Po garsios kovos su korupcija - įtarimai dėl kyšio (papildyta)

Nuolat apie kovą su korupcija trimitavęs tuomečio premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Gintaras Kalinauskas dabar pats turės aiškintis dėl galimai įvykdytų korupcinių nusikaltimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius ("Lietuvos rytas")

Dec 20, 2012, 7:50 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:46 PM

Išlaukusi, kol A. Kubilius bus tik laikinasis premjeras, Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl jo patarėjo G. Kalinausko galimo kyšininkavimo.

Įtariama, kad šis valdininkas galėjo gauti užslėptą kyšį iš valstybinės įmonės Registrų centro.

Pareigūnai šiuo metu tikrina, ar 17 tūkstančių litų, kuriuos Registrų centras sumokėjo G. Kalinauskui už parašytą disertaciją, nėra atsilyginimas už pagalbą, kad būtų nutrauktos kai kurios valstybinės įmonės Registrų centro vadovui iškeltos baudžiamosios bylos.

Pats deklaravo pajamas

Šia istorija teisėsaugos pareigūnai gal ir nebūtų susidomėję, jei ne paties G.Kalinausko noras deklaruoti šias abejonių sukėlusias pajamas.

Savo pajamų deklaracijoje jis nurodė, kad už disertaciją „Vykdomosios valdžios parlamentinės kontrolės institutas: samprata, modeliai, įgyvendinimo problemos” iš Registrų centro gavo 17 tūkstančių litų.

Šią disertaciją G. Kalinauskas Mykolo Romerio teisės universitete eksternu apsigynė dar 2010 metais.

Po disertacijos – sutartis

Praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai G. Kalinauskas apsigynė disertaciją, jis kreipėsi į netiesiogiai Vyriausybės valdomą Registrų centrą ir pasiūlė nupirkti jo mokslinį darbą apie parlamentinę kontrolę.

Registrų centras, kurio pagrindinė veiklos kryptis yra nekilnojamojo turto ir juridinių asmenų ir adresų registras, iškart sutiko premjero patarėjui sumokėti pinigus.

2010-ųjų rugsėjį tarp Registrų centro direktoriaus Kęstučio Sabaliausko ir G. Kalinausko buvo pasirašyta autorinė sutartis.

Premjero patarėjas įsipareigojo sukurti monografiją: „Parlamentinė kontrolė: teorija ir praktika”, o Registrų centras – sumokėti už šį darbą 17 028 litus.

Vilniečiui kilo įtarimų

Pagal šią sutartį premjero patarėjo gautos ir deklaruotos pajamos sudomino vieną akylą vilnietį.

Jam pasirodė įtartina, kodėl iš pirmo žvilgsnio nieko bendra su parlamentine kontrole neturintis Registrų centras moka pinigus už mokslinį darbą.

Šis atidus G. Kalinausko deklaracijų tyrėjas spalio mėnesį kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kad premjero patarėjo atžvilgiu būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pareiškėjas įtarė, kad apgintos disertacijos pardavimas valstybinei įmonei gali būti valstybės lėšų grobstymas užslėpta sukčiavimo forma, ir prašė G. Kalinausko ir K.Sabaliausko atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Maždaug tuo pačiu metu kaip ir G. Kalinauskas vien tik Mykolo Romerio universitete įvairias disertacijas iš teisės srities apsigynė daugiau kaip 100 žmonių.

Tačiau Registrų centras tik G. Kalinauskui pasiūlė sumokėti už darbą.

Bet STT pareigūnai šių valdininkų veiksmuose neįžvelgė nusikaltimo požymių ir nutarė atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Po publikacijos – byla

Bet kai šią skandalingą istoriją aprašė „Lietuvos rytas”, G. Kalinausko praturtėjimu susidomėjo prokurorai.

Gruodžio mėnesį Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovo Irmanto Mikelionio sprendimu buvo panaikintas STT sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą. Vilniaus apygardos prokuratūrai nurodyta pradėti tyrimą dėl galimo G. Kalinausko kyšininkavimo ir papirkimo.

Prokurorams pavesta ištirti ir „Lietuvos ryte” iškeltą versiją, ar užmokestis už mokslinį darbą negalėjo būti užslėptas kyšis už nutrauktas bylas.

Mat likus kelioms savaitėms iki G. Kalinausko ir K. Sabaliausko autorinės sutarties pasirašymo pastarajam viena Generalinės prokuratūros prokurorė nutraukė baudžiamąją bylą.

Atsilygino ir pareigomis?

Tiriant šią bylą buvo įtariama, kad Registrų centro vadovas sudarė su statybos bendrove „Vėtrūna” neteisėtą sutartį, pagal kurią statybininkams leido valstybei priklausančioje žemėje statytis dangoraižius ir taip užsidirbti milijonus.

Netrukus po to, kai K. Sabaliausko atžvilgiu buvo nutraukta byla, šį sprendimą priėmusi pareigūnė už itin solidų atlyginimą perėjo dirbti į Registrų centrą, o premjero patarėjui buvo išmokėtas 17 000 litų honoraras.

Prokurorai aiškinsis, ar G. Kalinauskas galėjo padaryti įtaką, kad būtų priimtas K.Sabaliauskui palankus sprendimas.

Teisėsaugos klausimais A. Kubiliui patarinėjęs G. Kalinauskas tuo metu ne kartą buvo oponentų kaltinamas, kad kišasi į ikiteisminius tyrimus.

Savo kaltės neįžvelgia

Pats buvęs premjero patarėjas G. Kalinauskas dėl to, kad jam autorinį atlygį už disertacijos pagrindu parašytą darbą sumokėjo valstybinė įmonė, nieko bloga neįžvelgė.

„Šie veikalai labai reikšmingi Lietuvos konstitucinei teisei ir parlamentarizmui”, – „Lietuvos rytui” dėstė G.Kalinauskas.

Toliau ketina kovoti su korupcija

* Pinigai už disertacijos pagrindu surašytą monografiją G. Kalinauskui buvo sumokėti 2010 metų pabaigoje.

* Tuo metu premjero patarėjas labai aktyviai ragino kovoti su korupcija, vadovavo Vyriausybės antikorupcinei darbo grupei, kuri tikrina, ar pagrįstai valstybės tarnautojai gauna pajamų, vertino jų korupcijos riziką.

* Savo gyvenimą su kova prieš korupciją G. Kalinauskas bando susieti ir dabar. Pastaruoju metu jis intensyviai veda derybas su viena Vidaus reikalų ministerijai pavaldžia įstaiga, kad ji jį samdytų skaityti paskaitų apie korupcijos žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.