„Darbiečių“ teisinės neliečiamybės klausimas - išbandymas valdantiesiems

Valdančiojoje koalicijoje gilėja plyšys, atsiradęs dėl trijų „darbiečių” teisinės neliečiamybės. „Darbiečius” jau atvirai remia „tvarkiečiai”, o socialdemokratai toliau žada antradienį Seime balsuoti už teisinės neliečiamybės panaikinimą.

Tvarkos ir teisingumo partijos lyderis R. Paksas (kairėje) ir socialdemokratų vadovas A. Butkevičius šeštadienį išdėstė skirtingą požiūrį į Darbo partijos bylą. Pirmasis ją laiko politine, o antrasis jokios politikos nemato.<br>R. Danisevičius
Tvarkos ir teisingumo partijos lyderis R. Paksas (kairėje) ir socialdemokratų vadovas A. Butkevičius šeštadienį išdėstė skirtingą požiūrį į Darbo partijos bylą. Pirmasis ją laiko politine, o antrasis jokios politikos nemato.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas")

2012-12-17 08:47, atnaujinta 2018-03-14 14:35

Valdžią suformavusios partijos, nepaisydamos nesutarimo dėl Darbo partijos bylos, mėgina rodyti raumenis ir kalba tik apie valdžią bei tai, kaip kuo sėkmingiau dalyvauti kituose rinkimuose – pirmiausia pakartotinėje kovoje dėl Seimo nario mandatų trijose vienmandatėse apygardose šį pavasarį.

Tiesa, šeštadienį savo kongresą surengę „tvarkiečiai” pripažino, kad praėję Seimo rinkimai jiems buvo ne itin sėkmingi, o nemažai rinkėjų iš jų atėmė „Drąsos kelias”.

Į kitus rinkimus „tvarkiečius” vėl ves Rolandas Paksas, kongrese perrinktas partijos, kuri taip ir nesugebėjo užsiauginti naujų lyderių, pirmininku.

Bylą vertina skirtingai

Kaip Vyriausybę vos prieš kelias dienas baigusiai formuoti valdančiajai koalicijai pavyks atlaikyti pirmą rimtą išmėginimą – balsavimą Seime dėl „darbiečių” vedlio Viktoro Uspaskicho ir jo bendražygių Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės neliečiamybės?

Šis balsavimas turėtų įvykti jau antradienį.

Už tai, kad šie politikai būtų toliau teisiami dėl partijos juodosios buhalterijos, turi balsuoti ne mažiau kaip pusė visų parlamentarų.

Specialioji Seimo komisija jau pasiūlė parlamentui tai padaryti, tačiau sprendimas buvo priimtas tik vieno balso persvara.

Per balsavimą komisijoje valdančioji koalicija skilo – socialdemokratai pareiškė skirtingą nuomonę nei „darbiečiai”, „tvarkiečiai” bei „Drąsos kelio” atstovas Jonas Varkala.

V.Uspaskichas viešai pažėrė kritikos ir grasinimų socialdemokratams, bet pažadėjo negriauti Vyriausybės ir pats Seime balsavo už jos programą.

Šeštadienį į tarybos posėdį Trakuose susirinkę socialdemokratai ir toliau demonstravo pasiryžimą elgtis taip pat.

Algirdas Butkevičius tvirtino, kad Darbo partijos byloje jokios politikos nėra: „Mes jau baigėme kai kurią mokyklą, kuri pareikalavo politinio sąmoningumo, politinės atsakomybės dirbant įvairiose komisijose.”

Valdžia – aukščiau už viską

Tiesa, pats V. Uspaskichas tikisi, kad dalis socialdemokratų frakcijos arba balsuos prieš neliečiamybės panaikinimą, arba tiesiog nedalyvaus balsavime. Tačiau A.Butkevičius tikino, kad jo partijos frakcija bus vieninga.

O R.Paksas savo partijos kongrese teigė, kad Darbo partijos byla yra politinė, o jo partijos frakcija balsuos laisvai.

Kitas partijos lyderis, aplinkos ministru tapęs Valentinas Mazuronis taip pat aiškino, kad ši byla panaši į politinį Darbo partijos puolimą, kurį pradėjo saugumas, ir žadėjo balsavime nedalyvauti.

Tačiau tokios takoskyros greičiausiai neapvers vos pradėjusio plaukti valdžios laivelio. Valdančiosios partijos dar nespėjo atsidžiaugti valdžia, prie kurios godžiai puolė iš karto po rinkimų, tad tikrai neplanuoja skirstytis ir jos paleisti.

Tai savaitgalį demonstravo ir socialdemokratai, ir „tvarkiečiai”. Tiek vieni, tiek kiti savo susirinkimus stengėsi paversti pompastiškomis šventėmis, o iš jų tribūnų skambėjo kalbos apie darbą ir sėkmę.

R. Paksas savo kalboje žadėjo gerovės valstybę ir teigė, kad jo partija mėgins teikti Konstitucijos pakeitimus, kurių esmė – didesnės galios prezidentui.

Šiame poste R. Paksas regi, žinoma, save, o Seime jau prasidėjo Konstitucijos keitimo procedūra, leisianti jam dalyvauti rinkimuose.

Rengiasi naujiems rinkimams

Tvarkos ir teisingumo partijos rinkimų štabo vadovas, Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis priminė, kad partijos pasirodymas Seimo rinkimuose – ne iš gerųjų.

„Tvarkiečiai”, anksčiau galėję pasigirti vienais ištikimiausių rinkėjų, juos praranda, pavyzdžiui, 2008 metų Seimo rinkimų daugiamandatėje apygardoje partija gavo per 156 tūkst. rinkėjų balsų, o šįmet – vos per 119 tūkst.

K. Komskis labiausiai dėl to kaltino „Drąsos kelią” ir užsiminė, kad jį laiko būtent prieš „tvarkiečius” specialiai nutaikytu politiniu projektu. Apie įvairių rinkimų perspektyvas tarybos posėdyje kalbėjo ir socialdemokratai.

A. Butkevičius teigė, kad partija, turinti daugiausia vietų Seime ir Vyriausybėje, bus atsakinga už visos koalicijos darbą ir į ją bus nukreipta didžiausia kritikos ugnis.

Tačiau naujasis premjeras, tapęs visuomenės nuomonės apklausų favoritu, ryžtingai kalbėjo, kad partija jau dabar turi ruoštis ne tik pakartotiniams rinkimams į Seimą, bet ir kovai dėl vietų Europos Parlamente ir šalies prezidento posto.

Pasak A. Butkevičiaus, partija kels savo kandidatą į prezidento postą, be neatskleidė, ką tokį. Mat jis pats iš karto po rinkimų yra žadėjęs nesiekti prezidento kėdės, taip greičiausiai norėdamas įsiteikti dabartinei prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Jei A. Butkevičius iš tiesų nedalyvaus prezidento rinkimuose, partijoje, suprantama, užvirs kova dėl kandidatūrų.

Viena favoričių laikoma dabartinė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.