Politologas K. Girnius: „Prezidentės elgesys primena diktatūrą“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė gali pradėti šienauti formuojamos naujosios Vyriausybės ministrų galvas. Jos taikiniu turėtų tapti Darbo partijos siūlomi ministerijų vadovai. Taip mano politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius.

Politologas K. Girnius mano, kad šalies vadovė neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik pasiūlyti A. Butkevičiui tapti premjeru.<br>V. Ščiavinskas
Politologas K. Girnius mano, kad šalies vadovė neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik pasiūlyti A. Butkevičiui tapti premjeru.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Nov 19, 2012, 5:51 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:32 AM

Pirmadienį D. Grybauskaitė susitiko su Lietuvos socialdemokratų partijos lyderiu Algirdu Butkevičiumi ir pasiūlė jam formuoti Vyriausybę. Tačiau pabrėžė, kad ministrų kabinete nenorėtų matyti Darbo partijai priklausančių politikų pavardžių.

Politologas K. Girnius mano, kad šalies vadovė neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik pasiūlyti A. Butkevičiui tapti premjeru. „Prezidentė galėjo išsakyti savo nuomonę dėl Darbo partijos. Bet A. Butkevičius turėjo teisę į jos nuomonę neatsižvelgti“, - portalui lrytas.lt kalbėjo publicistas.

K. Girnius pabrėžė, kad prezidentės elgesys primena bandymą primesti savo nuomonę ir diktuoti žaidimo taisykles: „Dabar bandoma iš Vyriausybės formavimo pašalinti partiją, kuri gerai pasirodė Seimo rinkimuose ir sugebėjo pasiekti susitarimą su koalicijos partneriais. Tai primena diktatą.“

Prezidentė pareiškė, kad netvirtins Darbo partijai priklausančių ministrų. Galbūt taip ji siūlo kompromisą – Darbo partijai atitekusių ministerijų vadovais turi tapti ne partijos nariai? „Čia joks kompromisas. Partijos pačios sprendžia, ką skirti ministrais. Dažniausiai ministrais skiriami lyderiai, o ne technokratai. Aišku, Vyriausybėje gali būti tokių ne partinių specialistų, kaip Ingrida Šimonytė, tačiau tik vienas kitas.“

Politologas atkreipė dėmesį, kad ne visi Darbo partijos nariai yra susiję su byla. Be to, teismas kol kas neįrodė jų kaltės. „Galbūt galime turėti įtarimų dėl Viktoro Uspaskicho vaidmens toje byloje. Tačiau ar jis visiems partiečiams pasakodavo, kas vyksta? Dauguma Darbo partijos narių galbūt nieko nežinojo, jie nėra siejami su nusikaltimais. Tai kodėl jie negali tapti ministrais?“ - sakė politikos apžvalgininkas K. Girnius.

Anot jo, jeigu prezidentė pradės vetuoti Darbo partijos siūlomus ministrus, tai gali prireikti ir Konstitucinio Teismo patarimų. „Tai rodytų, kad mūsų demokratija yra dar labai nebrandi. Nes išsivysčiusiose šalyse politikai patys sugeba rasti sprendimus ir patys puikiai suvokia savo kompetencijas bei atsakomybes“, - kalbėjo publicistas K. Girnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.