Kitų metų valstybės biudžetas patvirtintas, bet jau žadama jį taisyti

Naujoji Seimo dauguma, palaikoma didelės dalies konservatorių, patvirtino kitų metų valstybės finansų planą. Šis balsavimas buvo ir naujosios valdančiosios koalicijos stiprybės išbandymas, kurį jie išlaikė. Tai pirmasis biudžetas nuo krizės pradžios, kuriame valstybės išlaidos nebuvo apkarpytos, palyginti su ankstesniais metais. Valdantieji jau žada kitų metų viduryje biudžetą taisyti.

Ketvirtadienio rytą Seimas tvirtina kitų metų valstybės biudžetą.<br>R. Danisevičius
Ketvirtadienio rytą Seimas tvirtina kitų metų valstybės biudžetą.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Dec 20, 2012, 4:13 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:18 PM

Už biudžetą balsavo 103 politikai, prieš 2, susilaikė 28 parlamentarai.

Biudžetą vienbalsiai palaikė visa valdančioji koalicija, taip pat apie pusę konservatorių. Liberalai balsuodami dėl biudžeto susilaikė, mat nepritaria minimalios algos didinimui.

Biudžetą parengė Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė, o papildė naujojo premjero Algirdo Butkevičiaus komanda. Naujoji Vyriausybė į biudžetą įrašė ketinimus minimalią mėnesio algą nuo 850 litų didinti iki 1000 litų.

Ketvirtadienį iš karto po biudžeto tvirtinimo parlamentas sprendžia, ar atimti teisinę neliečiamybę iš Viktoro Uspaskicho ir jo bendražygių. „Darbiečiai“, „tvarkiečiai“ bei lenkų politikai ketvirtadienį ryte bandė šiuos du klausimus apkeisti, tačiau pasiūlymas buvo atmestas socialdemokratų ir opozicijos balsais.

Kumščiu nedaužė

Po balsavimo premjeras Algirdas Butkevičius žiniasklaidai tvirtino, kad „darbiečiams“ už biudžeto palaikymą nieko nepažadėjo.

„Kažkurioje radijo laidoje girdėjau, kad trenkiau kumščiu į stalą. Aš tuo metu nedalyvavau, kai buvo tikriausiai vakar daužoma. Tikrai ne“, - apie išvakarėse vykusį susitikimą su „darbiečiais“ juokavo A. Butkevičius.

„Ne, nieko nepažadėjome. Per trumpą laikotarpį, kai buvo patvirtinta valstybė ir buvo pradėtas tvirtinti biudžetas, trūko komunikavimo. Drąsiai galiu sakyti, kad buvo kita problema – kai kurie kolegos manė, kad biudžetą galima pertvarkyti per kelias dienas. Buvo sutarimas, kad tai fiktyvūs reikalavimai. Jei būtume pradėję peržiūrėti, būtų sugaištas daugiau kaip mėnuo“, - naujausią versiją, kodėl antradienį buvo strigęs biudžeto tvirtinimas, nurodė A. Butkevičius.

Jis žadėjo, kad biudžetas kitąmet greičiausiai bus dar pakeistas. O patvirtinti bent kokį nors biudžetą iki metų pabaigos yra esą būtina tam, kad neišgąsdinti tarptautinių skolintojų.

„Darbietė“ Virginija Baltraitienė patvirtino, kad jos partija yra išgirdusi premjero pažadą biudžetą taisyti, turbūt po pirmojo metų ketvirčio.

„Buvome susitikę vakar, kalbėjome apie biudžetą. Gavome premjero patikinimą, kad, kai kiekvienas ministras susipažins su savo sritimi, bus grįžta prie biudžeto pertvarkymo“, - tikslino ji.

Premjeras žurnalistams dėstė, kad koalicijoje sutarta balsavimu dėl biudžeto bei dėl V. Uspaskicho ir bendražygių neliečiamybės nesieti tarpusavyje. „Net kai buvo formuojama valdančioji dauguma, Vyriausybė, aš asmeniškai buvau uždavęs, aiškų, suprantamą klausimą. Kad imuniteto klausimas turi būti atskiras klausimas ir neturi būti trukdoma dirbti sėkmingai valdančiajai daugumai ir Vyriausybei“, - tikino jis.

Sotumo dar reikia palaukti

Vyriausybė pabrėžė, kad kitų metų biudžetas vis dar nėra sotus.

„Dėl sotumo reikės pakentėti ir ateinančiais metais. Dėl padidintos minimalios algos negalima džiaugtis, kad tai stiprus gyvenimo pagerėjimas“, - sakė A. Butkevičius.

„Veržtis diržų iš esmės nebereikės niekam. Kad metai sotesni – negalėčiau teigti, - pridūrė finansų ministras Rimantas Šadžius. - Valstybės tarnautojų algos įšaldytos. Minimali alga didėja, tai mažiausiai uždirbantiems žmonėms kompensuosis, kas buvo suryta infliacijos“.

Mokestinės pajamos į biudžetą kitąmet augs, bet vis dar bus apie 1,5 mlrd. litų mažesnės, nei 2008 metais. „Augimas vyksta, bet iš duobės, į kurią nukritome, dar nesame išsiropštę“, - sakė R. Šadžius.

Didžiausi atotrūkiai tarp pajamų ir išlaidų yra „Sodros“ biudžete, taip pat savivaldybių finansuose, dėstė ministras.

Ministras žadėjo, kad kitąmet peržiūrint biudžetą valstybės išlaidos nebus padidintos, bet išlaidos gali būti perskirstytos kitoms sritims.

„Pirmas mūsų žingsnis bus investicinių projektų vertinimas. Antras svarbus žingsnis – susitikimai su savivaldybėmis, aiškinimasis, kaip esamų pajėgumų rėmuose bus stiprinimi jų pajėgumai“, - apibūdino ministras.

Džiaugėsi ir konservatoriai, ir socialdemokratai

Po balsavimo konservatoriai džiaugėsi, kad jų parengto biudžeto valdantieji „iš esmės nepagadino“. O socialdemokratai vardijo, kad jie sugebėjo „pataisyti“ didžiausias klaidas.

„Šiandieną turime nemaža dalimi buvusios daugumos parengtą biudžetą, bet per tas kelias savaites spėjome pataisyti. Laikantis geros socialdemokratų tradicijos, laikomasi ir fiskalinės drausmės įstatymo, ir įsipareigojimų žmonėms, duotų rinkimų metu, padidinti minimalų atlyginimą.

Taip pat surasta lėšų žemdirbiams tiesioginėms išmokoms sugrąžinti. Po ilgesnio laiko pavyko sumažinti mažėjimą krašto apsaugai“, - džiaugėsi socialdemokratas Juozas Olekas.

„Mano nuomone, biudžetas yra neblogas, nepagadintas per daug jūsų Vyriausybės. Kai J. Olekas džiaugiasi gerais biudžetiniais dalykais -  noriu priminti, juos pateikė mūsų Vyriausybė, taip pat ir lėšas krašto apsaugai“, - dėstė buvęs premjeras konservatorius Andrius Kubilius.

Jis šaipėsi, kad jei socialdemokratai būtų likę opozicijoje – tai šiam biudžetui greičiausiai nepritartų ir jį kritikuotų.

Taip pat A. Kubilius kritikavo visus biudžeto pakeitimus – ir pakeistą žemės ūkio finansavimą, ir sprendimą nedidinti pensijų tremtiniams bei kaliniams, ir augančią minimalią algą.

„Minimali alga, kuri auga 25 proc. per metus, yra nesusipratimas ir turės smulkiam verslui pasekmių. Bet tai su biudžetu neturi didelių sąsajų, prisiimti atsakomybę turite jūs.

Nesuprantama ir kaip jūs perskirstėte finansavimą žemės ūkui. Jūs priešinate vienus žemdirbius su kitais. Tai klaidingas sprendimas“, - dėstė stambiausios opozicijos frakcijos parlamente vadovas.

Valantieji parlamentarai nevengė ir šaipytis iš susidariusios keistos situacijos, kai naujoji dauguma tvirtina praeitos daugumos biudžetą, o opoziciją jį palaiko.

„Atrodo, šiame Seime opozicijos nėra. Labai smagu. Dirbsime kartu“, - sakė „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis.

„Kitais metais, jei kas bus blogai, galėsime sakyti - „kalti konservatoriai“, - juokavo „darbietis“ Kęstutis Daukšys.

Išvakarėse - spektaklis

Valstybės biudžeto svarstymas ir priėmimas neretai virsta dramatišku politikos spektakliu. Taip įvyko ir šįmet. Antradienį koalicija netikėtai skilo per formalų procedūrinį balsavimą. Prieš socialdemokratus, norinčius atimti teisinę neliečiamybę iš Viktoro Uspaskicho, susivienijo kiti koalicijos partneriai – Darbo partija, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija ir Lietuvos lenkų rinkiminės akcijos (LLRA) politikai.

Nors biudžeto tvirtinimo datos nustatymas paprastai būna formalus, nereikšmingas balsavimas, tačiau „darbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir LLRA politikai jo vos nesužlugdė. Jie atsisakė balsuoti už tai, kad biudžetas būtų tvirtinamas ketvirtadienį. Todėl data buvo patvirtinta tik su opozicijos parama - konservatorių ir liberalų balsais.

Politikos apžvalgininkai spėja, kad „darbiečiai“ ir kiti šantažavo socialdemokratus: grasino, kad jei neliečiamybė bus atimta, tai biudžeto jie nepalaikys.

Tiesa, vėliau koalicijos partneriai atsileido ir pažadėjo biudžetą palaikyti.

Valstybė ketina išleisti 35,9 mlrd. litų

Biudžetas galėjo būti patvirtintas net ir be koalicijos partnerių paramos, vien remiant socialdemokratams ir konservatoriams. Tačiau jei koalicija būtų skilusi balsuojant dėl biudžeto, jos ateitis būtų labai miglota. Ketvirtadienį išsyk po biudžeto tvirtinimo parlamentas sprendžia, ar atimti teisinę neliečiamybę iš V. Uspaskicho ir jo bendražygių. „Darbiečiai“, „tvarkiečiai“ bei lenkų politikai ketvirtadienį ryte bandė šiuos du klausimus apkeisti, tačiau pasiūlymas buvo atmestas socialdemokratų ir opozicijos balsais. Iš viso kitais metais valstybė ketina išleisti 35,9 mlrd. litų. Išlaidos viršys pajamas maždaug 3 mlrd. litų. Tai prilygsta apie 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto. Daugiausia - net du penktadaliai biudžeto - teks socialinei apsaugai. Beveik trečdalis jo teks švietimui ir sveikatos apsaugai. Visos likusios sritys dalinsis trečdalį biudžeto. Valdininkų darbo užmokesčiui numatyta išleisti apie 3 procentus valstybės biudžeto. Į valstybės ir savivaldybių biudžetus kitais metais numatoma surinkti 21,4 mlrd. litų. Išleisti - 740 mln. litų daugiau. Šiuos biudžetus sudaro pridėtinės vertės, gyventojų pajamų, pelno mokesčiai, o taip pat akcizai. Taip pat bus gauta ir išleista 7,6 mlrd. litų Europos Sąjungos paramos. Į „Sodros“ biudžetą planuojama surinkti 9,7 mlrd. litų, o išleisti 11,4 mlrd. litų, taigi šio biudžeto išlaidos pajamas viršys 1,7 mlrd. litų. Šis biudžetas surenka socialinio draudimo bei sveikatos draudimo mokesčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.