Seimo narių sveikata – jų pačių reikalas

Parlamentaras Julius Veselka, kaip pasakojo jo kolegos Seime, šlubuojančia sveikata niekada nesiskundė, bet pirmadienį prieš pat radijo laidą ištikęs širdies smūgis buvo lemtingas. Kokia kitų Seimo narių sveikata ir ar pastarieji bent retsykiais tikrinasi ją profilaktiškai, rinkėjai sužinoti negali, nes tuo nesirūpina ir pats parlamentas.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Nov 27, 2012, 12:36 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:20 AM

Sveikata – asmeninis reikalas

Į sveikatos apsaugos ministro kėdę kandidatuojantis Vytenis Andriukaitis tikino žinąs apie tautos išrinktųjų aplaidoką požiūrį į sveikatą. „Seimo nario sveikata šiuo metu yra tik jo paties atsakingumo reikalas“, – portalui lrytas.lt dėstė socialdemokratas.

Parlamentaras teigė suprantantis, kad rinkėjas turi teisę žinoti, ar būsimasis jo atstovas Seime bent sykį per metus lankosi gydytojo kabinete, bet šiuo metu to padaryti neįmanoma. V. Andriukaitis sakė, kad atsainus Seimo narių požiūris atspindi ir į profilaktiką rimtai nežiūrinčią visuomenę.

Turėtų rūpintis, bet... nesirūpina

Sveikatos patikra privaloma visiems, ieškantiems ar keičiantiems darbovietę. Tiesa, rimčiau į tai darbdaviai žiūri tik tais atvejais, kai žmonės dirba pavojingomis ar kenksmingomis sąlygomis, nors pagal įstatymus rizikos veiksnys yra ir kompiuteris biure, kuriuo kasdien naudojasi bene kiekvienas dirbantysis.

Kaip teigė Valstybinės darbo inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas, sveikatos patikra yra darbdavio atsakomybė – būtent jis bent kartą per dvejus metus turėtų organizuoti profilaktinį darbuotojų sveikatos patikrinimą.

„Seimo narių atveju tai komplikuota, nes jų darbdavys subtilesnis, faktiškai tai - Seimo kanceliarija“, – komentavo specialistas. Taip pat jis prisipažino žinantis, kad praktiškai kanceliarija šios funkcijos nevykdo. „Darbo kodeksas turėtų galioti visiems vienodai“, - sakė S. Balčiūnas.

Seimo kanceliarijos atstovas ryšiams su visuomene Valdas Sinkevičius portalui lrytas.lt patvirtino, kad apie Seimo narių sveikatą žinių nėra. „Mes renkame informaciją tik apie Seimo kanceliarijos darbuotojus, apie Seimą nieko nežinome“, – sakė jis.

Nauji Seimo nariai – garbingesnio amžiaus

Naujasis Seimas yra garbingesnio amžiaus – Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, „šviežiai“ išrinktas parlamentaras vidutiniškai trejais metais vyresnis nei ankstesnės kadencijos.

Tarp garbingo amžiaus sulaukusių minimi socialdemokratai Bronius Pauža (71 m.), Benediktas Juodka (69 m.), Bronius Bradauskas (68 m.), konservatorius Arimantas Dumčius (72 m.), Darbo partijos atstovas Jonas Kondrotas (69 m.), liberalė Dalia Teišerskytė (67 m.) bei „Drąsos kelio“ atstovas Algirdas Patackas (69 m.).

Naujasis Seimas išsiskiria ir jaunyste – Darbo partijos atstovui Viktorui Fiodorovui tėra 25 metai. Ankstesnės kadencijos jauniausiems parlamentarams – konservatorei Agnei Bilotaitei ir „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui buvo 30 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo