Išgąsdinti pasaulio pabaigos pranašystės slėptuves įsirengė ir lietuviai

Vieni lietuviai perka Kalėdų dovanas, o kiti kaupia maisto atsargas ir ruošiasi senovės majų kalendoriuose esą numatytai pasaulio pabaigai – gruodžio 21-ajai.

Kai kurie žmonės mano, kad sukauptų atsargų prireiks, jei kils chaosas.<br>Redakcijos archyvas
Kai kurie žmonės mano, kad sukauptų atsargų prireiks, jei kils chaosas.<br>Redakcijos archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė ("Lietuvos rytas")

2012-12-15 16:17, atnaujinta 2018-03-14 15:02

Panevėžyje gyvenanti 47-erių verslininkė Emilija (tikras moters vardas ir pavardė redakcijai žinomi) savo namų rūsyje turi įsirengusi tikrą slėptuvę su maisto sandėliu.

Čia ji su savo šeima tikisi pasislėpti ir išlikti, jeigu 2012 metų 12 mėnesio 21 dieną iš tiesų įvyks kas nors baisaus.

Nori apsaugoti savo šeimą

„Nenoriu viešinti savo vardo ir pavardės. Žinau, kokios žmonių reakcijos sulauksiu. Daugelis pasukios pirštą prie smilkinio. Bet man nesvarbu.

Jau kurį laiką rengiuosi pranašaujamiems pokyčiams. Pavyzdžiui, chaosui, kuri sukeltų visame pasaulyje dingusi elektra. Tokios galimybės neatmeta ir Saulės aktyvumą stebintys mokslininkai.

Jei taip nutiktų, prakeikčiau save, jog nieko nepadariau, kad išgelbėčiau šeimą. Aš pati nieko nebijau, tačiau žinosiu, kad dariau, ką galiu, jog apsaugočiau savo vaikus”, – sakė moteris.

Privačiame name, nedidelėje atskirtoje nuo rūsio patalpoje storomis betono sienomis ir lubomis, jau sukaupta dešimtys kilogramų įvairių produktų.

Čia pririkiuota mėsos ir žuvies konservų, miltų, kruopų, džiovintų vaisių ir riešutų, vandens, cukraus, druskos, aliejaus ir net kelios dėžės degtinės.

Dar praėjusių metų pabaigoje Emilijos šeima nusipirko kaime paskerstą kiaulę ir iš jos patys pasigamino rūkytų dešrų, lašinių, kumpio. Visus tuos produktus sukrovė į šaldiklį.

„Prireikus dešras ir lašinius atšildysime, pakabinsime džiūti ir pamažu valgysime”, – planavo panevėžietė.

Jau išleido tūkstančius litų

„Lietuvos ryto” korespondentei moteris sakė pasirūpinusi vaistais ir tvarsliava. Jiems įsigyti skyrė kelis šimtus litų.

Tarp atsargų atsirado žibintuvėliams skirtų elementų, šilumą sulaikančios aliuminio plėvelės, žvakių, dagčių, storų virvių, pjūklas, kirvis.

Panevėžietė mano, kad gali prireikti namuose esančių turistinei krosnelei skirtų nedidelių dujų balionų bei anksčiau įsigytų ugnies gesintuvo ir dujokaukės.

„Šiandien su kaimyne važiavome dar nusipirkti maisto atsargų”, – Emilija mostelėjo į virtuvėje ant stalo gulinčius produktus – kelias pakuotes konservuotų žirnelių, keliolika dėžučių sūdytų riešutų, didelę fermentinio sūrio galvą, džiovintų vaisių, saulėgrąžų.

Viskas supakuota į maišelius ir sukrauta į kartoninę dėžę.

Į klausimą, kiek apytiksliai galėjo kainuoti šešių asmenų šeimai skirtos rūsyje laikomos maisto atsargos, moteris negalėjo atsakyti. Produktai po truputį buvo perkami daugiau nei metus ir kraunami į rūsį.

Dalį jų šeima suvartojo, tačiau į jų vietą kaipmat būdavo nuperkama naujų. Emilija mano, kad atsargoms išleista keli tūkstančiai litų.

Stebi Rusijos televiziją

Vienas moters pirkinys gerokai papiktino skeptiškai į didįjį pasirengimą žiūrintį jos sutuoktinį.

Kartą Emilija į namus grįžo nešina dviem pagaląstais durklais.

„O kas, jeigu prireiks gintis nuo į namus besiveržiančių plėšikų?” – klausė moteris.

Ji mano, kad nepakenktų namuose turėti ir šautuvą.

Emilija jau kurį laiką smalsiai stebi įvairias apie galimas katastrofas Žemėje pasakojančias laidas. Ypač daug jų rodoma per Rusijos televiziją.

Tose laidose apstu bauginamos informacijos apie besipildančias didžiųjų pasaulio aiškiaregių pranašystes, įvairias siautėjančių gamtos stichijų sukeltas nelaimes ir nepaaiškinamas anomalijas.

Emilija jau yra suruošusi visiems šeimos nariams kuprines su šiltais drabužiais ir būtiniausiais reikmenimis.

Jose yra ir nedidelis sauso maisto davinys. Dėl viso pikta, jei šeimai dėl kokių nors priežasčių tektų palikti namus.

Įtarimų kelia skaičius 6

Gerą profesiją ir pelningą verslą turinti moteris pastarosiomis dienomis mažiau dirba. Ji nori daugiau laiko skirti šeimai.

„Jau gruodžio 20 dieną susirinksime namuose visa šeima ir būsime kartu. Jeigu ir nieko per numatytą laiką neįvyks, sukauptas atsargas nuolat keisiu, bet jas laikysiu. Kiekvienas šeimininkas savo namuose turi turėti atsargų ir būti pasirengęs įvairiems netikėtumams”, – sakė Emilija.

Moteris mano: jeigu nieko neįvyks numatytu laiku, nusiraminti neverta. Ji neabejoja, kad pasaulį ir Lietuvą sukrėsiančių įvykių netruks ateinančiais 2013 metais.

„Aš remiuosi ne tik mokslininkų perspėjimais apie globalinį atšilimą ir katastrofiškus jo padarinius. Tikiu numerologija. Sudėjus ateinančių metų skaičius išeina 6.

Sudėjus ir Pirmojo, ir Antrojo pasaulinių karų metų skaitmenis (1914 ir 1941 m.), išeina šešetas. Taip pat ir 2004-ieji, kai pasaulį nusiaubė po žemės drebėjimo Indonezijoje kilęs cunamis, o jo metu žuvo dešimtys tūkstančių žmonių”, – kalbėjo panevėžietė.

Nepritaria žmonos baimei

Emilijos sutuoktinis sakė nepritariąs tokioms žmonos nuostatoms apie netrukus pasaulį ir Lietuvą užgriūsiančias permainas.

„Taip į informaciją apie galimus įvykius reaguoja jautresni žmonės. Aš Emilijai neprieštarauju, nes nenoriu pykčių šeimoje. Pamažu vis vien suvartosime jos sukauptas atsargas, nepražus.

Tegul perka, jei jai dėl to, ką daro, bus ramiau. O gal teisingai sakoma, kad moterys išgelbės pasaulį”, – diplomatiškai kalbėjo vyras.

Pasaulio pabaiga jau vyksta

Panevėžio rajone gyvenantis verslininkas Jonas Katinas sako pajutęs, kad jam priklausančioje Piniavos kaime esančioje parduotuvėje apsilankantys žmonės perka daugiau nei įprasta produktų.

Dažniausiai tai būna druska, cukrus, konservai. Kai kurie pirkėjai prasitaria, kad žada įsigyti žibalo ar aliejaus žibalinėms lempoms.

J.Katino nuomone, tokių dėl šnekų apie pasaulio pabaigą išsigandusių žmonių nėra daug. Beatodairiškas atsargų kaupimas tikrai nėra masinis reiškinys.

„Vyresnės kartos lietuviai dar prisimena karą. Jie įsivaizduoja, kad pasaulio pabaigą galima pralaukti rūsyje, užsidegus žibalinę lempą.

Bet aš manau, kad pasaulio pabaiga jau prasidėjo. Ir tikrai ne šiemet ar pernai, o dar anksčiau.

Tai pasireiškia įvairiomis ligomis, nuo kurių kenčia žmonija, taip pat gamtos stichijų proveržiais, prieš kuriuos žmonės yra bejėgiai padarai”, – sakė verslininkas.

Verslininkai siūlo pagalbą

Neseniai Meksikoje, senovės majų žemėje, apsilankęs J.Katinas pasakojo, kad toje šalyje irgi netyla kalbos apie garsųjį kalendorių, kuris baigiasi 2012 metų gruodžio 21 dieną.

Bet meksikiečiai iš to stengiasi gauti naudos ir tikisi dar didesnio turistų antplūdžio į jų šalį.

Naudos iš žmonių baimės dėl nežinios siekia ir nemažai pasaulio verslininkų. Amerikoje graibstomos knygos, kuriose patariama, kaip išlikti per globalines katastrofas.

Rusijoje parduotuvėse buvo pradėta sėkmingai prekiauti „išlikimo” paketais, į kuriuos sukrauti reikalingiausi daiktai – pradedant maistu, baigiant vaistais ir degtukais.

Apsukruoliai jau ne vienus metus pasaulio turtingiesiems siūlo pirkti nepigiai kainuojantį išsigelbėjimą specialiose požeminėse slėptuvėse.

Yra galimybė pasislėpti nuo pasaulinio tvano kalnų olose įrengtuose būstuose. Tačiau tokią ramybę dėl savo ir šeimos ateities panorėję gali įsigyti tik milijoninių sąskaitų savininkai.

Geriau laukti Kalėdų

Tiesa, daugelis statistinių lietuvių pastaruoju metu ruošiasi Kalėdoms, o ne pasaulio pabaigai. Tai patvirtino ir prekybos tinklo „Maxima” atstovė Olga Malaškevičienė.

Pirkimų statistikoje atsispindi, kad žmonės daugiausia perka Kalėdų dovanas, buitinę techniką.

„Jei rengtųsi pasaulio pabaigai, argi tokius dalykus pirktų?” – sakė O.Malaškevičienė.

Mediniame namelyje Panevėžyje gyvenanti 87-erių Marija per savo amžių ne kartą girdėjo gąsdinimų apie tuoj prasidėsiantį trečiąjį pasaulinį karą.

Senolė prisimena mažiausiai tris pranašavimus apie būsimą pasaulio pabaigą, tačiau ji nė karto taip ir neatėjo.

„Aliejaus, druskos ir cukraus man dar liko nuo anų pasaulio pabaigų. Išsiversiu. Geriau aš lauksiu šventų Kalėdų”, – juokavo garbaus amžiaus panevėžietė.

Keliama panika ypač veikia jautrius žmones

Eglė Zubienė, Psichologė-psichoterapeutė

„Ne vienas mano klientas klausinėja, ką manau apie pranašaujamą greitą pasaulio pabaigą. Dalis jų tiki pranašyste. Netgi prašo manęs būti kartu su jais, kai baisūs įvykiai sujauks gyvenimą.

Tokiomis kalbomis tiki jautresni žmonės. Tie, kuriems būdingas nesaugumo jausmas.

Pasirengimas išlikti visuotinės žūties metu šiems žmonėms suteikia jėgų, pasitikėjimo.

Išsigelbėjimo idėjai gali pasiduoti ir tie asmenys, kurie siekia pranašumo prieš kitus.

Pranašumo suteikia žinojimas, ką daryti, kaip ruoštis. Jis esą išsigelbės ir taps naujuoju pranašu, paskui kurį seks kiti.

Žmogaus prigimtis yra tokia, kad jis nedaro nieko, kas jam nenaudinga. Todėl manau, kad periodiškai gandus apie pasaulio pabaigą dažniausiai skleidžia tie, kuriems tokios kalbos naudingos.

Juk įbaugintą žmogų lengviau valdyti. Jį galima pamokyti, kaip gyventi, ką ir kiek pirkti bei kuo tikėti.”

Pasaulio pabaiga ir skelbiama, ir atšaukiama

* Visuomenę periodiškai sudrebina vis nauji spėliojimai apie pasaulio pabaigą ir pranašystės. Nepasitvirtinus vienai, atsiranda kita galimo žmonijos išnykimo teorija.

* Naują baimę dėl artėjančios apokalipsės sukėlė praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje archeologų Centrinėje Amerikoje surasta akmeninė lentelė.

* Joje – dabartinės Meksikos dalyje bei Gvatemalos teritorijoje nuo 3000 m. pr. Kr. iki 1567 metų gyvenusių indėnų majų akmenyje iškaltas kalendorius.

* Pretekstą spekuliacijoms dėl pasaulio pabaigos suteikė faktas, kad keliems tūkstančiams metų į priekį tiksliai sudarytas kalendorius baigiasi 2012-ųjų gruodžio 21 dieną.

* Smarkiai astronomijos srityje pažengusi senovės civilizacija minimame kalendoriuje šią datą esą numatė kaip laiko pabaigą.

* Būtent ši majų kalendoriaus numatyta apokaliptinė data pasklido visame pasaulyje. Nemažai žmonių visu rimtumu ėmė jai ruoštis.

* Mokslininkai aiškina, kad pasaulį apėmusi baimė yra tik netikslios majų civilizacijos kultūrinio palikimo interpretacijos pasekmė.

* Majai tikėjo, kad laikas yra cikliškas, todėl savo kalendoriuose jį suskirstė į didesnius ir mažesnius ciklus. 394 metai sudarė ciklą, vadinamą baktunu.

* Teigiama, kad pasaulį įbauginęs kalendorius žymi 13 baktunų, arba didžiojo per 5000 metų apimančio ciklo baigtį. Po jo prasideda naujas ciklas.

* Ne taip seniai pasaulio pabaigą imta atšaukinėti. Pasklido nauja informacija – esą 2010 metais Gvatemalos džiunglėse po žeme išlikusiame majų statinyje rastas dar vienas ant sienos iškaltas kalendorius. Jame numatytas dar ilgas pasaulio gyvavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.