Šveicarijos gyventojai svajoja apie traukinį į kaimyninį Londoną

Kaimas miršta? Ne, kaimas išgyvena atgimimą. Taip pesimistams galėtų atšauti Jonavos rajone įsikūrusio Šveicarijos kaimo žmonės. Gyvenvietės centre plazdanti Šveicarijos vėliava – stebėtinai panaši į anos šalies valstybinę. Tik šveicariškas kryžius dar padabintas lietuviško ąžuolo lapais. 

Bendruomenės pirmininkas J. Jokimas ir jo žmona Vida viliasi, kad netrukus Šveicarija taps patraukli užsienio turistams.<br>J. Činkienė
Bendruomenės pirmininkas J. Jokimas ir jo žmona Vida viliasi, kad netrukus Šveicarija taps patraukli užsienio turistams.<br>J. Činkienė
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

2012-11-27 09:26, atnaujinta 2018-03-15 02:29

Šis kaimas domina ir turistus. Tačiau Šveicarija garsi ne tik savo egzotišku pavadinimu, bet ir tuo, jog čia susitelkusi didžioji dalis pasiturinčių žmonių. Beje, įsigyti namą Šveicarijoje brangiau, nei Jonavoje.

Giria apylinkės inspektorių

Vos penkis kilometrus nuo Jonavos nutolusią Šveicariją pamėgo tiek miesto verslininkai, tiek politikai. Čia sau būstus įsirengė ir nemažai bendrovės „Achema“ specialistų.

Gyvenvietė pasiturintiems žmonėms patraukti ir dėl geografinės vietos, ir dėl saugumo. Gyventi čia – gana ramu. Nors kaimą kartais sukrečia visuomenėje atgarsio sulaukiantys nusikaltimai, tačiau tokių – vos vienas kitas.

„Mes turim Dievo dovaną – inspektorių Joną. Žmogus puikiai išmano savo darbą, o telefoną kelia net tada, kai baigiasi jo darbo valandos. Vietiniai jau žino – jei Jonas pasakė, kad nuveš į areštinę, vadinasi, taip ir bus.

Jei kur nors miestelyje kyla triukšmas, Jonas būtinai susiranda tuos triukšmadarius ir su jais pasikalba. Dažniausiai to pakanka“, - portalui lrytas.lt pasakojo Šveicarijos bendruomenės pirmininkas Juozas Jokimas. Jam pritarė žmona Vida.

Vanduo – pats skaniausias

Dievo dovana aplinkiniai vadina ne tik Joną, tačiau ir pačių sukurtą kaimo bendruomenę. Žmonės įsitikinę, kad jų bendruomenė yra pavyzdys ne tik kitiems rajono kaimams, tačiau ir visai Lietuvai.

Bendruomenės ir seniūnijos inicijuoti Europos Sąjungos remiami projektai šį kraštą daro dar patrauklesniu. Tarkime, „šveicarai“ geria kokybiškiausią vandenį visame Jonavos rajone.

Šiuo metu čia atnaujinamas kultūros centro pastatas, o po kelerių metų galbūt pradės važiuoti traukinys maršrutu Šveicarija – Londonas. Mat vos už keliolikos kilometrų, tos pačios seniūnijos ribose yra ir dar vienas kaimas egzotišku pavadinimu - Londonas. J. Jokimas įsitikinęs, kad pasivažinėti po „Jonavos Europą“ traukiniu bus įdomu ne tik lietuviams, tačiau ir užsieniečiams.

Rajono taryboje – „šveicarų“ frakcija

Net penki iš 27 Jonavos rajono tarybos narių gyvena būtent Šveicarijoje. Viso šioje kadencijos buvo išrinkti septyni , tačiau du atsisakė mandatų. Tiek J. Jokimas, tiek V. Jokimienė taip pat yra tarybos nariai. „Nors čia gyvena politikai, priklausantys skirtingoms partijoms, tačiau rajono taryboje juokaujame, kad visi mes esame „šveicarų“ frakcija“, - tikino V. Jokimienė.

Sutuoktiniai neslėpė, jog įgyvendinti įvairius projektus kur kas lengviau tada, kai daugiau žinomų ir veiklių žmonių gyvena vienoje vietoje.

„Ir ne todėl, kad gali piktnaudžiauti ar rajono biudžeto pyragą rėžti į savo pusę. Mes tiesiog netingime užsiimti projektų rengimu ar ieškoti kelių, kaip į Šveicariją būtų galima pritraukti europinių pinigų“, - tvirtino pašnekovai.

Norėtų nugriauti pusę namo

Nors Šveicarijoje yra ir naujos, ir senos statybos namų, tačiau patys Jokimai juokauja – jei galėtų, dabar nugriautų pusę savo namo.

„Kuomet čia buvo dalijami sklypai ir prasidėjo statybos, žmonės, matyt, ištroškę laisvės, statėsi juos didelius – su didžiuliais langais, o viduje – didelės erdvės“, - prisiminė pašnekovai.

Dabar gyvenvietė nebėra statybų aikštelė, tačiau pasikeitus tvarkai ir žemės ūkio paskirtis sklypams tapus lengviau pakeisti paskirtį, žmonės ėmė domėtis žemės sklypais.

Juos perka emigrantai, dar tik planuojantys grįžti į tėvynę, taip pat jonaviškiai, ketinantys apsigyventi Šveicarijoje. Žemės aro kaina čia svyruoja nuo 1,5 iki 3 tūkst. litų. Dažniausiai pirkėjai dairosi būtent sklypų, o ne jau pastatytų namų – ręsti savą pigiau, nei įsigyti pirkti jau stovintį.

Dvaras liko apleistas

Šveicarams nereikia važinėti į turgų ir pardavinėti savo užaugintų žemės ūkio gėrybių. Čia yra ir vietinis turgus, kuris veikia iš lūpų į lūpas principu.

„Kaimynė ūkininkauja ekologiškai, augina vištas. Užsiaugina sau ir keliems kaimynams. Jeigu aš turiu daug agurkų, taip pat išdalinu kaimynams. Kiti žmonės riša pirties vantas ir siūlo kaimynams. Neįtikėtina, tačiau čia tikrai veikia pats geriausias turgus“, - pasakojo pašnekovai.

Šveicarija garsi ir Barborlaukio dvaru, kadaise priklausiusiu bajorams Nasvyčiams. Senais laikais čia lankydavosi ir prezidentas Antanas Smetona. Dar iki dabar Barborlaukyje vasaromis želia braškės, menančios tuos laikus ir vietinių vadinamos „Smetonos braškėmis“. Kalbama, kad šias braškes labai mėgdavęs ir į dvarą atvykdavęs valstybės vadovas.

Tačiau dabar šis statinys apleistas, o savininkams jo ateitis rūpi tiek pat, kiek ir vasarą čia želiančios laukėjančios braškės.

Dumsių pavadinimas - pakeistas

Šveicarijos bendruomenė jau kurį laiką bendrauja ir su lietuvių bendruomene tikroje Šveicarijoje. Į šią šalį jau buvo nuvykę vietos muzikantai, o dabar viešnagę planuoja sportininkai, ateityje tikimasi ir „keistis vaikais“ – vaikai iš Šveicarijos atvažiuotų į Jonavos Šveicariją, ir atvirkščiai.

Neseniai rajono tarybos spendimu gyvenvietė tapo visos seniūnijos oficialiu centru – iki šiol seniūnija vadinosi Dumsių vardu, o dabar – jau Šveicarijos.

Tiesa, kol kas šis pavadinimas dar nepatvirtintas registrų centre – norint jį užregistruoti reikia skaitmeninio seniūnijos plano. „Tai ketiname padaryti kitais metais. Seniūnijos pavadinimą iš Dumsių į Šveicarijos buvo norėta keisti dar sovietmečiu. Tačiau tada to padaryti niekas neleido – neva nebuvo galima seniūnijos pavadinti stiprios Europos šalies vardu“, - pasakojo seniūnas Algirdas Paplonskis.

Pačioje Šveicarijos gyvenvietėje dabar gyvena apie tūkstantis žmonių.

„Nors daug jų – tvarkingų, tačiau ir pas mus, kaip ir visoje Lietuvoje yra visko. Yra ir nusikaltėlių, ir narkomanų“, - sakė A. Paplonskis.

Tiek turistams iš svetur, tiek patiems lietuviams įdomus ir faktas, kodėl su tikrąja Šveicarija niekaip nesusijęs. Iš kur jis kilęs, tiksliai nėra žinoma. Tačiau manoma, šį vietovardį sugalvojo vietos dvarininkas, o tokia mintis jam šovė po kelionių Europoje. Neva dvarininkui labiausiai įsiminė Šveicarijos valstybė, todėl jis ir nusprendė šitaip pavadinti gyvenvietę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.