Lietuvos kariuomenės dieną A. Pocius kalbėjo apie nelengvą metą turint ribotus išteklius

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius penktadienį sveikindamas karius Kariuomenės dienos proga sakė, jog dėl ribotų išteklių pastarieji metai ginkluotosioms pajėgoms buvo nelengvi ir dėkojo kariams, „nekreipusiems dėmesio į sunkumus“.  

Tradiciškai Kariuomenės diena buvo paminėta iškilminga karių rikiuote Vilniaus Katedros aikštėje ir paradu Gedimino prospekte.<br>V. Ščiavinskas
Tradiciškai Kariuomenės diena buvo paminėta iškilminga karių rikiuote Vilniaus Katedros aikštėje ir paradu Gedimino prospekte.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 23, 2012, 1:58 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:37 AM

Penktadienį Lietuvoje minima Kariuomenės diena. Ta proga šalies miestų viešosiose erdvėse buvo surengtos iškilmingos eisenos ir rikiuotės, laikomos Šv. Mišios, demonstruojama ginkluotė.

„Šie metai Lietuvos kariuomenei nebuvo lengvi. Turėjome ribotus resursus užtikrinti krašto gynybą parengti karius, taip pat turėjome vykdyti ir savo tarptautinius įsipareigojimus. Esu dėkingas kariams, nekreipusiems dėmesio į sunkumus, o kaip pridera Tėvynės gynėjams įvykdžiusiems visas jiems keliamas užduotis“, - sakė A. Pocius sostinės Katedros aikštėje susirinkusiems į Kariuomenės dienos minėjimo ceremoniją. Kiek vėliau kalbėdamas žurnalistams jis pažymėjo, jog net ir esant ribotam finansavimui ginkluotosios pajėgos iškeltas užduotis įvykdo. „Visame pasaulyje kariuomenės pagrindas, be abejonės, yra sausumos pajėgos. Dabartiniai iššūkiai yra tokie, kad kai kur, kai kada yra reikalinga atlikti tam tikras specialias operacijas. Bet specialios operacijos negali veikti be lėktuvų ar be laivų. Taip, kad viskas kompleksiška, negaliu išskirti kažkokios kariuomenės rūšies. Visos kariuomenės rūšys dirba jungtinį darbą ir tiktai taip galima pasiekti bendrų tikslų“, - teigė generolas, paklaustas, kokiai ginkluotųjų pajėgų rūšiai ateityje yra svarbiausiai didinti finansavimą ir atnaujinti įrangą siekiant užtikrinti nacionalinius gynybos prioritetus. Penktadienį Katedros aikštėje stebint krašto apsaugos sistemos vadovybei, Seimo nariams, Lietuvoje reziduojantiems užsienio šalių gynybos atašė bei vilniečiams išsirikiavo apie 500 visų kariuomenės rūšių atstovų su kovinėmis vėliavomis. Susirinkusieji galėjo pamatyti garbės sargybos kuopos parodomąją programą, vėliau nuaidėjo salvė, o ceremonijai pasibaigus įvyko paradas Gedimino prospektu iki Nepriklausomybės aikštės. Ceremonijoje kariai pirmąkart laikė pakeltas visų 28 NATO šalių vėliavas, o vėliau pražygiavo nešini jomis. Sveikinimo kalbas kariams taip pat pasakė Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas ir kadenciją baigianti krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė. Ministrė džiaugėsi, kad jaunuoliai aktyviai dalyvauja praėjusiais metais prasidėjusiuose Baziniuose kariniuose mokymuose ir Jaunesniųjų karininkų vadų kursuose. „Linkiu nesustoti, dar drąsiau eiti pirmyn, nes geležies gali nusipirkti kad ir rytoj, o žmogų paruošti reikia laiko ir ypatingų pastangų“, - teigė R. Juknevičienė. „Noriu pasveikinti visų Lietuvos pajėgų karius. Visi esate svarbūs, visi turite būti elitiniai, nes esate susiję vieni su kitais, tik veikdami kartu esate pajėgūs ginti šį kraštą“, - kalbėjo ji.  

Pagarba Lietuvos kariuomenei - visuose miestuose

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje tarnauja apie 14 tūkst. karių.

Tradiciškai Kariuomenės diena buvo paminėta iškilminga karių rikiuote Vilniaus Katedros aikštėje ir paradu Gedimino prospekte. Rikiuotėje dalyvavo apie 500 Lietuvos karių, atstovausiančių visas kariuomenės rūšis.

Kaune Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje buvo pakelta Vyčio kryžiaus ordino vėliava ir prie nežinomo kareivio kapo bus padėtos gėlės.

Klaipėdoje Lietuvos kariuomenės dienos minėjimo renginys įvyko Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje. Jo metu buvo aukojamos mišios, karius sveikins Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Šiaulių ir Panevėžio įgulos surengė ekipuotės, ginkluotės ir įrangos pristatymą vietos gyventojams. Panevėžyje taip pat vyko, iškilminga eisena miesto gatvėmis, Laisvės aikštėje vyko šventinė Panevėžio įgulos dalinių rikiuotė.

Marijampolėje Kariuomenės dienos proga buvo surengtas koncertas, Alytuje ir Tauragėje kariai pražygiavo miestų gatvėmis, surengė iškilmingas rikiuotes.

Lietuvos kariuomenės diena minima nuo 1918 metų. Lapkričio 23 dieną tuometinis šalies ministras pirmininkas Augustinas Voldemaras pasirašė įsakymą Nr.1, kuriuo buvo pradėtos formuoti šalies reguliariosios pajėgos. Ši data yra laikoma oficialia Lietuvos kariuomenės atkūrimo diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.