D. Mikutienė: „Sparnuota“ energinių gėrimų reklama negali remti futbolo“

Seimas jau kitą savaitę balsuos dėl draudimo parduoti energinius gėrimus nepilnamečiams bei riboti jų reklamą – regis, nuo 2009-ųjų brendusi iniciatyva artėja finišo tiesiosios link. Jei parlamentas pritars Maisto įstatymo pataisoms, jau nuo kitų metų liepos vaikai ir paaugliai ne tik negalės įsigyti energijos suteikiančių gėrimų, bet ir mažiau matys jų reklamos.

Siūloma jaunesniems nei 18 metų asmenims nebepardavinėti energinių gėrimų.<br>123rf
Siūloma jaunesniems nei 18 metų asmenims nebepardavinėti energinių gėrimų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Dec 6, 2012, 5:10 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:59 PM

Dietologams bei mokslininkams nesiliaujant kartojus šių gėrimų daromos žalos – organizmo sekinimo, psichologinės priklausomybės bei depresijos – parlamentarai ketvirtadienį uždegė žalią šviesą įstatymo projektui, kurį teikė Sveikatos reikalų komitetas.

Energinių gėrimų gamintojai dėl gresiančių prekybos apribojimų, regis per daug nesirūpina. „Mūsų produkcija prieinama 164 pasaulio šalyse, nes sveikatos organizacijos patvirtino, kad gėrimą vartoti saugu“, – portalui lrytas. lt sakė „Reb Bull“ atstovė Lietuvoje Viltė Žukauskaitė. Ji tikino, kad vienoje kompanijos gėrimo skardinėje kofeino yra ne daugiau nei puodelyje natūralios kavos – 80 mg.

„Sparnuotas“ automobilis negali remti futbolo

Seimo palaimintas projektas ne tik apibrėžia, koks gėrimas yra laikomas energiniu ir pardavėjui suteikia teisę iš perkančiojo reikalauti asmens dokumento, kilus abejonių dėl amžiaus, bet numato ir reklamos apribojimų – energinių gėrimų reklama būtų uždrausta vaikams ir paaugliams skirtuose renginiuose bei leidiniuose.

Sveikatos reikalų komitetui vadovaujanti Dangutė Mikutienė portalui lrytas.lt sakė besidžiaugianti seimūnų apsisprendimu. „Regis, po truputį pradedame suprasti, kad žalingi gali būti ir tie produktai, kurių poveikis pastebimas ne iš karto po vartojimo“, – sakė „darbietė“.

Ji priminė kelis plačiai nuskambėjusius pasaulio atvejus, kai krūvą skardinių išgėrusius paauglius ištiko staigi mirtis. „Jau nekalbu apie energijos suteikiančių gėrimų vartojimą kartu su alkoholiu, kuris poveikį tik sustiprina“, – kalbėjo parlamentarė.

D. Mikutienė pažymėjo, kad riboti tokių gėrimų prekybą yra normali praktika, taikoma ne vienoje šalyje – be pilnametystę įrodančio dokumento energiniai gėrimai neparduodami JAV, prekyba ribojama ir kai kuriose Europos šalyse – Prancūzijoje, Danijoje, Norvegijoje. „Nenormalu, kai į mūsų šalyje vykstančias futbolo varžybas įvažiuoja „sparnuotas“ energinį gėrimą reklamuojantis automobilis“, – teigė Seimo narė.

Sveikatos specialistai kartoja apie žalą

Pagal projektą, energinis gėrimas – tai nealkoholinis gėrimas, kurio sudėtyje yra tonizuojamųjų ar stimuliuojamųjų medžiagų (kofeino, guaranino, ginsenozidų, gliukuronolaktono, ginkmedžio ekstrakto, taurino, B grupės vitaminų ir kitų medžiagų).

Nors kofeinas nepavojingas suaugusiems, sveikatos specialistai primena, kad vaikai nėra „maži suaugusieji“, mat šios medžiagos vartojimas vaikams sutrikdo miego ciklą, per dideli saldžių gaiviųjų gėrimų kiekiai – antsvorį bei dantų ėduonį.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto tyrimai įspėja ir apie psichologinį energizuojančių gėrimų poveikį nepilnamečiams. Be to, ne paslaptis, kad pastaruosius jaunimas mėgsta gerti kartu su alkoholiu – taip žala sveikatai dar padidėja, mat alkoholis nervų sistemos veiklą slopina, o energiniuose gėrimuose esantis kofeinas – stimuliuoja.

Toks antagonistinis poveikis kenkia širdžiai, padidėja arterinis kraujo spaudimas, sutrinka miegas. Kokteilis vakarėlio metu paslepia alkoholio sukeltą nuovargį, bet trukdo suprasti, kiek alkoholio išgerta, ir gali atrodyti, kad net išgėręs gana daug alkoholio esi blaivus. Tiesa, kai kurie energiniai gėrimai ir mūsų šalyje pažymėti įspėjimu „Nemaišyti su alkoholiu“, nors toks užrašas nėra privalomas.

Maža to, pradedama kalbėti ir apie energinių gėrimų sukeliamą priklausomybę. „Stebiu vaikus ir paauglius, kurie geria energijos suteikiančius gėrimus, klausinėju ir pardavėjų, kurios tik pavirtina, kad vaikai iškart perka tikrai ne po vieną skardinę“, – komentavo D. Mikutienė.

Liberalai: prekyba trauksis šešėlin

Draudimo riboti energetinių gėrimų pardavimą priešininkai aiškino, kad tai būtų pavojinga. Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Bronius Bradauskas siūlė tėvams vaikams neduoti pinigų – tuomet jie nepirktų tokių gėrimų, skelbia BNS. „Savo mokestine politika žmones išvarėme į Lenkiją maisto produktų pirktis, tai dabar išvarysime pirktis energetinių gėrimų“, – priekaištavo parlamentaras.

Liberalų lyderis Eligijus Masiulis suabejojo, ar draudimas gėrimus vartoti asmenims iki 18 metų yra adekvati priemonė problemai spręsti - jis įtaria, kad draudimas paskatins šešėlinę rinka: „Gėrimus, užuot juos legaliai įsigijus parduotuvėse ar degalinėse, bus galima rasti turguose, tarpuvartėse, prie parduotuvių“.

E. Masiulis įspėjo, kad draudimas paskatins abejotinos kokybės gėrimų plitimą, o liberalas Eugenijus Gentvilas mano, kad „pas bobutes taškuose prasidės energetinių gėrimų pardavinėjimas“. Oponuodamas jis taip pat siūlė drausti ir nesveiką greitąjį maistą.

Sveikatos komitetui vadovaujanti D. Mikutienė, atremdama liberalų kritiką, neneigė švietimo ir šeimos svarbos vaikų mitybos įpročių formavimui. „Nesvarbu, ką apie tai mano gamintojai, valstybė šiuo klausimu turi imtis, mano supratimu, gėrimų žalai proporcingų draudimo veiksmų“, – portalui lrytas.lt komentavo parlamentarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.