Pasaulio pabaigą lietuviai baidys mediniu slibinu

Simbolinę datą – 2012 metų 12 mėnesio 12 dieną – būrys senąsias tradicijas saugančių lietuvių skelbs neišsipildžiusių lūkesčių ir ir sunkmečio pabaigą: sostinės centre pastatys Bluką, medinį kelmą, surinksiantį visas negeroves. Majų kalendoriaus dieną šis bus sudegintas – taip metus pasitiksime atsinaujinę. „Jei pasaulio pabaiga neįvyks, laikysime apeigas pavykusiomis“, – sako etnokosmologas Jonas Vaiškūnas, vienas iš apeigų iniciatorių.

Etnokosmologas J. Vaiškūnas pasaulio pabaigą vertina metaforiškai. Ji – kiekvieno iš mūsų istorijos pabaiga.<br>D. Umbrasas
Etnokosmologas J. Vaiškūnas pasaulio pabaigą vertina metaforiškai. Ji – kiekvieno iš mūsų istorijos pabaiga.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Dec 10, 2012, 1:12 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:10 PM

Anot jo, pasaulio pabaigą reikia vertinti metaforiškai. „Pasaulio pabaiga gali įvykti bet kada, kai tai priklauso nuo diktatoriaus ant mygtuko laikomos rankos, bet kur kas svarbiau yra socialiniai pokyčiai“, – spaudos konferencijoje kalbėjo J. Vaiškūnas, siūlantis galvoti ne apie visą pasaulį, o apie savo gyvenimo pabaigą. Anot jo, žmogiškosios pasaulio pabaigos nesulauksime, bet kritinis metas galvoti apie socialinius neramumus, išeikvotus gamtos išteklius ir moralę – jau čia pat.

„Šiandien, kai tiek daug tamsos, šalčio, politinės betvarkės, daug ir savižudybių, o juk kiekviena užgesusi gyvybė ir yra kažkieno pasaulio pabaiga“, – sakė etnokosmologas. Todėl jis siūlo simboliniu Bluko deginimu kiekvienam iš mūsų nusimesti kaukes, pamiršti savo ego ir ateinančius metus pasitikti tarsi pradedant rašyti naują, tuščią knygos lapą.

Kelmas žinomas visoje Europoje

Blukas – rastgalys, trinka, kelmas, kaladė, kuri įkūnija gyvatę, slibiną ar drakoną, tuo pačiu velnią ir kartu jų prarytą, įkalintą Saulę. Kai Dieviškasis Kalvis, Kalėda arba Perkūnas sudaužo Saulės Kalėjimą, ir ją išleidžia, tai visas pasaulis tuomet atgauna šviesą ir atsinaujina.

J. Vaiškūnas atkreipė dėmesį, kad net lietuviški žodžiai „Kalėdos“, „senelis Kalėda“, „kalėjimas“ yra giminiški – turi bendrą žodžio šaknį.

Kelmas prieš didžiąsias metų šventes deginamas ne tik Lietuvoje – beveik visos aplink gyvenančios tautos turi savus gražius papročius taip pat kažką pabaigti prieš Kūčias, prieš Naujuosius metus.

„Bluką atitinkantis negeroves surenkantis kelmas rodytas net per „Teletabius“, – sakė viena iš akcijos organizatorių, viešosios įstaigos „Ugnis ir kaukė“ vadovė Eglė Plioplienė. Ji taip pat priminė, kad Bluko skulptūra Lietuvą pristatė ir JAV festivalyje „Degantis žmogus“.

Gruodžio 21 dieną 16 valandą Lukiškių aikštės Blukas, kurį runomis išrašė tautodailininkas Algimantas Sakalauskas, bus sudegintas. Apeigose daug dėmesio bus skiriama skaičiui 12 – kiekvienas dvyliktokas, dvylikametis ar tiesiog gimęs 12 dieną, turintis 12 sagų ar 12 raktų, gaus 12 saldainių iš šventėje dalyvausiančio Kalėdų senelio Kalėdos.

Blukai prieš Kalėdas taip pat stovės Panevėžyje ir Anykščiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.