Kalbėti apie tualeto reikalus lietuviams vis dar „ne lygis“

Tualetu naudojamės visi, bet kalbėdami apie tai tebejaučiame gėdą. Tai, kad kalbėti apie, atrodytų, paprastus higienos reikalus vis dar „nepatogu“, atspindi ir tragiška viešųjų tualetų situacija ne tik sostinėje, bet ir visoje šalyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

2012-11-19 15:13, atnaujinta 2018-03-15 07:41

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, sostinėje šiuo metu yra 48 viešieji tualetai, iš kurių vos 2 (esantys Lukiškių aikštėje bei Barboros Radvilaitės gatvės pradžioje) yra pritaikyti žmonėms su negalia.

Negana to, kad daugelis tualetų yra mokami, jie vis tiek netvarkingi ir iš tolo pasitinkantys nemaloniu kvapu.

Lapkričio 19 dieną minimos Tarptautinės tualetų dienos proga Lietuvos žmonių su negalia sąjungos iniciatyva vykdytos akcijos metu žmonės galėjo patys sėsti į neįgaliojo vežimėlį ir bandyti „pataikyti“ į tualetą.

„Problemą visi žino, bet vis tiek apie tai nekalba. Neturime tualetų kultūros - normalaus požiūrio, kad tualetas reikalingas kiekvienam. Kalbėti apie tualetą, ypač vyresniems, tualetas asocijuojasi su kažkuo dvokiančiu ir neestetišku, tad apie tai kalbėti - „ne lygis“, - portalui lrytas.lt sakė Lietuvos žmonių su negalia sąjungos vicepirmininkė Ginta Žemaitaitytė.

Tualetų diena minima nuo 2001-ųjų. Šypseną kelianti diena ragina drąsiau kalbėti apie nepatogias temas ir pasirūpinti savo ir aplinkos higiena - sutvarkyti apleistus tualetus ar įrengti naujus ir taip užkirsti kelią infekcinių ligų plitimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.