Prokuroras: „Nenoriu bylos politizuoti, bet V. Uspaskichas su kreditais susijęs“

Kaip veikė asmenys iš šalies kredito unijų pasisavinę dešimtis milijonų litų? Ar tiesa, kad Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas susijęs su Nacionaline kredito unija? Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ pasakojo Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Minkevičius.

Su Nacionaline kredito unija reikalų galėjo turėti ir V. Uspaskichas.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Su Nacionaline kredito unija reikalų galėjo turėti ir V. Uspaskichas.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-12-18 09:36, atnaujinta 2018-03-14 13:49

„Pasakyti, kiek iš Nacionalinės kredito unijos išgrobstyta pinigų, dabar būtų pernelyg sudėtinga. Kaip visiems žinoma yra sustabdyta jos veikla, paskirtas laikinasis administratorius, kuris šį klausimą ir turėtų atsakyti. Paskutiniems valdybos nariams yra įteiktas pranešimas apie įtarimą išvaiščius 24 milijonus 700 tūkstančių litų. Tai yra šešios įtartinos paskolos“, - teigė S. Minevičius.

Pasak prokuroro, ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl trijų metų laikotarpio, nuo 2010 metų pradžios, tačiau didelėmis sumomis paskolos imtos tik šių metų viduryje. Iki tol sumos buvo ženkliai mažesnės, o intervalai didesni.

„Lietuvos ryto“ televizijos šaltinių duomenimis, inspektuojant įstaigą, kai joje lankėsi Lietuvos banko atstovai, administracijos patalpose buvo pastebėtas Viktoras Uspaskichas. Kuo jis tiksliai susijęs su Nacionaline kredito unija - aiškinamasi. Prokuroras S. Minkevičius teigia, kad sąsajos su „Vikondos“ grupės įmonėmis yra. „Nenoriu bylos politizuoti, bet V. Uspaskichas su kreditais susijęs“,- sako prokuroras.

Pinigų grobstymo schemos, pasak prokuroro, buvo gana paprastos.

„Schema gana paprasta ir per savo paprastumą pakankamai tobula. Tie žmonės, kurie užvaldo tuos pinigus, kažkokios nutraukusios veiklą ar merdinčios įmonės vardu įsigyja nekilnojamąjį turtą, pakankamai menkavertį, bet pakankamai svarų. Ta įmonė, kuri taip nebrangiai įsigijo, parduoda kitai įmonei ir jau parduoda už du milijonus, tris ar penkis milijonus ir taip finansuoja kredito uniją. Duoda kreditą jau ne tai pirmai, o antrai. Automotiškai tai pagrindžiama turto vertinimo pažymomis, kurios neatitinka tikrovės“,- teigė prokuroras.

Pasak S. Minkevičiaus, turto vertinimo agentūros, kurios įvertino minėtą turtą, nėra autoritetingos ir žinomos, atvirkščiai, beveik negirdėtos.

„Iš trijų įmonių, vienos pavadinimą tik prisimenu. Tai UAB „Rezultatas“. Likusios dvi taip pat ne iš tų, kurias esame girdėję. Tai yra mažos bendrovės“, - teigė prokuroras.

S. Minkevičius teigė, kad įtariamųjų ratas yra apie 30 žmonių, įskaitant tuos, kuriems paskelbta paieška.

„Suimtų asmenų yra septyni. Tai tie žmonės, kuriuos mes įtariame organizavus visą veiklą. Jie savaime suprantama parašų niekur nedėjo ir tose įmonėse stengiasi nefigūruoti“, - pripažino prokuroras.

„Lietuvos ryto“ televizijos šaltinių duomenimis, kredito unija daugiau kaip dešimt milijonų litų buvo paskolinusi įmonei, valdančiai interneto portalus ir juose parduodančiai reklamą. Ar tai su V. Uspaskichu susijusi įmonė - prokuroras neatskleidė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.