Valstybinė įstaiga - be valstybinės vėliavos

Kiek ir kokių vėliavų turi plevėsuoti prie valstybinių įstaigų? Panašu, kad kai kuriose jų nėra žinomas atsakymas į šį klausimą. Antai Prezidentūros pastatą puošia net trys valstybinės vėliavos, Vyriausybę – viena, Vilniaus miesto valdžia iškėlusi net tris – valstybinę, Europos Sąjungos ir šventuoju Kristoforu margintą sostinės simbolį. Tuo tarpu Lukiškių aikštės pašonėje įsikūrusi Užsienio reikalų ministerija antradienį nebuvo panaši į valstybinę įstaigą - prie įėjimo vėliavos nekabojo. 

Ant Užsienio reikalų ministerijos antradienio rytą trispalvės nebuvo.<br>M. Astrauskas
Ant Užsienio reikalų ministerijos antradienio rytą trispalvės nebuvo.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Dec 12, 2012, 7:03 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:58 PM

Panašu, kad šį reglamentą geriausiai išmano Seimo kanceliarija – vėliavos čia plaikstosi taip, kaip ir turėtų: pirmiausia – trispalvė, tada – herbu siuvinėta istorinė ir, galiausiai – mėlynas ES žvaigždynas.

Prie Prezidentūros veikiančios Lietuvos heraldikos komisijos specialistė Agnė Railaitė portalui lrytas.lt aiškino, kad iš minėtų atvejų įstatymą ignoruoja tik Užsienio reikalų ministerija: „Visoms valstybinėms institucijoms privaloma iškelti trispalvę“.

Situaciją apsunkina tai, kad vieni valdininkai rūpinasi vėliavų kabinimu, o priežiūra ir tikrinimu, ar tai daroma nenusižengiant įstatymams – jau kiti. Heraldikos komisija realios galios neturi. „Mes tik konsultuojame, patariame, ir, jei patys pastebime pažeidimų, užeiname ir tai pasakome, bet galios bausti neturime“, – pasakojo A. Railaitė.

Sostinėje, kaip ir kitose savivaldybėse, valstybės simbolius prižiūri Viešosios tvarkos skyrių specialistai. Vilniaus miesto savivaldybės viešųjų ryšių atstovė Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė portalui lrytas.lt sakė, kad Vilniuje dažniausiai tikrinama šventinėmis dienomis. Pastaraisiais metais tokių atvejų, kai vėliavos nebuvo iškabintos, pasitaikė vos keli.

ES vėliavą privaloma kabinti tik oficialių vizitų ir renginių metu. „Nuolat ją privalu iškelti tik diplomatinėms įstaigoms“, – patikslino A. Railaitė.

Istorinės vėliavos, vaizduojančios baltą šarvuotą raitelį raudoname fone, plevėsuoti ant valstybinių įstaigų kasdien irgi neturi – jas pakanka iškelti svarbių datų, tokių kaip vasario 16-oji ar kovo 11-oji. Kiekvieną dieną vieną seniausių Europoje herbų galima išvysti tik ant sostinės Valdovų rūmų, Trakų pilies bei Karo muziejaus skverelyje Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.