A. Butkevičių jaunystėje vadino Jonu

Didžiuojamės mūsų Jonuku, kuris taip aukštai iškilo. Taip vienas per kitą kalbėjo paskirtojo premjero Algirdo Butkevičiaus giminės, buvę mokytojai, jaunystės draugai. Kodėl Jonuku?

Buvusiam Jonui, o dabar Algirdui Butkevičiui likimas skyrė ir žmoną Janiną.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Buvusiam Jonui, o dabar Algirdui Butkevičiui likimas skyrė ir žmoną Janiną.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Antanavičiūtė („Lietuvos rytas“)

Nov 24, 2012, 8:19 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:57 AM

„Tik pamanykite, kaimo vaikas ir pasiekė tokių aukštumų! Gerai prisimenu, kaip Jonukas žaidė kieme”, – kalbėjo Radviliškio rajono Paežerių kaimo gyventoja Stasė Radavičienė.

Ši moteris gerai pažįsta Jono ir Bronislavos Butkevičių šeimą, kurioje augo būsimasis premjeras su seserimis Genovaite ir Janina.

Buvę mokytojai sutrikę

„Jonukas, Jonas jo vardas buvo”, – tikino ir pirmoji Butkevičiaus mokytoja Zofija Rulienė. Patvirtindama savo žodžius, buvusi Užuožerių pradinės mokyklos mokytoja nuvalė dulkes nuo senų klasės dienynų ir parodė įrašus, kad rašto, matematikos, piešimo mokė ne Algirdą, o Joną Butkevičių.

„Bet kodėl Jonas? Visa Lietuva jį vadina Algirdu”, – „Lietuvos ryto” televizija paklausė dabar jau pensininkės mokytojos.

„Nežinau... Vardą pasikeitė”, – kiek sutriko Z. Rulienė.

Kada jos auklėtinis Jonas Butkevičius tapo Algirdu, mokytoja sako neprisimenanti. Tiesiog vieną dieną sužinojo, kad Jonas – jau nebe Jonas, o Algirdas.

Baigusi Užuožerių pradinę mokyklą, būsimoji Vyriausybės galva mokėsi Šeduvos vidurinėje mokykloje, dabartinėje gimnazijoje.

Ir čia į mokinį Butkevičių nei klasės draugai, nei mokytojai Algirdu nesikreipdavo.

„Tikrai Jonukas buvo”, – prisiekinėjo lietuvių kalbos mokytoja Janina Vasiliauskienė.

Buvęs socialdemokratų lyderio klasės draugas Algis Klausas parodė klasės albumą, kuriame – ir dvi Butkevičiaus nuotraukos.

Po pirmąja, kur jis dar jaunas, su vešlia plaukų kupeta, parašyta „Jonas”, po antrąja, kurioje užfiksuotas jau solidus, kaklaraištį ryšintis politikas, – „Algirdas”.

„Jis iki šiol mums Jonas, ne Algirdas, – šypsojosi A.Klausas. – Kai Vilniuje studijuodami susitikdavome, buvo Jonas.

Bet kai paskui pasuko į politiką, žiūriu, jau Algirdas. Algirdas tai Algirdas.”

Pagūžčiojęs pečiais paskirtojo premjero jaunystės draugas apibendrino: „Mums jis liks Jonas, o Lietuvai bus Algirdas.”

Jonu Butkevičių vadino ir pirmasis jo treneris Fiodoras Vladimirovas. Laisvųjų imtynių treniruotes būsimasis politikas pradėjo lankyti būdamas keturiolikos ir šia sporto šaka užsiėmė 5 metus.

„Taip, Jonas jis buvo. Prisimenu, draugai jį dar Džoniu vadino”, – prisiminė F. Vladimirovas.

Pateikė savo versiją

Paklaustas, kaip iš tiesų jį reikėtų vadinti, socialdemokratų vadovas pradėjo juoktis ir tikinti, kad jokio detektyvo ar asmenybės susidvejinimo nėra.

„Anksčiau turėjau du vardus, buvau Jonas Algirdas Butkevičius. Du vardus ir ilgą pavardę buvo sunku įrašyti į tam tikrą langelį. Bet aš buvau krikštytas Algirdo vardu. O kad buvau ir Jonas, tai čia mūsų giminės tradicija – senelis buvo Jonas, tėvas Jonas ir aš turėjau būti Jonas.

Paskui, atrodo, mano studijų laikais buvo keičiami pasai ir aš vieno vardo atsisakiau. Algirdo vardas man labiau buvo prie širdies, tad šį vardą ir pasilikau”, – mįslinga virsmą iš Jono į Algirdą aiškino politikas.

Jis sako, kad grįžęs į tėviškę atsiliepia ir Jonu šaukiamas.

Artimieji susipainioja

Tačiau Šeduvoje gyvenanti socialdemokratų vedlio pusseserė Milda Danilevičienė tvirtino negirdėjusi apie jokius du vardus. Visą jaunystę ji žinojo tik vieną pusbrolio vardą Jonas, kurio virsmas į Algirdą visai giminei buvo staigmena.

„Net nesusekėme, kada jis pasikeitė tą vardą, tik išgirdome, kad jau Algirdas. Ir kokia buvo situacija, nežinau. Mums tai buvo naujiena”, – atviravo M.Danilevičienė.

Giminės stengiasi į aukštą politiką kreiptis tokiu vardu, kokiu jis nori, nors ne visada tai pavyksta.

„Ypač jo mamai Bronislavai vis išsprūsta, kad, va, Joniukas skambina...” – apie painiavą dėl garsaus giminaičio vardo kalbėjo M.Danilevičienė.

Spėja, kad gali būti sunku

Tačiau premjero giminei ne taip jau svarbu, Jonas ar Algirdas vadovaus Vyriausybei. Pusseserės ir pusbroliai didžiuojasi, kad paprastas kaimo vaikas pasiekė tokių aukštumų, nors kai kas prisipažino to nesitikėję.

Politiko karjeros ir juolab aukšto posto A.Butkevičiui niekas neprognozavo ir mokykloje.

Buvęs klasės draugas A. Klausas prisiminė, kad vidurinėje mokykloje Jonas išskirtiniais sugebėjimais nežibėjo, nors mokėsi gerai: „Paprastas buvo, neišpuikęs, toks ir liko. Bet jam sunku bus dirbti tokiame poste. Geras žmogus – ne profesija.”

Garsų politiką ugdžiusios Šeduvos pedagogės jau seniai balsuoja tik už socialdemokratus, stebi buvusio mokinio karjerą, o dabar išgyvena, kaip jį pliekia oponentai.

„Negaliu ramiai žiūrėti televizoriaus, man gaila jo. Linkiu jam pagaliau nustoti blaškytis, laikytis žodžio.

Reikia baigti lankstytis ir nepasiduoti jokioms įtakoms”, – patarimus buvusiam auklėtiniui bėrė pedagogė J. Vasiliauskienė.

Plačiau apie Jono virsmą Algirdu ir kitas dar mažai girdėtas A. Butkevičiaus biografijos detales – „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „24/7” sekmadienį 21 val. 15 min.

Skausmą dėl sūnaus netekties apmalšino anūkė

* 54 metų Algirdo Butkevičiaus biografija pažymėta ir šeimos tragedijos. 2008 metų kovo 24-ąją, antrąją Velykų dieną, per avariją žuvo jo 25 metų sūnus Martynas – Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklos studentas, bendrovės „Vingės terminalas” vadybininkas.

* Sostinės centre, Žygimantų ir Vilniaus gatvių sankryžoje, Martyno bičiulė 24 metų Marta Andruškevič, vairuodama M. Butkevičiui priklausantį sportinį automobilį „Mitsubishi Eclipse”, slidžiame kelyje jo nesuvaldė.

* Matyt, netoli sankryžos bandant stabdyti automobilį sumėtė ir jis slysdamas šonu trenkėsi į troleibusą, kuris buvo pradėjęs važiuoti Žygimantų gatve.

* Jeigu automobilį būtų vairavęs pats M. Butkevičius, galbūt nelaimė nebūtų įvykusi. Jaunuolis buvo patyręs vairuotojas.

* M. Butkevičius žuvo iškart, o vairuotoja, Vilniaus pedagoginio universiteto studentė, nuo sužalojimų mirė vos įkėlus ją į greitosios pagalbos automobilį.

* 2008 metų rugpjūčio 18-ąją, išnagrinėjus avarijos priežastis ir pasekmes, buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas.

* Manoma, kad M. Andruškevič vairuojamas „Mitsubishi Eclipse” Žygimantų gatve galėjo važiuoti 100–120 kilometrų per valandą greičiu.

* M. Butkevičius Martai patikėjo vairuoti savo automobilį, nes pats buvo šiek tiek išgėręs – tai parodė medicinos ekspertizė. M. Andruškevič buvo blaivi.

* Kai Martynas žuvo, jo tėvas ėjo susisiekimo ministro pareigas. Politikas buvo vienas aktyviausių kovotojų su kelių ereliais.

* 32 metus kartu gyvenantiems Algirdui ir Janinai Butkevičiams šiek tiek apmalšinti sūnaus netekties skausmą padėjo šią vasarą gimusi anūkė Kamilė. Ją pagimdė Butkevičių 26 metų duktė Indrė.

* „Visi tyliai pagalvodavome, kad naujo žmogaus atėjimas į šeimą mums bus tarsi atlygis už patirtą skausmą”, – ištarė A. Butkevičius.

* Tapęs premjeru A. Butkevičius pageidautų likti gyventi savo 78 kvadratinių metrų naujos statybos bute sostinės M. K. Čiurlionio gatvėje ir nenorėtų kraustytis į Turniškes.

* „Mūsų šeima yra uždara. Nei mes važiuojame pas draugus, nei pas mus kas nors dažnai lankosi. Kai gyvenimo tempas didelis, norisi savaitgalius praleisti ramiai su mylimiausiais žmonėmis”, – kalbėjo A. Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.