K. Daukšys ginasi, kad ES paramos niekam neskirstė

Buvęs „darbiečių“ ūkio ministras Kęstutis Daukšys teigia, kad nepriimdavo sprendimų, kam skirti Europos Sąjungos paramą. Seimo opozicija tvirtina, kad gavusios paramą įmonės turėdavo mokėti 5 proc. duoklę į Darbo partijos „juodąją“ kasą. Esą tai rodo teismo dokumentai. 

K. Daukšys teigia, kad nepriimdavo sprendimų, kam skirti Europos Sąjungos paramą.<br>R. Danisevičius
K. Daukšys teigia, kad nepriimdavo sprendimų, kam skirti Europos Sąjungos paramą.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Dec 6, 2012, 4:03 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:02 PM

„Ūkio ministras gauna motyvuotą išvadą, kurią padaro organizacija, vertinanti paraiškas. Po to tą įsakymą paruošia ministerijos darbuotojai, kurie dirba. Ir po to ministrui atneša ant stalo pasirašyti. Tokia yra tvarka, daugiau neturiu ką pasakyti“, - po susitikimo su prezidente ketvirtadienį žurnalistams sakė K. Daukšys.

Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl Darbo partijos narių neliečiamybės nariai konservatoriai įtaria, kad pinigus į partijos „juodąją“ buhalteriją nešė tuomet „darbiečių“ vadovautos Ūkio ministerijos konkursus laimėjusios įmonės, rašo BNS. 

Trečiadienį komisijos posėdyje konservatoriai Kęstutis Masiulis ir Arvydas Anušauskas klausė, ar tai sutapimas, kad vadinamos „juodosios“ buhalterijos pajamų orderiuose matyti, kad iš įmonių suneštos sumos sudaro 5 proc. vėliau laimėtų konkursų vertės.  

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas iš principo ginčijo orderius, kuriais remdamiesi konservatoriai vardijo kaltinimus, teigdamas, esą minėti įrodymai nepakankami. Tuos orderius iš DP bylos tomų išdalijo pats V. Uspaskichas, norėdamas komisijos nariams parodyti, esą prokurorai byloje remiasi nepatikimais įrodymais.

„Štai žiūrėkite - 2006 metų gegužės 17 dienos ministro Kęstučio Daukšio įsakymas. Vienai iš įmonių skiriama beveik 13,6 mln. litų, o į „juodąją“ buhalteriją kovo 15 dieną ateina 650 tūkst. litų iš tos įmonės. Nesunku matyti, kokie sutapimai: paduodama paraiška konkursui dėl europinių pinigų, tada į „juodąją“ buhalteriją įnešami pinigai, juos gavus ministro įsakymu skiriami europiniai, pasirašoma sutartis“, - BNS sakė konservatorius K. Masiulis. 

„Viskas vyko per Ūkio ministeriją. Kai ministerija gaudavo paraišką, matyt, įmonė sulaukdavo kokio nors signalo, kad reikia susimokėti, ir po to jau gaudavo europinius pinigus pagal konkursą“, - sakė K. Masiulis.

„Kasos pajamų orderius davė pats V. Uspaskichas, bandydamas pasakyti, kad tai nepakankami ir nepatikimi įrodymai. Bet visais atvejais, kai buvo galima identifikuoti įmones, matyti, kad likus mėnesiui iki konkurso datos pinigai būdavo įnešami Darbo partijai, ir labai dėsningai tai buvo 5 proc. konkurso sumos“, - BNS sakė komisijos narys, laikinasis teisingumo ministras liberalas Remigijus Šimašius.

„Aš pats pateikiau tai, kas buvo rasta ne Darbo partijoje, ne kasoje, ne teritorijoje, ne pas (partijos. - Red.) žmones, mums tokių popierių nereikia kišti. Maža to, šitiems popieriams septinti metai, tai, ko gero, prokuratūra turėjo padaryti ir kitą pusę iškviesti, sužinoti. Visas tas gandas man neįdomus“, - konservatorių įtarimus komentavo V. Uspaskichas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.