Istorijos, kurios suteiks vilties ir jėgų

Vėžys – ne nuosprendis. Tokią socialinę kampaniją šiandien pradeda lrytas.lt projektas „Bendraukime“. Ši iniciatyva – apie kovą su vėžiu, juo sergančius žmones, jų gyvenimus, patirtis, viltį, dramas šeimose ir širdyse.

Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Pečkaitytė

Nov 27, 2012, 11:20 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:25 AM

Tai – plačiai žmoniją apraizgiusi liga, o sveikatos organizacijos baugina, kad per artimiausią dvidešimtmetį ja sergančiųjų padaugės trečdaliu. Prognozės baugina, tiesa?

Ko gero, jau dabar kiekvienas iš mūsų pažįstame žmonių, kuriuos vienaip ar kitaip palietė ši XXI amžiaus maru vadinama liga. Deja, apie ją vis dar žinome ir kalbame gerokai per mažai.

Kai šia liga susirgo man artimas žmogus, pagalbos bei patarimų reikėjo ir man pačiai: neturėjau supratimo, kaip bendrauti, kurie mano žodžiai nuliūdins, o kurie paguos. O kai nesi tikras – spaudi visas emocijas viduje, kankindamas ir sergantį, ir save. Ne veltui sakoma, kad onkologinė liga – vienas rimčiausių išbandymų šeimoje. Todėl apie tai, kaip priimti artimojo ligą, šios kampanijos metu pasakos onkopsichologai ir jau praėjusieji šios ligos keliu.

Jau vien ruošiantis šiai kampanijai ne kartą teko nustebti, kiek gyvenimo džiaugsmo turi tie, kuriems, pamanytum, jau nebėra kuo džiaugtis. Kaip reaguotumėte išgirdę, kad gydytojai jums nebeduoda jokių vilčių gyventi? „Aš nesirinkau ligos, bet jeigu jau šitaip man buvo nulemta, stengiuosi iš blogiausio išpešti viską, kas geriausia. Kiek jau bus skirta, tiek ir gyvensiu“, - papasakos ypač sunkia vėžio forma serganti septyniolikmetė Julija.

„Kai sužinojau, kad sergu, aišku, klausdavau: kodėl man, o ne kitiems? Bet paskui supratau - niekas nuo to nepasikeis. Gyvenimas per brangus, kad sėdėčiau ir aimanuočiau, reikia kovoti dėl gyvenimo“, - sunkios ligos istoriją atskleis 25-metė Sigita.

Tikime, kad šios ir kitos istorijos padės jau praėjusiems ir dar tik einantiems ligos keliu. Kad išpažintys ir patarimai taps bent mažu šviesuliu, kai viskas aplinkui atrodo tamsu.

Taip pat tikimės, kad sergančiųjų, pasveikusiųjų, savanorių ir kitų vienaip ar kitaip susidūrusiųjų su liga išpažintys bus lyg šaltas dušas tiems, kurie burba ir dejuoja dėl menkų kasdienio gyvenimo problemų.

Paklausite – kodėl visa tai darome? Kodėl neapsiribojame tradicine žiniasklaidos misija – informuoti?

Mes manome, kad šiuolaikinei žiniasklaidai nepakanka informuoti. Mus domina gerieji pavyzdžiai, sėkmės istorijos, diskusijos ir jas lydintys pokyčiai. Tam ir sukūrėme pilietinės žurnalistikos, iniciatyvų ir socialinės atsakomybės projektą „Bendraukime“.

Kartu su jumis, aktyvieji lrytas.lt skaitytojai, jau įgyvendinome ne vieną aktualią socialinę kampaniją: į emigrantų širdis beldėsi „Mama, sugrįžk namo“, olimpiečiams pergalių linkėjo „Sergu už Lietuvą“, o mokyklų skaitmenizaciją ir išmanumą skatino „Mokykla 2.0”.

Jums aktualios naujienos, įvairias nuomones atspindinčios diskusijos ir pokyčių siekiančios socialinės iniciatyvos - ko gero, tai pagrindinė priežastis, kodėl vos pusmetį gyvuojantis projektas „Bendraukime“ tapo populiariausias tarp skaitytojų naujienų portalų Lietuvoje. Nebūtume to pasiekę be jūsų, ištikimieji ir aktyvieji lrytas.lt skaitytojai.

Ir šįkart kviečiame jungtis prie iniciatyvos „Vėžys – ne nuosprendis“ - dalintis savo istorijomis, patarimais ir ištiesti ranką tiems, kurie vilties ir džiaugsmo turi mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.