V. Landsbergis: „Nepamirškime, kad už saulę iš Maskvos reikia mokėti“

Europos Parlamento narys profesorius Vytautas Landsbergis prognozuoja, kad naujai išrinktos Lietuvos valdžios veiksmai nubrauks buvusiosios pastangas iškovoti šaliai energetinę nepriklausomybę ir galbūt susigrąžinti monopolininkui „Gazprom“ už dujas permokėtus pinigus.

V. Landsbergiui kelia nerimą vis besikeičianti naujosios valdžios pozicija dėl atominės elektrinės statybos.<br>E. Petkutė
V. Landsbergiui kelia nerimą vis besikeičianti naujosios valdžios pozicija dėl atominės elektrinės statybos.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Nov 30, 2012, 11:56 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:27 PM

„Mokame didžiausią kainą už dujas negu bet kas Europoje dėl to, kad nesusikalbame su dujų tiekėju. O tam, kad susikalbėtume, reikės kažką mainais atiduoti. Mums jau sako, ką reikės atiduoti, ką ši, tik atėjusi naujoji valdžia turėtų padaryti, kad nusipelnytų malonių“, - penktadienį susitikime su Klaipėdos universiteto bendruomene kalbėjo V. Landsbergis.

Konservatorių patriarcho manymu, Lietuvos Vyriausybės ginčas su Rusijos dujų milžine „Gazprom“ gali pakrypti priešinga linkme. Ir tai esą greičiausiai įvyktų Vyriausybės iniciatyva. Nueinantis ministrų kabinetas yra apskundęs kompaniją Stokholmo arbitražui dėl 5 milijardų litų permokos už dujas, tiektas Lietuvai.

„Didžiulės Vakarų kompanijos, galingesnės net už „Gazprom“, kartais pralaimi bylas dėl savo neteisingos politikos. Ir „Gazprom“ gali pralaimėti, todėl jiems labai reikia, kad Lietuva atsiimtų tą ieškinį, o tada jie parodys savo draugiškumą. Galbūt mums penkiomis kapeikomis sumažins dujų kainą, laikinai, pavyzdžiui, metams. O paskui objektyvios priežastys privers ją vėl padidinti, bet jūs, girdi, jau būsite visus savo šansus paleidę“, - netolimos ateities vaizdą bandė nupiešti V. Landsbergis.

Nuoseklius žingsnius savo planams įgyvendinti galinga kaimynė, jo teigimu, darė netrukdomai.

„Pirmiausiai ieškoma tų V. Putino valdžios žmonių, kurie turi prieglobstį Lietuvoje. Stokholmo arbitražas mums sako, kad buvo tyčia užkeltos kainos Lietuvai, siekiant ją nubausti, politiškai palaužti. Tam, kad Lietuva atsiimtų ieškinį, reikia pakeisti Vyriausybę. Kas čia tokio? Įmetei keliasdešimt milijonų rinkiminei kampanijai, ir turi sau“, - dėstė europarlamentaras.

Naujos atominės elektrinės statybos klausimas taip pat esąs šio politinio žaidimo dalis. Pati referendumo formuluotė esanti klaidinga. „Pirma prakišo tokią formuluotę, kuri yra dviprasmė ir apgaulinga, o paskui kaip nori, taip ir pakreipia, priklausomai nuo to, kas laimi rinkimus. Rinkimuose balsavo tik pusė turinčiųjų tam teisę, tos pusės dauguma pasisakė prieš jėgainę. Ar tai patarimas, ar tiesiog amžinas sprendimas? Net tie, kurie sakė, kad čia jau šventas tautos sprendimas, kad jėgainės statyti nereikia, dabar jau sako: ne apskritai nereikia, bet šios, japoniškos, nereikia. Rusiška gal ir gerai būtų“.

V. Landsbergis ragino atsikratyti iliuzijų, kad su Rusija dėl mažesnės dujų kainos pavyks susitarti be sąlygų. „Nepamirškime, kad už saulę iš Maskvos reikia mokėti“, - priminė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.