V. Baltraitienė stebino studentus kalbomis apie penkmečio planus

Naikinti studentų krepšelių sistemą, įvesti tikslinio aukštojo mokslo finansavimą. Planuoti konkrečius valstybės specialistų užsakymus aukštosioms mokyklos penkeriems metams į priekį. Tokius planus penktadienio rytą dėstė „darbietė“ Virginija Baltraitienė, siekusi švietimo ir mokslo ministrės posto. Ji norėtų ir bendrojo lavinimo mokyklų pertvarkos – išgryninti pradines mokyklas, progimnazijas ir gimnazijas.

Penktadienį studentai V. Baltraitienę pakvietė padiskutuoti apie naujosios vyriausybės planus švietimo srityje.<br>J. Stacevičius
Penktadienį studentai V. Baltraitienę pakvietė padiskutuoti apie naujosios vyriausybės planus švietimo srityje.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

2012-12-07 15:43, atnaujinta 2018-03-14 19:22

Tačiau susitikime su Lietuvos studentų sąjunga šiuos planus dėsčiusi V. Baltraitienė dar nežinojo, kad prezidentės sprendimu ji bus palikta už naujosios Vyriausybės durų.

Išgirdusi naujieną, parlamentarė D. Grybauskaitės apsisprendimą  aiškino vien politiniais motyvais. „Susitikime su prezidente man buvo pasakyta, kad galėčiau vadovauti bet kuriai ministerijai“, – praėjusį trečiadienį vykusį ir vos 12 minučių trukusį susitikimą komentavo „darbietė“. Ji mano, kad užsienio kalbų nemokėjimas – ne kliūtis vadovauti ministerijai.

Sistemą reikia tobulinti, bet ne keisti

Tuo metu dar kandidatę vadovauti Švietimo ir mokslo ministerijai prie apskritojo stalo studentai pasikvietė sunerimę dėl pasikeitusios valdžios ketinimų iš esmės naikinti liberalų ir konservatorių vyriausybės pradėtą aukštojo mokslo reformą.

„Darbiečiai“ bei socialdemokratai apie tai prabilo dar prieš Seimo rinkimus. Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis pripažino, kad nors esama universitetų tvarka anaiptol nėra tobula, jos naikinimas būtų žingsnis atgal.

Bendrojo lavinimo sistemą geriau išmananti V. Baltraitienė aukštojo mokslo žiniomis nesužibėjo. „Turime visą švietimo sistemą pertvarkyti iš esmės – tiek bendrojo lavinimo, tiek aukštojo mokslo. Mokyklose turime ugdyti laisvas, kūrybingas asmenybes, o universitetuose rengti specialistus Lietuvai, o ne kitoms šalims“, – aptakiai dėstė Švietimo, mokslo ir kultūros komitete dirbanti seimūnė.

V. Baltraitienė, kritikuodama esamą krepšelių sistemą, pateikė sovietmečiu dvelkiantį pasiūlymą – planuoti specialistų poreikį penkeriems metams į priekį ir universitetams teikti užsakymus, kitaip tariant, įvesti tikslinį finansavimą.

Studentai atsakė, kad numatyti konkrečių profesijų poreikį šiandien labai sunku, be to, nėra tokios institucijos, kuri galėtų tuo užsiimti. „Studentai ne viščiukai, kurių auginimą galime nuspėti ir planuoti, be to, nepamirškime, kad esame švogerių kraštas, tad tokia sistema tik padidintų korupciją“, – vaizdingai dėstė D. Dikšaitis.

„Reikėtų įkurti naują įstaigą, kuri skelbtų prognozes, kokių ir kiek profesijų reikės artimiausius penkerius metus“, – dėstė parlamentarė.

V. Baltraitienė taip pat patvirtino, kad panaikinti liberalų ir konservatorių vyriausybės įvestas naujoves išliks esmine naujos vykdomosios valdžios nuostata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.