Arklio gaudynės Ignalinos rajone - lyg iš kovinio filmo

* * *

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 23, 2012, 9:02 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:00 AM

Prie Ignalinos prigludęs Bėčiūnų kaimas vis dar kalba apie 59 metų Juozo Martinkėno ir dešimčia metų jaunesnio Alvydo Milkevičiaus gaudynes, vykusias kaimynų akivaizdoje.

Vyrai namo vežimu važiavo iš miesto, padėję giminaičiams nudirbti paskutinius rudens darbus. Jie neneigė, kad buvo išgėrę.

Ties Ignalinos riba vežimas prasilenkė su policijos tarnybiniu automobiliu. J. Martinkėnas ir V. Milkevičius spėjo, kad pareigūnų dėmesį atkreipė į vežimą įkelti du dviračiai. Policininkai turbūt pagalvojo - jeigu jau juos veža, vadinasi, vyrai neblaivūs.

Apsisukęs policininkų tarnybinis automobilis atlėkė blyksėdamas švyturėliais. Iš mašinos iššokęs Ignalinos rajono policijos komisariato pareigūnas Michailas Zacharovas puolė stabdyti vežimo.

Policininkas, aišku, nežinojo, kad vežimą traukęs arklys Marekas - baikštus gyvulys. Kai teisėtvarkininkas ties jo galva mostelėjo ranka, Marekas metėsi į pakelės griovį.

Anot vadeles rankose laikiusio J. Martinkėno, laimė, kad išgąsdintas gyvulys šoko į dešinę, o ne į kairę, kur priešpriešiais važiavo automobiliai.

Arklys su vežimu nulėkė laukais, M. Zacharovas - iš paskos. Sustabdyti Mareko J. Martinkėnui nesisekė, nors važnyčiotojas ir stengėsi iš paskutiniųjų. Trūkčiojant vadeles net žąslai lūžo.

Gaudynės laukais vyko beveik tris kilometrus. Sustojo Marekas tik prieš statų kalną. Gyvulys buvo visas šlapias. Prie vežimo pripuolęs M. Zacharovas pirmąjį ant žemės išvertė J. Martinkėną.

Pasipylė smūgiai kojomis. Bėčiūnų kaimo gyventojui dėl to dar ir dabar skauda kairįjį petį. Tačiau M. Zacharovui to nepakako. Jis važnyčiotojui papurškė dujomis.

„Purškė į burną, o ne į akis. Žinojo, ką daro. Juk papurškus į akis būtų likusios apdeginimo žymės“, - prisiminė J. Martinkėnas, kurio rankas persekiotojas surakino antrankiais.

Po to M. Zacharovas ėmėsi V. Milkevičiaus, kuris šaukė, kam muša jo giminaitį. Pareigūnas liepė jam lipti iš vežimo ir, parvertęs ant žemės, taip pat pavaišino kojų smūgiais, o po to - į burną dujomis.

Vėliau persekiotojas V. Milkevičių antrankiais prirakino prie plūgo, kurį kaimiečiai vežėsi vežime.

Tuo metu M. Zacharovas sulaukė pastiprinimo - atskubėjo dar vienas Ignalinos policijos ekipažas.

J. Martinkėną ir V. Milkevičių pareigūnai dviem automobiliais nuvežė į Ignalinos rajono policijos komisariatą.

Nors buvo žvarbu, važnyčiotojui jie net striukės neleido apsivilkti. Abu vyrus pareigūnai užrakino skirtingose kamerose ir paleido namo tik pirmą valandą nakties.

Sunkiais nuskaltėliais tapusių kaimo vyrų byla šį penktadienį bus nagrinėjama Ignalinos rajono apylinkės teisme.

Tačiau ir policininkų perdėtas uolumas neprasprūdo pro policijos vadovų akis. Pradėtas tarnybinis patikrinimas, kuriame bus vertinami ir M .Zacharovo ir kitų gaudynėse dalyvavusių policininkų veiksmai.

* * *

Plačiau apie tai skaitykite rytdienos „Lietuvos ryto“ dienraštyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.