Ukmergės teismas gyvsidabriu atakuojamas ne pirmą kartą

Ukmergės teismo darbuotojai nerimauja dėl savo sveikatos, mat užvakar jų darbovietėje buvo aptikta apie 2 kilogramus gyvsidabrio. Įtariama, kad nuodingasis metalas čia galėjo pratūnoti ištisą dešimtmetį.

Gyvsidabrį Ukmergės teisme surinko Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai.<br>D. Zimblienė
Gyvsidabrį Ukmergės teisme surinko Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai.<br>D. Zimblienė
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas”)

Dec 14, 2012, 8:03 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:45 PM

Gyvsidabrį surado teismo pastato viduje signalizaciją įrenginėjantys saugos tarnybos darbuotojai.

Apie 16 valandą antrame aukšte esančioje posėdžių salėje jie rengėsi gręžti skylę, kad galėtų nutiesti laidus į pirmą aukštą.

Atkėlus radiatorių dengiančias medines groteles pasirodė gyvsidabris.

Į įvykio vietą skubiai iškviesti Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai surinko gyvsidabrio karoliukus.

200 mililitrų, arba du kilogramai, gyvsidabrio buvo supilta į sandarų indą, o patalpos išpurkštos specialiu cheminiu tirpalu.

Vakar atvykę Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistai kelias valandas tyrė teismo patalpų orą. Nustatyta, kad gyvsidabrio garų koncentracija kelis kartus viršija leistiną normą.

Tai jau antras kartas, kai Ukmergės teismo pastate randama gyvsidabrio. Beveik prieš dešimtmetį – 2003 metų sausį – čia jo buvo aptikta daugiau nei pusė kilogramo.

Tąkart pirmo aukšto laiptinės kampe prie sienos ant grindų išpiltą pavojingąjį metalą pastebėjo į darbą atėjusi teismo valytoja, o kitą dieną jo buvo aptikta ir pastato antrame aukšte, posėdžių salėje ir koridoriuje stovinčiuose trijuose gėlių vazonuose.

Dėl šio įvykio į Ukmergės policijos akiratį buvo patekę keletas asmenų.

Manyta, jog keršyta dėl paskelbto nuosprendžio, tačiau pritrūko jų kaltės įrodymų.

„Nuodijomės, nukentėjome ne tik mes, bet ir teismo lankytojai, teisiamieji, liudytojai.

Niekas juk nežino, kiek laiko tas gyvsidabris čia buvo ir garavo, nežinome, kokių pasekmių tai turės.

Aišku tik viena, kad jis po radiatoriumi buvo išlietas per medinėse grotelėse esančius tarpus.

Iki šiol niekas iš darbuotojų ūmiai apsinuodijęs nebuvo, bet didesnių ar mažesnių sveikatos negalavimų jautėme visi. Kaltę dėl to suversdavome orams, darbo krūviui arba dar kam nors”, – kalbėjo Ukmergės rajono apylinkės teismo pirmininko pareigas laikinai einanti Edita Zarembienė.

Pavojingas radinys vakar šiek tiek sutrikdė 26 darbuotojus turinčio Ukmergės teismo darbą.

Kadangi buvo uždrausta naudotis abiem pirmame ir antrame aukštuose esančiomis salėmis, posėdžiai vyko teisėjų kabinetuose.

Nė vienos bylos nagrinėjimas nebuvo atidėtas, bet nežinia, kaip bus ateityje – ketinama rimtai sutvarkyti ir apieškoti abi beveik 83 ir 56 kvadratinius metrus užimančias posėdžių sales.

Dar 1800 metais pastatytas dabartinis Ukmergės teismo pastatas yra daugiau negu 690 kvadratinių metrų ploto. Šis statinys buvo rekonstruotas 1997–2001 metais.

Pavojingas žmogaus sveikatai

Gyvsidabris – bene nuodingiausias sunkusis metalas, galintis smarkiai paveikti kepenis, nervų sistemą ir sukelti smegenų sutrikimų. Žmogui yra kenksmingas ne pats metalas, o jo garai.

Patekęs į aplinką gyvsidabris pradeda garuoti esant aukštesnei nei 38,8 laipsnio temperatūrai.

Apie 80 procentų įkvėptų gyvsidabrio garų patenka į kraujotaką ir nusėda organizme. Jo likučiai labai lėtai pašalinami su šlapimu, seilėmis ir prakaitu.

Gyvsidabrio garai pavojingi tuo, kad yra nejuntami: jie neturi nei spalvos, nei kvapo, todėl žmogus negali pajusti ir suprasti, kad jo organizmas yra nuodijamas.

Apsinuodijęs žmogus jaučia pykinimą, seilėtekį, metalo skonį burnoje, dažnai šiuos simptomus lydi galvos skausmas ir silpnumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.