Po Klaipėdos uosto vadovų langais rinkosi protestuotojai

Uosto plėtra džiugina miesto valdžią ir vis didesnes pajamas skaičiuojančias krovos kompanijas, tačiau ne jų kaimynystėje įsikūrusius žmones. Nesulaukę atsako į savo skundus, apie dvidešimt Nemuno gatvės gyventojų susirinko į mitingą po Uosto direkcijos būstinės langais. Klaipėdiečiai guodėsi gyvenantys su baime ir negalintys ramiai miegoti, nes vos už kelių dešimčių metrų nuo jų namų vingiuoja geležinkelis, kuriuo dieną ir naktį rieda prekiniai vagonai.

Mitingo dalyviai prašo valdžios dėmesio savo problemoms ir žada protesto akcijas vėliau rengti ir Vilniuje.<br>E. Petkutė
Mitingo dalyviai prašo valdžios dėmesio savo problemoms ir žada protesto akcijas vėliau rengti ir Vilniuje.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Dec 7, 2012, 9:59 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:41 PM

„Vos spėju snūstelti, kai baisus dundėjimas mane pažadina. Šoku iš lovos visa išsigandusi – atrodo, kad karas prasidėjo“, - skundėsi Nemuno gatvės gyventoja. Tie, kurie turėjo galimybių, esą seniai išsikėlė gyventi kitur, čia pasiliko maždaug pusė šeimų, tebegyvenančių greta geležinkelio. Kiaurą parą pro šalį riedantys krovinio pilni vagonai drebina namų sienas, namų konstrukcijos dėl nuolatinės vibracijos trūkinėja, žmonės baiminasi, kad namai gali imti griūti bet kurią akimirką. „Triukšmo matuoti specialistai pas mus ateina galvas pridengę šalmais, o kur mums dėtis?“– susirinkę prie Uosto direkcijos pastato Janonio gatvėje šaukė žmonės.

Nemuno gatvės gyventojų problemos jau senokai žinomos ir miesto, ir uosto valdžiai. Pradėjus rengtis Nemuno gatvės rekonstrukcijai, gyventojams žadėta juos iškeldinti ir išmokėti kompensacijas už jų turimą nekilnojamąjį turtą, tačiau vėliau paaiškėjo, kad keli namai statybos darbams netrukdys. Tai nė kiek nepradžiugino gyventojų – jie ir toliau reikalauja iškeldinimo. Kad įrodytų, jog jų skundai realūs, jie prašo atlikti išsamius triukšmo matavimus jų gyvenamojoje aplinkoje. Su tuo sutiko ir prieš kelias savaites posėdžiavusi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtojimo taryba. Tačiau nesutariama, kas už tyrimus turi mokėti.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai, anksčiau išmatavę triukšmo lygį Nemuno gatvėje, nustatė, kad pro šalį riedantys traukiniai sukelia triukšmą ir vibraciją, kuri viršija leistinas normas. Savo išvadoje jie teigė, kad tokiomis sąlygomis žmonės šiuose namuose gyventi negali.

Kol bus išspręsti klausimai dėl gyventojų iškeldinimo ar triukšmą mažinančių priemonių taikymo, siūloma apriboti traukinių eismą naktimis. Tačiau su tuo nesutinka krovos kompanijos, dėl to galinčios prarasti milijonines pajamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.