Iš studento 20 litų kyšį paėmęs kontrolierius turėtų būti atleistas

Ką daryti, kai „zuikį“ pagavęs kontrolierius laukia ir užuominom ragina arba tiesiai paprašo, kad duotum grynųjų? Užsirašyti jo vardą ir pavardę ir pranešti apie tai įmonei „Susisiekimo paslaugos“!

Patikrinę vaikino naujos kartos elektroninį bilietą kontrolieriai nustatė, kad yra neatitikimų, pareikalavo, kad jis išliptų iš autobuso.<br>J. Stacevičius
Patikrinę vaikino naujos kartos elektroninį bilietą kontrolieriai nustatė, kad yra neatitikimų, pareikalavo, kad jis išliptų iš autobuso.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Dec 1, 2012, 11:45 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:06 PM

Vilniuje lapkričio pabaigoje to net nesuprasdamas vienas studentas davė kontrolieriui 20 litų kyšį. Užsirašė keleivių kontrolės autobusiuko numerį. Tačiau to maža, kad „Susisiekimo paslaugos“ nustatytų, kuris jų darbuotojas pasielgė nesąžiningai.

Vilniaus savivaldybės įmonės direktorius Gintas Bliuvas tikina, kad kyšį paėmęs kontrolierius būtų atleistas iš pareigų.

Portalas šia tema ėmė domėtis, gavęs trijų vaikų tėvo Teodoro laišką. Laiške vyras pasakojo, kad vieną lapkričio rytą jo sūnų autobuse patikrino kontrolieriai. Patikrinę vaikino naujos kartos elektroninį bilietą nustatė, kad yra neatitikimų, pareikalavo, kad jaunuolis išliptų iš autobuso. Studentas nesispyriodamas Šeškinės kalvos stotelėje paliko autobusą.

Tėvo teigimu, kontrolierius paprašė pateikti dokumentus, studento pažymėjimą ir dar kartą patikrino bilietą. “Į užrašų knygutę nusirašęs duomenis, kontrolierius pagrasino, kad dabar surašys protokolą ir sūnus turės sumokėti 60 litų nuobaudą. Juokaudamas pasakė, kad išsiųs laišką į universitetą”, - rašoma laiške.

Studentas paklausė, ar yra galimybė nuobaudą sumokėti vietoje. Kontrolierius užklausė, ar jaunuolis turi pinigų. “Išgirdęs atsakymą, kad kažkiek pinigų turi, paprašė palaukti, kol jo kolegos iš kontrolės autobusiuko išlaipins baigiamus apiforminti „niekšelius“, - tęsia tėvas. - Palaukus, kol kiti autobuse važiavę keleiviai išlips, kontrolierius pareikalavo duoti jam 20 litų. Sūnus atidavė pareikalautus 20 litų ir paklausė, ar jam duos kokį sumokėtos nuobaudos kvitą, ar nebus problemų.”

Kontrolierius pagrasino, kad jei studentas papasakos apie duotus pinigus, jaunuoliui blogai baigsis. Grasinimą pastiprino priminimas, kad kontrolierius turi nusirašęs studento duomenis.

Reikalauja 10, 20 arba 30 litų kyšio

„Paskambinau į savivaldybę. Išgirdau šokiruojantį atsakymą, kad jie žino apie galimus kontrolierių neteisėtus veiksmus, bet nieko padaryti negali, nes šią funkciją vykdo įmonė „Susisiekimo paslaugos“, - rašė Teodoras.

Vyro teigimu, jo sūnus pastebėjo, kad kontrolės autobuso numeriai buvo GCV 909.

Studento tėvas kontrolierių kyšininkavimą vadino visuomenei skausmingu klausimu. “Manau, kad čia puikiai veikianti korumpuota sistema, kadangi studentijos tarpe šią problemą žino visi ir atvirai diskutuoja. Kontrolieriai nevaržomi reikalauja 10, 20 ar 30 litų kyšio”, - tvirtino laiško autorius.

Nedelsiant atleidžia iš darbo

Portalas lrytas.lt paprašė įvykį pakomentuoti Vilniaus savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ direktorių G. Bliuvą.

- Ar įmonė turi transporto priemonę nurodytais numeriais?

- Taip, turi.

- Kam naudojama ši transporto priemonė?

- Keleivių kontrolei.

- Ar pakanka duomenų tyrimui pradėti?

- Duomenų kol kas nepakanka. Be to, norėdami pradėti vidinį tyrimą, turime gauti ir raštišką kreipimąsi dėl įvykusio incidento, žmogus gali skundą parašyti ir el. paštu: skundai@vilniustransport.lt.

Pavienių kontrolierių nebėra, vienu metu viešojo transporto kontrolę vykdo 2-4 žmonės, dėl to tokių atvejų nebepasitaiko. Bet kokiu atveju, kiekviena informacija nagrinėjama ir tiriama.

Kiekvienam viešojo transporto naudotojui norime priminti, kad kiekvienas mūsų kontrolierius turi aiškiai matomą identifikacinę kortelę, kurioje nurodyta jo pavardė, tabelio numeris, todėl jei tik kažkas ne taip, pasižymėkite kontrolieriaus vardą, pavardę ir informuokite mus.

- Ar buvo anksčiau laiškų, kaltinimų, kreipimųsi dėl kontrolierių kyšininkavimo?

- Po kontrolės skyriaus reorganizavimo, pradėto 2011 metų pabaigoje, tokių skundų dėl kyšininkavimo nesame gavę.

- Ar yra įmonės istorijoje atleistų kontrolierių už kyšių ėmimą? Už tai nubaustų kontrolierių?

- 2010 metais už kyšio ėmimą buvo atleisti septyni kontrolieriai.

- Kokių priemonių imatės, kad kontrolieriai neimtų, nereikalautų kyšių?

- Už kyšio paėmimą nedelsiant atleidžiama iš darbo, taip pat gresia baudžiamoji atsakomybė.

- Kokio masto problema įmonėje laikote kontrolierių kyšininkavimą?

- Šiuo metu tokių incidentų nebuvo nutikę, prie to prisidėjo ir nauja tvarka, kad baudos negalima susimokėti vietoje, be to, pirmą kartą pažeidusiems yra galimybė susimokėti pusę minimalios baudos.

- Koks vidutinis kontrolieriaus, dirbančio tiesiogiai su keleiviais, atlyginimas į rankas?

- Vidutiniškai 1800Lt.

- Kaip atlyginimas keitėsi per pastaruosius 5 metus? Ar/kokie atlyginimo pokyčiai nusimato 2013 metais ar tolimesnėje ateityje?

- Per paskutinius metus didelių atlyginimo pokyčių nebuvo, neplanuojama pasikeitimų ir artimiausioje ateityje.

- Kaip atrenkami kontrolieriai? Kiek norinčių dirbti kontrolieriaus darbą (tarkime, kiek CV atsiunčiama, kai skelbiamas konkursas, darbuotojo paieška)? Kokie reikalavimai potencialiems darbuotojams?

- Vykdant potencialių kandidatų atranką, vertinami jų pateikti dokumentai, vyksta pokalbis. Šiuo metu kontrolieriais dirba ir žmonės su aukštuoju išsilavinimu. Pavyzdžiui, šiemet kontrolierių gretas papildė ir keturi darbuotojai, turintys aukštąjį teisinį išsilavinimą.

Pirmenybė teikiama turintiems aukštąjį išsilavinimą, žinantiems užsienio kalbas, turintiems panašaus darbo patirtį, geras rekomendacijas iš buvusių darboviečių.

Po bandomojo laikotarpio kiekvienas kontrolierius turi išlaikyti ir patikrinimo testą – atsakyti į klausimus, susijusius su jo pareigomis.

- Kaip apskritai vertinate kontrolierių bendravimo su keleiviais kultūrą? Ar nėra peržengiamos ribos (paauglio sumušimo atvejis, keiksmai, šis kyšio ėmimo atvejis, jei pasitvirtintų, kad nutikimas tikras)? Kaip įvertinate panašius poelgius, taip pasielgusius darbuotojus?

- Paskutinius metus pasikeitė apie 80 proc. kontrolierių, priimti į darbą nauji darbuotojai. Pradedantys darbą kontrolieriai yra supažindinami su pareiginėmis instrukcijomis, kuriose yra nurodyta, kaip kontrolierius turi elgtis su keleiviai.

Įmonėje vedami mokymai ir seminarai, kaip elgtis streso kupinose situacijose. Paskutiniu metu stebime atvirkščią procesą – ypač daug nemandagių „zuikių“, kurie, bandydami išsisukti nuo bausmės, ir patys netinkamai elgiasi, ir šmeižia mūsų darbuotojus.

Kaip minėjome, jeigu pasitvirtina faktai dėl netinkamo mūsų darbuotojų elgesio, jiems taikomos įvairios įstatymuose numatytos poveikio priemonės, iki atleidimo iš darbo.

Jeigu mūsų darbuotojai pasielgė neteisingai ar neteisėtai, prašome informuoti įmonę, ir kiekvienas atvejis bus išnagrinėtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.