Seimo postų dalybose - įtakingos pareigos J. Veselkai ir A. Paulauskui (atnaujinta)

Darbą pradėję naujieji parlamentarai antradienį patvirtino 15 komitetų sudėtį. Kas jiems vadovaus, kol kas minima neoficialiai.

J. Veselka vadovaus Ekonomikos komitetui.<br>R. Danisevičius
J. Veselka vadovaus Ekonomikos komitetui.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2012, 6:11 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:49 AM

Už komitetų sudėtį balsavo 81 Seimo narys, 15 prieš, 25 balsuodami susilaikė.

Pateikiant komitetų sudėtį konservatoriams klausimų kilo dėl „darbietės“ Vitalijos Vonžutaitės paskyrimo dirbti Biudžeto ir finansų komiteto. Konservatorius Arvydas Anušauskas suabejojo, ar patirties šioje srityje neturintis ir dėl finansinių pažeidimų teisiamas asmuo gali dirbti tokiame svarbiame komitete.

A. Anušauskas taip pat piktinosi, kad „darbietis“ Ričardas Sargūnas dirbs Žmogaus teisių komitete, kuris užsiima Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro veiklos kontrole. R. Sargūnas yra buvęs KGB rezervo karininkas, o minėtas centras skelbia KGB dokumentus. Konservatorius nuogąstavo, kad gali imti strigti šių dokumentų skelbimas.

Portalo lrytas.lt žiniomis, Aplinkos apsaugos komitetui vadovovaus socialdemokratas Algimantas Salamakinas, Biudžeto ir finansų komitetui - Bronius Bradauskas, Informacinės visuomenės plėtros komitetui - Mindaugas Bastys, Europos reikalų komitetui - Gediminas Kirkilas, Užsienio reikalų komitetui - Benediktas Juodka.

Į Kaimo reikalų komiteto vadovo postą numatytas „darbietis“ Saulius Bucevičius, Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto - Valentinas Bukauskas, Sveikatos reikalų - Dangutė Mikutienė, Teisės ir teisėtvarkos - Artūras Paulauskas. Žmogaus teisių komitetui vadovaus Lenkų rinkimų akcijos narys Leonardas Talmontas, Ekonomikos - partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Julius Veselka, Audito - Jolita Vaickienė. Pastarojo komiteto pavaduotojo postas numatytas opozicijos atstovui - konservatoriui Donatui Jankauskui.

Liberalų sąjūdžio frakcija neigiamai vertina galimos naujos valdančiosios koalicijos ketinimus laužyti Seime nusistovėjusias tradicijas ir Audito komiteto vadovo postą numatyti ne opozicijos, o valdančiosios daugumos atstovui.

 „Viešai išsakyti galimos valdančiosios koalicijos atstovų teiginiai, esą jie neatiduos šios kėdės opozicijai, kelia įtarimų, kad tokiu būdu norima iš anksto apsidrausti ir galimai pridengti kai kuriuos būsimus darbus. Turint omenyje, kad šalies žmonių abejonės dėl skaidrumo politikoje pastaruoju metu dar labiau paaštrėjo, Seimo Audito komiteto vadovo postas privalo likti opozicijos rankose. Tai leistų užtikrinti kontrolę“, – mano Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eligijus Masiulis.

Kaimo reikalų komiteto pavaduotoju turėtų tapti socialdemokratas Bronius Pauža, Švietimo, mokslo ir kultūros - Edvardas Žakaris, o Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pavaduotoja - Milda Petrauskienė.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pretenduoja vadovauti socialdemokratai Julius Sabatauskas arba Juozas Bernatonis. Vienas iš jų turėtų tapti teisingumo ministru, kitas - komiteto pirmininku.

Vadovauti Antikorupcijos komisijai ketinama patikėti opozicijos atstovui, Liberalų sąjūdžio politikui Vitalijui Gailiui. Jis vadovavo ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai. 

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininke turėtų tapti socialdemokratė Kristina Miškinienė.

Darbo partija dar teiks kandidatus į Atominės energetikos, Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos, Jūrinių ir žuvininkystės reikalų, Peticijų komisijų pirmininkus, LSDP - į Jaunimo ir sporto reikalų, Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijų nukentėjusių asmenų teisių ir reikalų, Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijų vadovus. Socialdemokratas turėtų vadovauti ir ketinamai atkurti Konstitucijos keitimo komisijai. Kandidatą vadovauti Lietuvos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijai siūlys „tvarkiečiai“.

Seimas, vadovaudamasis Seimo statutu, nustatė Seimo komitetų narių skaičius.  Pagal priimtą nutarimą Aplinkos apsaugos komitete dirbs 10 Seimo narių, Audito – 7, Biudžeto ir finansų – 13, Ekonomikos – 13, Europos reikalų – 25, Informacinės visuomenės plėtros – 7, Kaimo reikalų – 9, Nacionalinio saugumo ir gynybos – 10, Socialinių reikalų ir darbo – 10, Sveikatos reikalų – 9, Švietimo, mokslo ir kultūros – 13, Teisės ir teisėtvarkos – 9, Užsienio reikalų – 10, Valstybės valdymo ir savivaldybių – 10, Žmogaus teisių – 7 parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.