis dėlto, neturėtų šalintis atsakomybės tvirtinant ministrus“.

Ilgametis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys Kęstutis Glaveckas teigia, kad kartojamos anksčiau darytos R. Šadžiaus klaidos Lietuvai gali būti pražūtingos.

„Jo sprendimai buvo minkšti ir nesavalaikiai. Gal dabar jam nebetrūks principingumo, ir finansų srityje bus vykdoma ta programa, kuri reikalinga Lietuvai ir vykdant Europos Sąjungai duotus įsipareigojimus, bet jeigu jis užlips ant grėblio, Lietuva prasiskels kaktą“, - sakė liberalas.

Pasak jo, vienas pirmųjų R. Šadžius darbų turėtų būti klaidų pripažinimas ir atsiprašymas, tik tada juo bus pasitikima ir rodoma pagarba: “Jis dirbo pačiu pinigingiausiu laikotarpiu, reikėjo blokuoti populistines idėjas, net grasinant atsistatydinti - būtų veidą išlaikęs ir korekcijas įnešęs į finansus“.

R. Šadžiaus darbas finansų ministro poste K. Glaveckui paliko kartų įspūdį: “Jis nebandė sprogdinti burbulų - egzaminą išlaikė prastai, tai bus jau antras jo egzaminas“.

Pusantrų metų finansų ministru dirbęs R. Šadžius yra pripažinęs, kad 2008 metais apie artėjančią krizę socialdemokratai nutylėjo sąmoningai – tam, kad būtų išlaikytas gyventojų pasitikėjimas bei esą būtų užtikrintos lengvesnės skolinimosi galimybės.

Socialdemokratų tarybos posėdyje 2009 metų spalio pradžioje jis tvirtino, kad nutylėjimo taktika buvusi teisinga: „Manau, metai praėjo, dabar galima atskleisti šitą paslaptį. Iš tikrųjų ta informacija buvo“, - prieš kelerius metus bendrapartiečiams kalbėjo jis.

R. Šadžius 2007-ųjų gegužę tapo 14-osios G.Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės finansų ministru ir juo buvo iki 2008 metų lapkričio. Po rinkimų į Seimą jis liko politikos užribyje - nuo 2009 metų grįžo dirbti į mokslo leidybos paslaugų įmonę, dėsto Lietuvos edukologijos universiteto socialinių mokslų fakultete, studijuoja Vilniaus universiteto teisės fakulteto doktorantūroje.

R. Šadžius ir 2008-aisiais, ir 2012 -aisiais dalyvavo Seimo rinkimuose, bet abu kartai buvo nesėkmingi. 2008 metais partijos sąraše buvo 18-tas, o po reitingavimo nukrito į 19-ąją. Šiemet sąraše jis liko 111-tas, nors prieš rinkimus paskelbtame partijos sąraše buvo įrašytas 79-tu.

2003–2007 metais jis dirbo socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos apsaugos, finansų viceministru.

Nuo 1996 iki 2003 metų R. Šadžius vadovo privačiai konsultacinei įmonei „Apskaitos ir konsultacijų biuras“, jis yra Socialdemokratų partijos Finansų komisijos pirmininkas, po 2008 metų rinkimų į Seimą trumpai yra dirbęs socialdemokratų frakcijoje Seime.

R. Šadžius gimė 1960 metų spalį, turi du vaikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.