„Darbiečiams“ pavyko atidėti balsavimą dėl bendražygių teisinės neliečiamybės

Darbo partijos frakcijos nariams pavyko sukelti sumaištį Seime. Balsavimas dėl Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės teisinės neliečiamybės panaikinimo atidėtas iki kito posėdžio ketvirtadienį.

V. Uspaskichas piktai grūmojo kolegoms. Jie vėlavo į Seimo salę, kai sprendėsi klausimas dėl Darbo partijos narių neliečiamybės panaikinimo nukėlimo.<br>T. Bauras
V. Uspaskichas piktai grūmojo kolegoms. Jie vėlavo į Seimo salę, kai sprendėsi klausimas dėl Darbo partijos narių neliečiamybės panaikinimo nukėlimo.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys, Andrius Sytas

2012-12-18 16:27, atnaujinta 2018-03-14 13:35

Seimo nariai ilgai ginčijosi, ar po biudžeto svarstymo pradėti balsavimą dėl „darbiečių“ parlamentarų teisinės neliečiamybės atėmimo. Darbo partijos parlamentarai pareikalavo pertraukos, Seimo dauguma balsavo „prieš“, bet Seimo pirmininkas paskelbė pertrauką iki kitos savaitės.

Prieš pertrauką pasisakę Seimo nariai pasipiktino tokia eiga, todėl buvo surengtas Etikos ir procedūrų komisijos posėdis, kuriame sprendžiama, ar Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, pasiūlydamas pertrauką, nepažeidė Seimo Statuto.

„Darome pertrauką, jeigu būsiu pažeidęs statutą, atsiprašysiu ir dirbsime toliau“, - į priekaištus nereagavo V. Gedvilas.

Ką pašnibždėjo V. Uspaskichas?

Liberalų sąjungos (LS) narys Egidijus Masiulis nustebęs, kad Seimo posėdžiui vadovauja vienas iš DP byloje minimų parlamentarų, Vytautas Gapšys.

„Mes jau rytiniame posėdyje sakėme, kad V. Gedvilas turi nusišalinti ir nevesti posėdžio, nes tai aiškus interesų konfliktas, o dabar V. Gapšys pirmininkauja. Neaišku, kas čia vyksta“, - piktinosi E. Masiulis.

DP narys Kęstutis Daukšys ir „tvarkiečių“ atstovas Andrius Mazuronis paprašė pertraukos. Konservatorius Jurgis Razma piktinosi, kad V. Uspaskichas vaikšto pas V. Gedvilą ir jam kažką šnibžda į ausį.

V. Gedvilas palaikė siūlymą daryti pertrauką.

Dauguma Seimo narių balsavo prieš pertrauką, tačiau „darbiečiai“ iš paskutiniųjų bandė išreikalauti pertraukos, reikalavo perbalsuoti.

Kęstutis Masiulis pareikalavo V. Gedvilo pasakyti, ką jam posėdžio pradžioje į ausį pašnibždėjo V. Uspaskichas.

Seimo salėje sumaištis, kurią dar labiau padidino Petras Gražulis, kuris sakė tik dabar atėjęs, nieko nesuprantantis, kas vyksta, todėl irgi pareikalavo pertraukos.

Konservatorius A. Kubilius teigė, kad sumaištį specialiai sukėlė „darbiečiai“, siekdami užvilkinti balsavimą dėl teisinės neliečiamybės.

Dar kartą paskelbtas balsavimas dėl pertraukos iki kito Seimo posėdžio. Dauguma balsavo prieš, tačiau V. Gedvilas nusprendė, kad balsų „už“ yra trečdalis nuo balsavusiųjų skaičiaus, todėl pertrauką galima skelbti.

Pertraukos „darbiečiai“ ir Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas P. Gražulis reikalavo todėl, kad komisija turėjo paskelbti išvadą dėl anksčiau, rytiniame posėdyje paskelbtos pertraukos – ar ji buvo teisėta.

„Jūs esate šališkas, Seimo pirmininke, jūs klausote Darbo partijos vado nurodymų!“ - piktai šaukė liberalas E. Gentvilas.

Tačiau Seimo pirmininkas V. Gedvilas paskelbė pertrauką iki kito posėdžio. D. Teišerskyte ironiškai pasiūlė pertrauką ketveriems metams. Taigi, balsavimas dėl „darbiečių“ teisinės neliečiamybės antradienį sužlugdytas.

Dešinieji būgštavo, kad „darbiečiai“ papustys padus

Kai kurie parlamentarai jau prieš antradienio posėdį baiminosi, kad DP nariai ir kiti V. Uspaskichą palaikantys Seimo nariai gali sužlugdyti balsavimą, kuris numatytas po pertraukos, antrojo Seimo posėdžio metu.

„Išsilakstys kaip ežiukai, nebeliks kvorumo ir balsavimą teks atidėti. Taip siekiama užtempti laiką“, - šmaikštavo liberalas Remigijus Šimašius.

R. Šimašiaus nuomone, vyksta neramūs procesai ir socialdemokratų partijos (LSDP) viduje. Nors socialdemokratai teigė balsuosiantys už teisinės neliečiamybės panaikinimą, tarp jų yra abejojančių, ar nereikia palaikyti koalicijos partnerių „darbiečių“.

„Štai viena LSDP Seimo narė išvyko į Kiprą. Nemanau, kad kažkokia konferencija Kipre svarbesnė už teisinės trijų parlamentarų neliečiamybės klausimą“, - teigė R. Šimašius.

Konservatorius Kęstutis Masiulis jau praėjusią savaitę prognozavo, kad „darbiečiai“ bandys blokuoti balsavimą.

„Jie balsuos kojomis, išsilakstys“, - pranašavo K. Masiulis.

Gali būti, kad konservatoriaus pranašystė išsipildys. Todėl V. Uspaskicho priešininkai reikalavo, kad už laikinosios komisijos rezoliuciją būtų balsuojama iš karto, apsvarsčius biudžetą. Tačiau Seimo pirmininkas, „darbietis“ V. Gedvilas paskelbė pertrauką.

V. Uspaskicho oponentų būgštavimai iš dalies pasitvirtino. Posėdžių salėje buvo pakankamai daug Seimo narių, taip pat ir „darbiečių“. Tačiau jie pasirinko kitą taktiką sužlugdyti balsavimą - sukėlė sumaištį, pasiūlę daryti pertrauką. Taigi, klausimas, ar atiduoti tris DP narius, tarp jų - partijos lyderį V. Uspaskichą, į teisėsaugos rankas, atidėtas kitai savaitei. 

Tam, kad iš Seimo nario būtų atimta teisinė neliečiamybė, reikia konstitucinės daugumos, taigi kad balsuotų ne mažiau 71 Seimo nario.

A. Butkevičius nustebęs

Socialdemokratų lyderis, premjeras Algirdas Butkevičius sakė nesitikėjęs tokio „darbiečių“ elgesio.

„Ne, nesitikėjau. Galvojau, kad ateiname į bet kokį darbą dirbti atsakingai Lietuvai, tarnauti Lietuvos žmonėms“, - sakė jis žurnalistams per Seimo posėdžio pertrauką.

Premjeras žadėjo, kad socialdemokratų nusiteikimas panaikinti „darbiečių“ teisinę neliečiamybę nepasikeis.

Premjeras negalėjo atsakyti, ar „darbiečiai“ būtent dėl imuniteto pabrėžtinai nebalsuoja už biudžetą.

„Jūs nueikite ir jų paklauskite. Kodėl manęs klausiate? Aš dar neturėjau su jais pokalbio. Šiandien vakare kalbėsiu ir paaiškinsiu.

Čia jie turėtų atsakyti į šį klausimą, aš tikrai nežinau. Galima tik spėlioti, o aš spėlioti nenoriu“, - dėstė jis.

Premjeras pabrėžė, kad Vyriausybėje „darbiečių“ ministrai biudžetu buvo patenkinti. „Paklausus ministrų jie aiškino, kad neturėjo informacijos. Tik atėję į salę gavo tokį frakcijos pavedimą“, - aiškino premjeras.

A. Kubilius: „Atsakomybė - socialdemokratams"

Didžiausios opozicijos frakcijos konservatorių lyderis Andrius Kubilius tikino, kad atsakomybė už tai tenka socialdemokratams.

„Tai, kas vyksta, man atrodo blogai. Piktnaudžiaujama tuo, kad DP atstovas yra ir Seimo pirmininkas. Nesilaikoma Statuto, tam tikrų procedūrinių normų nuo pat pradžių. Socialdemokratams tenka labai didelė atsakomybė, ar iš tikrųjų Lietuva elgsis kaip teisinė valstybė“, - sakė opozicijos lyderis.

Jis svarstė, kad „daliai koalicijos“ imuniteto reikalai yra svarbiau nei biudžetas.

„Biudžetas visada tam tikra prasme yra valdančios koalicijos testas. Valdančioji koalicija turi balsuoti už biudžetą. Jei kažkas nebalsuoja – galima abejoti, ar jie tikrai priklauso valdančiai koalicijai“, - dėstė A. Kubilius.

Balsavimas - koalicijos likimas

Balsavimas dėl „darbiečių“ teisinės neliečiamybės gali turėti įtakos valdančiosios koalicijos likimui. Premjeras, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius sakė, kad LSDP parlamentarai yra sutarę palaikyti prokurorų prašymą.

„Iš DP bylos medžiagos matyti, kad yra finansinių nusikaltimų požymių“, – teigė A. Butkevičius. V. Uspaskichas pareiškė, kad socialdemokratų sutikimas atiduoti jį ir jo bendražygius į teisėsaugos rankas „gali apsunkinti bendrą darbą koalicijoje“.

V. Uspaskichas socialdemokratus išvadino „nomenklatūriniais“ politikais, kuriuos esą slegia „komunistinė ir kagėbistinė praeitis“, tik A. Butkevičius yra „labai reikalingas Lietuvai“.

 Balsavimas svarbus ir N. Venckienei

Konservatoriai ir liberalai jau iš anksto pareiškė, kad tikrai balsuos už V. Uspaskicho ir kitų dviejų „darbiečių“ teisinės neliečiamybės panaikinimą. Prieš turėtų balsuoti DP parlamentarai, didžioji dalis „Drąsos kelio“ partijai atstovaujančių Seimo narių.

Yra žinių, kad V. Uspaskichas susitarė su Neringa Venckiene remti vienas kitą. Gali būti, kad kitas prokurorų vizitas Seime bus su prašymu atimti teisinę neliečiamybę iš buvusios Kauno apygardos teisėjos, „Drąsos kelio“ lyderės.

Tačiau vargu ar ją ir kitus „drąsiečius“ palaikys savo atskirą nuomonę turintis signataras Algirdas Patackas.

„Tvarkiečių“ ir Lenkų rinkimų akcijos Seimo narių pozicija nėra iki galo aiški. Veikiausiai jie balsuos individualiai.

Vilniaus apygardos teismo nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje DP, taip pat keturi jos nariai (be trijų parlamentarų – dar ir buvusi buhalterė Marina Liutkevičienė) kaltinami, kad 2004-2006 metais vedė dvigubą partijos buhalteriją ir nuslėpė 25,1 mln. litų pajamų bei 23,7 mln. litų išlaidų. Tokiu būdu partija išvengė mokesčių, taip pat gavo valstybės dotacijų. V. Uspaskichas tikino, jog DP byla yra politinė, ją esą sufabrikavo Valstybės saugumo departamentas (VSD).

V. Uspaskichas teigė, kad DP byloje jis pasigedo kai kurių svarbių, DP ir jį patį išteisinančių duomenų. „Tie duomenys yra dingę arba paslėpti“, - tvirtino DP lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?