Daugiakalbystė Seime: Seimo vicepirmininkas dėkojo lenkiškai, klausimą išgirdo prancūziškai

Antradienį parlamento posėdžių salėje suskambėjo užsienio kalbos. Lenkų rinkimų akcijos pasiūlytas Seimo vicepirmininkas Jaroslavas Narkevičius kolegoms už pasitikėjimą dėkojo gimtąja lenkų kalba. Vėliau opozicija bandė sužinoti, kaip gerai jis kalba prancūziškai, ir uždavė klausimą šia kalba.

„Labai ačiū, wielkie dzięki“, - į tautiečius politikus kreipėsi J. Narkevičius Seime.<br>P. Lileikis
„Labai ačiū, wielkie dzięki“, - į tautiečius politikus kreipėsi J. Narkevičius Seime.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Dec 19, 2012, 5:05 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:00 PM

„Labai ačiū, wielkie dzięki“, - antradienį Seimo posėdžių salėje dviem kalbomis J. Narkevičius dėkojo savo partijos kolegoms už tai, kad pasiūlė jį į Seimo pirmininkus. Ypač daug padėkų sulaukė pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

Tai bene pirmas kartas, kai parlamentarai Lietuvos Seimo posėdyje prabilo lenkų kalba.

J. Narkevičius antradienį buvo pasiūlytas ir išrinktas šeštuoju Seimo vicepirmininku. Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas aiškino, kad papildomo pavaduotojo prireikė rengiantis Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Taryboje.

Tai išgirdęs konservatorius Egidijus Vareikis nusprendė išbandyti, kaip gerai kandidatas kalba užsienio kalba. Jis į J. Narkevičių kreipėsi prancūziškai.

„Ponas kandidate, turiu jums klausimą. Noriu sužinoti jūsų nuomonę apie galimybes bendradarbiauti Europos Parlamentui ir Lietuvos parlamentui Lietuvos pirmininkavimo metu“, - prancūzų kalba teiravosi E. Vareikis.

J. Narkevičius Seimo rinkimų anketoje nurodė, kad kalba trimis užsienio kalbomis – rusų, lenkų ir prancūzų.

Bet Seimo salėje kalbėti prancūziškai J. Narkevičius atsisakė.

„Aš jums atsakysiu, kad jūs pažeidinėjate valstybės kalbos įstatymą. Pagal jį yra labai konkrečiai pasakyta, kad visos kalbos turi būti verčiamos į valstybinę kalbą“, - pareiškė J. Narkevičius. Šiuos žodžius kolegos parlamentarai palydėjo plojimais.

Valstybinės kalbos įstatyme nurodyta, kad oficialūs valstybės institucijų renginiai vyksta lietuvių kalba, o kalbant užsienio kalba turi būti vertimas į lietuvių kalbą. Išimtis numatyta tik tarptautiniams renginiams.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, vertindama kandidatus į ministrus, bandė patikrinti, kaip jie moka užsienio kalbas. „Darbietė“ pretendentė Loreta Graužinienė kalbėti vokiškai susitikime su prezidente atsisakė ir ministre netapo.

Aukšti užsienio pareigūnai parlamento salėje pranešimus daro sava kalba, tačiau jie parlamentarams yra verčiami per ausines.

Šio vertimo ne visada yra klausomasi.

Prieš kelerius metus skandalas kilo paaiškėjus, kad lenkiškai nekalbantis tuometis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas neužsidėjo ausinių Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio kalbos Seime metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.