Vilniečius džiugins rekordinio aukščio, kauniečius – judanti Kalėdų eglė

Kalėdų laukimo pradžią didžiuosiuose šalies miestuose skelbia pradedamos statyti eglutės. Nors pirmosiomis šventinėmis dekoracijomis kavinės ir parduotuvės pradėjo puoštis dar prieš savaitę, jas vejasi ir vilniečių bei kauniečių pamėgtos viešosios erdvės. Sostinė šiemet žada rekordinio 25 metrų aukščio Kalėdų simbolį Katedros aikštėje, o dailininkės Jolantos Šmidtienės kurtas šventinis medis Kaune ne tik švies, bet ir judės bei gros.

Antradienį sostinėje pradėta statyti pagrindinė miesto Kalėdų eglė.<br>M. Astrauskas
Antradienį sostinėje pradėta statyti pagrindinė miesto Kalėdų eglė.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė, Ingrida Žirlienė

2012-11-27 16:57, atnaujinta 2018-03-15 01:58

Didžiausia Baltijos šalyse

Vilniečiams jau pažįstamomis raudonomis žvaigždėmis papuoštas Gedimino prospektas, o antradienio vidurdienį Katedros aikštėje pradėjo kilti ir pagrindinė miesto Kalėdų eglė. Kalėdinėmis šviesomis žibės ir Konstitucijos prospektas, A. Vrublevskio, Vokiečių ir Pilies gatvės bei televizijos bokštas.

Šiemet vilniečiai galės džiaugtis dar nematyta šventine puošmena – Vilniaus miesto savivaldybė už 60 tūkst. litų įsigijo naują eglę. Kalėdų simbolis bus rekordinis – miesto savivaldybės duomenimis, 25 metrų aukščio eglė bus aukščiausia Baltijos šalyse.

Tiesa, savo struktūra ji primena senąją, Katedros aikštėje stovėjusią ne vienerius metus.

Statyti metalinį eglutės korpusą darbininkai pradėjo antradienio rytą. Artimiausiomis dienomis jis bus apkaišytas gyvais eglišakiais, kuriuos miestui padovanojo Zarasų rajono Turmanto seniūnija. Šventinio spindesio suteiks šviečiančios girliandos, eglė bus puošiama rankų darbo menininkų sukurtais žaislais.

Eglutės įžiebimo šventė Vilniuje vyks jau šį šeštadienį, gruodžio 1 d.

Judės ir gros

Su ambicingu šūkiu „Kaunas – Kalėdų miestas“ kalėdinį laikotarpį šį šeštadienį planuoja pradėti ir laikinoji sostinė.

Jau ketverius metus pagrindinę miesto eglę Rotušės aikštėje Kauno miesto valdžia patiki dailininkei Jolantai Šmidtienei. Menininkė dar nė karto nenuvylė, o pernykštė jos sukurta smaragdinė eglė įtraukta į Gineso rekordų knygą kaip aukščiausia pasaulyje plastikinių butelių skulptūra.

Pernai žiemą Kauno Rotušės aikštę puošusi eglė buvo 16 metrų aukščio, o jai sukurti prireikė 42 tūkstančių plastikinių butelių, sutvirtintų 150 tūkstančių vadinamųjų „užtrauktukų“.

Šeštadienį ketinama įžiebti naują J.Šmidtienės kūrinį – eglę, kurioje bus įtaisyti net aštuoni mažiausiai 2 metrų aukščio angelai, pagaminti iš metalo. „Angelai įsikurs antrajame eglės aukšte, jie suksis, ant jų bus prikabinti žalvario varpeliai, kurie neįkyriai skambės“, - idėjomis stebina menininkė. Šiųmetė Kauno eglė nebus labai pripuošta, svarbiausias jos akcentas – ne tik angelai, bt ir visoje Lietuvoje per vasarą surinkti 40 tūkst. kankorėžių.

Pirmajame eglės aukšte bus įrengti net aštuoni aukso spalvos suoliukai.

Raginami nebūti pasyvūs

Kauno gyventojai, įmonės, parduotuvės, biurai taip pat raginami užsikrėsti kalėdine dvasia ir pradėti puoštis aukso spalvos papuošalais.

„Ant langų galima pastatyti žvakių, auksinių kaspinų, padėti kelias eglės šakas. Sukūrus tokią kompoziciją praeiviai tikrai nepraeis pro šalį. Tiesa, jau dabar pastebiu, kad pradeda trūkti auksinės spalvos folijos. Vadinasi, į mūsų raginimus jau sureagavo ugdymo įstaigos“, - džiaugėsi J. Šmidtienė.

Gal aukso spalva padės privilioti ir sėkme į laikinąją sostinę, o gyventojai pagaliau atsikvėps ir pamanys, kad krizė baigėsi? „Taip, auksas visais laikais simbolizavo amžiną vertybę, be to, tai – šviesos, šilumos, saulės spalva“, - pridūrė menininkė.

Rotušės aikštės eglė bus įžiebta gruodžio 1 dieną, 17 val. Po savaitės, gruodžio 8-ąją, miestiečių padovanotos eglės sužibs Vienybės aikštėje ir Laisvės alėjoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.