Seime žvanga ginklai prieš generalinį prokurorą D. Valį

Išsiaiškinti, ar nepamynė visuomenės interesų ir nesulaužė priesaikos. Jei taip padarė, surengti apkaltą. To prašoma naujojo Seimo. Galimas pažeidėjas – generalinis prokuroras Darius Valys.

Prokuroras K. Vagneris (nuotr. kairėje) tikina surinkęs daugybę duomenų apie savo viršininko D. Valio pažeidimus.
Prokuroras K. Vagneris (nuotr. kairėje) tikina surinkęs daugybę duomenų apie savo viršininko D. Valio pažeidimus.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius (Lietuvos rytas)

Dec 3, 2012, 7:55 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:33 PM

Nors Seime verda aistros dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo trims Darbo partijos nariams, generalinis prokuroras D.Valys vis aplenkia parlamento pastatą.

Netgi ir tuomet, kai reikėjo iš tribūnos perskaityti prašymą panaikinti teisinę neliečiamybę, D.Valys į Seimą neatvyko – vietoj savęs atsiuntė pavaduotoją Darių Raulušaitį.

Tokio prašymo autorius – Generalinės prokuratūros viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Kęstutis Vagneris.

Šis pareigūnas kreipėsi į Seimą siūlydamas sudaryti komisiją ir nuspręsti, ar rengti apkaltą jo viršininkui – generaliniam prokurorui D. Valiui.

K. Vagnerio manymu, D. Valys neteisėtai naudoja valstybės lėšas, netinkamai organizuoja prokuratūros darbą, o asmeninius ar grupinius interesus iškelia aukščiau už visuomenės interesus.

Tokie pažeidimai sudaro prielaidų teigti, kad D. Valys sulaužė duotą priesaiką.

Terminą pratęsė neteisėtai

Kaip patį didžiausią generalinio prokuroro padarytą pažeidimą K. Vagneris nurodo neteisėtą Laimos Čekelienės paskyrimą prokuratūros atstove Eurojuste – Europos Sąjungos institucijoje, sukurtoje tarptautinei kovai su organizuotais nusikaltimais ir terorizmu.

D. Valio favorite laikoma L. Čekelienė ir jos sutuoktinis per metus iš prokuratūros biudžeto gauna daugiau kaip 200 tūkstančių litų.

L. Čekelienė į šią instituciją, kurios buveinė yra Olandijos Hagos mieste, buvo deleguota dar 2008 metais, kai prokuratūrai vadovavo Algimantas Valantinas.

Jos paskyrimo terminas jau buvo besibaigiąs, tačiau vos Generalinės prokuratūros vadovu tapęs D. Valys terminą pratęsė iki 2015 metų.

Tai D. Valys padarė žinodamas, kad Užsienio reikalų ministerija ne tik nepritaria tokiam paskyrimui, bet ir atsisako finansuoti pareigūnės išlaikymą.

Įtaria pinigų švaistymu

Oficialiai taupymą deklaruojantis D. Valys tada nutarė, kad L. Čekelienę finansuos pati Generalinė prokuratūra, nors pagal įstatymus tokio rango pareigūnų delegavimas yra apmokamas tik iš Užsienio reikalų ministerijos biudžeto.

Tuo metu, kai D. Valys drastiškai mažino prokurorų algas ir iš prokuratūros atleidinėjo vairuotojus, sekretores, valytojas, L. Čekelienei, kuri, remiantis oficialiu Užsienio reikalų ministerijos raštu, į Hagą deleguota pažeidžiant Lietuvos asmenų delegavimo į tarptautines institucijas įstatymo nuostatas, buvo mokami didžiuliai pinigai.

Išlaikomas ir sutuoktinis

Prokuratūros vadovai iki šiol slepia, kiek lėšų skiriama šiai pareigūnei išlaikyti.

Manoma, kad suma siekia 200 tūkstančių litų per metus.

Didelės sumos iš prokuratūros biudžeto mokamos ir L. Čekelienės sutuoktiniui.

Nors pagal įstatymus sutuoktiniams mokama pusė tos kompensacijos, kuri skirta patiems deleguotiems asmenims, L. Čekelienės vyras dar papildomai gauna pusę savo žmonos algos.

Toks skatinimas nėra numatytas jokiuose dokumentuose.

Generalinės prokuratūros kabinetuose seniai svarstoma, kodėl tokių išskirtinių sąlygų sulaukė anksčiau Generalinėje prokuratūroje dirbusi ir niekuo nepasižymėjusi pareigūnė.

Kalbama, kad D. Valys mėgsta paatostogauti užsienyje, šias atostogas pridurdamas prie kokios nors darbinės komandiruotės.

Viena jo mėgstamiausių vietų – pas L. Čekelienę ir jos šeimą.

Iš Prezidentūros – tyla

Ar remiantis K. Vagnerio išdėstytais faktais steigti komisiją dėl generalinio prokuroro apkaltos, turėtų nuspręsti naujai sudarytas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Jei tokia komisija būtų sudaryta, pareiškimą parašęs K. Vagneris yra pasirengęs pateikti ir daugiau duomenų apie kitus D.Valio padarytus įstatymų pažeidimus.

Apie D. Valio padarytus pažeidimus K. Vagneris informavo ir prezidentę Dalią Grybauskaitę. Nors nuo rašto išsiuntimo praėjo jau kelios savaitės, ši institucija viešąjį interesą ginančiam prokurorui nesiteikė nieko atsakyti.

Bus pirmoji apkalta?

Nors iki šiol nė vienam generaliniam prokurorui nebuvo pradėta apkaltos procedūra, K. Vagneris įsitikinęs, kad tokią galimybę įstatymai numato.

Dar 2004 metais Konstitucinis teismas išaiškino, kad būtina galimybė pašalinti iš pareigų visus valstybės pareigūnus, kurie pažeidžia teisę ir asmeninius ar grupinius interesus iškelia virš visuomenės intereso, savo veiksmais žemina valstybės valdžią.

Galimybę atleisti generalinį prokurorą iš pareigų numato ir Prokuratūros įstatymas – tuo atveju, kai prokuroras nesilaiko teisės aktų reikalavimų ir taip sulaužo priesaiką.

K. Vagneris turi surinkęs daugybę informacijos apie galimai D.Valio padarytus teisės pažeidimus.

Uždraudė rinkti informaciją

D. Valys visais būdais bando užgniaužti K. Vagnerio bandymus ieškoti Generalinės prokuratūros vadovų padarytų pažeidimų.

Neseniai D.Valio įsakymu buvo sudaryta tarnybinio patikrinimo komisija dėl K. Vagnerio piktnaudžiavimo valdžia.

Komisija mano, kad, įvairias institucijas informuodamas apie generalinio prokuroro padarytus teisės pažeidimus, K. Vagneris piktnaudžiauja tarnyba.

Neseniai K. Vagneriui buvo suduotas naujas smūgis – priimtas dar negirdėtas sprendimas – uždrausti K. Vagneriui rinkti informaciją apie neteisėtus įsakymus, kuriuos pasirašė D.Valys.

„Komisijos sukūrimą ir draudimą rinkti informaciją vertinu kaip spaudimą man, kad nuleisčiau rankas ir užmerkčiau akis prieš galimus pažeidimus.

Tačiau aš viską darau tik teisinėmis priemonėmis. Skųsiu ir šį sprendimą”, – sakė savo viršininkui piršinę metęs prokuroras K. Vagneris.

Prokuratūros vadovą nuolat lydi skandalai

* Naujosios Akmenės prokuratūrai vadovavęs D. Valys generaliniu prokuroru tapo 2010 metų birželį.

* Dar prieš paskiriant jį į šias pareigas premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad dėl savo nekompetencijos šis pareigūnas įsivels į įvairius skandalus.

* Iš tiesų skandalai D. Valį lydi nuolat. Jau darbo pradžioje jis iš prokuratūrų vadovų atėmė tarnybinius automobilius su vairuotojais. Tačiau patį D. Valį į darbą vežiojo prokuratūros darbuotojas.

* Tai paaiškėjus generalinis prokuroras pradėjo važinėti pats ir perėjoje partrenkė moterį. Nors paprastai tokiais atvejais pradedamas ikiteisminis tyrimas, per kurį ekspertai nustato nukentėjusiojo sužalojimo laipsnį, generalinio prokuroro atžvilgiu to nebuvo padaryta.

* Pareigūnai net nelaukdami privalomo 10 dienų termino be jokių ekspertizių nustatė, kad prokuroro partrenktai moteriai padarytas nežymus sveikatos sutrikdymas.

* Generalinio prokuroro kaltės neįžvelgė ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Paaiškėjus, kad D. Valys prekiauja akcijomis ir laiku nedeklaruoja šių sandėrių, buvo pradėtas tyrimas. Nors pažeidimas buvo konstatuotas, komisija tyrimą nutraukė. Beje, už tokį patį pažeidimą D. Valys griežtai nubaudė kelis savo pavaldinius.

* Vos tik tapęs prokuratūros vadovu D. Valys iš darbo atleido nemažai patyrusių pareigūnų. Užimti jų vietas buvo skelbiami konkursai, tačiau nė vienas konkursų laimėtojas negavo šių pareigų. Į jas buvo paskirti D. Valio iš anksto numatyti asmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.