R. Malinauskas: Ar bus vietos savivalda naujos Vyriausybės partnere?

Lietuvos savivaldybėms perduodamos vis naujos funkcijos, tačiau nesuteikiamas finansinis pagrindas jas įgyvendinti. Tai tik viena iš problemų, kurios jau eilę metų neramina šalies savivaldybes ir jų vadovus. Galbūt jas padės išspręsti naujoji Vyriausybė?

R. Malinauskas sako, kad bendraudama su Vyriausybė, LSA ir toliau tęs nuoseklias derybas ir nuolatinį dialogą.<br>V. Ščiavinskas
R. Malinauskas sako, kad bendraudama su Vyriausybė, LSA ir toliau tęs nuoseklias derybas ir nuolatinį dialogą.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2012, 2:32 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:13 PM

Šis Ministrų kabinetas bus jau šešioliktas, su kuriuo teks bendradarbiauti Lietuvos savivaldybių asociacijai (LSA). Organizacijos prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas pasakojo apie tai, ko tikisi iš naujosios Vyriausybės.

- Kokias viltis siejate su naująja valdžia, kokiomis priemonėmis ketinate paveikti naująją Vyriausybę, kad ji į vietos savivaldą pažvelgtų ne kaip į neturtingą ir vis kažko prašančią giminaitę, o kaip į vieną pagrindinių valstybės pamatų, galinčių užtikrinti geresnį žmonių gyvenimą?

- Kaip ir iki šiol bendraudami su centrine valdžia net ir sprendžiant sunkiausias problemas laikysimės esminio principo – nuoseklios derybos ir nuolatinis dialogas. Mūsų santykiai, kurie turėtų būti grįsti vieninteliu kriterijumi – pastangomis kurti žmonių gerovę, ne visada klostėsi taip, kaip norėtųsi, ne taip, kaip deklaruojama demokratinės ir Europos savivaldos chartiją ratifikavusios valstybės teorinėse gairėse.

- Tačiau ar visos savivaldybės pačios sugebėtų savarankiškai tvarkytis?

- Tyrimai rodo, kad savivaldos institucijomis gyventojai pasitiki labiau nei centrinės valdžios, ir iš savo patirties galiu pasakyti, jog savivalda - jos įgūdžiai administruoti įvairias gyvenimo sritis, atsižvelgti į specifinius savo gyventojų poreikius, noras prisiimti atsakomybę bei gebėjimas įžvelgti ir plėtoti perspektyvius investicinius projektus - kasmet stiprėja. Deja, centrinė valdžia neretai laiko vietos valdžią savo podukra, kuria, nors jau suaugusia, nepasitiki ir detaliai nurodo, kaip ji turi elgtis. Niekada nepavargsiu kartoti, kad savivalda yra pasiruošusi prisiimti atsakomybę už daromus darbus, bet daugeliu atvejų, teisė priimti sprendimus atimta, o visa atsakomybė –palikta. Reikia pavyzdžių? Štai energetikos srityje vietos savivaldai norima palikti teisę tik nustatyti šildymo sezono pradžią ir pabaigą. Leiskite nustatyti šilumos kainas, o tada kritikuokite, kad nepadarome visko, kad jos būtų mažesnės. Nepagerino vietos savivaldos padėties ir apskričių reforma. Visos Europos šalys decentralizuoja valstybės funkcijas ir priartina viešąsias paslaugas prie gyventojų, o Lietuvoje atsitiko atvirkščiai. Vietoj to, kad išspręstume gyventojų problemas savivaldybėse, siunčiame juos į Vilnių.

- Daug problemų pavyksta išspręsti tiesiog bendraujant.

- Dialogo tarp trijų partnerių – Vyriausybės, Seimo ir savivaldybių – trūkumas dar viena problema. Labai tikiuosi, kad naujoji Vyriausybė sugebės išgirsti ir mūsų balsą, sugebės suderinti visų trijų Valdžių interesus. Viliuosi, kad savivaldos problemų greit nepamirš ir apie 20 mūsų kolegų - buvusių savivaldybių tarybų narių. Juk mūsų visų vienas tikslas - Lietuva, kurioje būtų gera gyventi mums ir mūsų vaikams, kad į savo gimtus namus norėtų sugrįžti visi, kurie tikėjosi laimingesnio gyvenimo svetur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.