„Darbiečiams“ nepavyko manevras Seime dėl partijos narių neliečiamybės panaikinimo

Jis pirmininkauja ketvirtadienio plenariniam posėdžiui.

Panaikinti po Seimo rinkimų V. Uspaskicho, V. Gapšio ir V. Vonžutaitės įgytą imunitetą prašo Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismo prašymu.<br>R. Danisevičius
Panaikinti po Seimo rinkimų V. Uspaskicho, V. Gapšio ir V. Vonžutaitės įgytą imunitetą prašo Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismo prašymu.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 20, 2012, 11:19 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:35 PM

Tokius projektus, kuriais siūloma leisti DP lyderį Viktorą Uspaskichą, Vytautą Gapšį bei Vitaliją Vonžutaitę traukti baudžiamojon atsakomybėn, bet be leidimo kitaip suvaržyti laisvę, tik V. Uspaksichui leidžiama taikyti kardomąją priemonę - užstatą, registravo „darbiečiai“ Valentinas Bukauskas, Šarūnas Birutis bei Artūras Paulauskas.

Taip pat savo rezoliucijos projektuose „darbiečiai“ siūlė braukti kai kuriuos Baudžiamojo kodekso straipsnius, pagal kuriuos kaltinami Darbo partijos atstovai, ir pagal siūlymus jų nebūtų leista teisti už sukčiavimą, o tik už apgaulingą buhalterijos tvarkymą, apgaulingų duomenų teikimą.

Už tokių projektų įtraukimą į darbotvarkę balsavo „darbiečiai“, „tvarkiečiai“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai, po vieną „Drąsos kelio“ bei Mišrios Seimo narių grupės atstovą, visi kiti buvo prieš arba susilaikė.

Projektus teikę minėti parlamentarai dirbo laikinojoje tyrimo komisijoje, kuri parengė savo rezoliucijos projektus dėl trijų DP atstovų teisinio imuniteto panaikinimo. „Darbiečiai“ komisijoje balsavo prieš tokius projektus. Seimo statutas numato, kad parlamentui yra teikiami komisijos vardu registruoti rezoliucijos projektai.

Seimas ketvirtadienį planuoja balsuoti dėl Darbo partijos lyderio V. Uspaskicho, jo pavaduotojo V. Gapšio ir V. Vonžutaitės teisinio imuniteto panaikinimo.

Konservatoriai siūlė klausimą dėl „darbiečių“ neliečiamybės svarstyti prieš balsavimą dėl kitų metų valstybės biudžeto, tačiau tam nepritarta.

A. Butkevičius siūlo V. Gedvilui pagalvoti

Socialdemokratas Algirdas Butkevičius sako, kad Seimo posėdžiams, kuriuose sprendžiamas „darbiečių“ neliečiamybės panaikinimo klausimas, neturėtų pirmininkauti Darbo partijai (DP) priklausantys Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas ar jo pavaduotojas Vytautas Gapšys, kurio neliečiamybės panaikinimo klausimas taip pat svarstomas Seime.

„Ne, vis dėlto turėtų pirmininkauti kiti žmonės“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A. Butkevičius, paklaustas, ar minėti „darbiečiai“ turėtų pirmininkauti tokiems posėdžiams.

Panaikinti po Seimo rinkimų V. Uspaskicho, V. Gapšio ir V. Vonžutaitės įgytą imunitetą prašo Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismo prašymu. Parlamentarai teisiami dėl to, kad eidami vadovaujančias pareigas Darbo partijoje nuo 2004 iki 2006 metų Vilniuje organizavo apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą.

A. Butkevičius sako, kad V. Uspaskichas galėtų Seimo narius paraginti leisti teismui užbaigti šią bylą.

„Mano noras būtų pats didžiausias, ir ar tą norą esu išsakęs ir V. Uspaskichui ne vieną kartą - būtų labai gerai, kad pats tiesiog viešai posėdžio salėje pasakytų: mielieji, tikrai čia nereikia jokių procedūrinių pažeidimų atlikti, tikrai leiskite teismui galutinai užbaigti šitą bylą. Tikrai tai būtų didžiulis politikų demokratijos ir tam tikros teisės gerbimo parodymas. Ir tikrai politikai nusiramintų ir nekeltų diskusijų posėdžių salėje“, - sakė premjeras.

Seimo pirmininkas „darbietis“ Vydas Gedvilas sako, kad dėl jo pirmininkavimo posėdžiui per Darbo partijos atstovų neliečiamybės panaikinimo klausimą spręs Seimas.

„Žiūrėsim. Kaip Seimas norės“, - klausiamas, ar pirmininkaus posėdžiui svarstant jo partiečių klausimą, BNS sakė V.Gedvilas.

Jis pirmininkauja ketvirtadienio plenariniam posėdžiui.

„Ta finansinė byla tampa politine iš dalies, ir tam tikri politiniai instrumentai pradėti naudoti šitoje byloje. Vertinant valstybiniu lygiu, gėda, kada teisinėje demokratinėje valstybėje tokios bylos tyrimas vyksta šešerius metus“, - pabrėžia A. Butkevičius.

„Darbiečių“ kalbas, kad socialdemokratai dalyvauja „sąmoksle“ prieš Darbo partiją, siekiant ją suskaldyti, premjeras A. Butkevičius pavadino paranoja.

„Čia yra tam tikri paranojos simptomai. Tikrai mūsų partija tokiais dalykais neužsiima. (...) Labai atsakingai pasakau: mes neturime nei tokių ketinimų, nei norų, mes esame tvirta politinė jėga su savo vertybėmis“, - sakė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.