Seimas atėmė V. Vonžutaitės ir V. Gapšio neliečiamybę

Pirmasis Seime krito Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas. Už tai, kad jam būtų atimta teisinė neliečiamybė, balsavo 86, prieš 29, susilaikė 15.

Politikai ėmėsi svarstyti Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo V. Gapšio teisinės neliečiamybės klausimą.<br>T. Bauras
Politikai ėmėsi svarstyti Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo V. Gapšio teisinės neliečiamybės klausimą.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas, Artūras Jančys, Dovydas Pancerovas

Dec 21, 2012, 7:21 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:04 PM

Pirmasis Seime krito Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas. Už tai, kad jam būtų atimta teisinė neliečiamybė, balsavo 86, prieš 29, susilaikė 15.

Argumentus vilgė ašaromis

Už V. Vonžutaitės neliečiamybės atėmimą balsavo lygiai tiek pat politikų, kiek ir balsuojant dėl V. Uspaskicho neliečiamybės. Tai konservatorių, socialdemokratų, liberalų balsai. Taip pat „už“ balsavo visi trys frakcijoms nepriklausantys parlamentarai bei trys „Drąsos kelio“ partijos nariai.

Seimo tribūnoje V. Vonžutaitė vos tramdė ašaras. „Noriu pabrėžti ypatingas prokurorų pastangas mane sužlugdyti. Man buvo rodomos iš žemės iškastų lavonų nuotraukos ir sakoma, kad manęs laukia tas pats. Kodėl aš to nusipelniau?“ - politikus įtikinėjo V. Vonžutaitė.

Ji bandė įrodyti, kad Darbo partijos byla yra politinė. Savo argumentus ji vilgė ašaromis. „Jums tai tik mygtuko paspaudimas, o man ir mano kūdikiui – gyvenimas“, - parlamentarus bandė sugraudinti V. Vonžutaitė.  

Politikė taip pat tikino, kad Darbo partijos bylos nagrinėjimo posėdžiuose nedalyvavo, nes rūpinosi vaiku: „Teismo metu mano atžvilgiu toliau daromas spaudimas, atsiranda kaltinimai bylos vilkinimu. Dėl nėštumo ir gripo! Bet ar bandydama išsaugoti savo kūdikio gyvybę aš vilkinu bylą? Pagimdžiau sveiką kūdikį. Dėl to aš jaudinausi labiausiai, nes patyriau didelį stresą. Mane gydžiusiai gydytojai iškelta baudžiamoji byla, kad ji neva klastojo duomenis.“

Galiausiai politikė pravirko: „Byla yra nukreipta prieš Darbo partiją ir jos lyderį, aš tik sraigtelis. Bet negalėjo iškelti bylos prieš juridinį asmenį, reikėjo fizinių asmenų. Todėl byloje esu aš. Prašau jūsų, kad ši byla nepavirstų į susidorojimą su jauna, kūdikį auginančia mama.“

V. Vonžutaitės kalba opozicijos nesujaudino

„Neatremiamas argumentas – ašaros. Tačiau aš atmesiu šitas emocijas. Man taip pat skaudu, kad V. Uspaskichas į galimai neteisėtą veiklą įtraukė jaunus žmonės. Bet kuo ji yra geresnė už kitas jaunas mamas? Kokia yra V. Vonžutaitė, mes girdėjo istorijoje apie „juodąją buhalteriją“ portale balsas.lt, kai žurnalistams buvo mokami atlyginimai vokeliuose“, - Darbo partijos narės kalbą komentavo konservatorius Kęstutis Masiulis.  

„Kiek pasiteisinimas yra jaunas amžius, nepatirtis, noras dalyvauti politinėje veikloje? Tai gali spręsti kiekvienas sau. Bet profesionaliai tai daryti yra išmokyti teisėjai“, - kalbėjo liberalas Remigijus Šimašius.

Darbo partijos narė Loreta Graužinienė teigė, kad Lietuvoje teisėjai yra priklausomi ir tik įrankiai „reikalingose bylose“. „Kaip apsiginti teisme, jei jie šališki, jei teisėjai galimai priklausomi? Apsiginti neįmanoma. Esu buvusi posėdžiuose. Kai teismas elgiasi taip šališkai, apsiginti neįmanoma. Mano nuomone, teisingumas turi nugalėti“, - dėstė L. Graužinienė.

„Palikit ramybėje tą jaunimą!“ - iš parlamento tribūnos griaudėjo Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas. Parlamentas jį jau atidavė į Temidės rankas. „Turgaus tonas Seime yra ne vieta. Net ir rusų kalboje yra kreipiniai „jūs“ ir „tu“, - replikavo liberalas Gintaras Steponavičius.

Darbo partijai šiuo metu priklausantis Artūras Paulauskas teigė, kad teismas su V. Vonžutaite siekia susidoroti: „Manau, V. Vonžutaitė buvo įtraukta į šį teisinį politinį verpetą, neretai pati nesuvokdama savo atsakomybės ribų dėl amžiaus, nepatirties. Ši jauna moteris, mama šiandien be pagrindo minima įvairiose kriminalinėse istorijose norint ją sužlugdyti, sukurti įvaizdį ir įtikinti teisėjus, kad jai vieta kaltinamųjų suole. Bet ar sprendimai dėl neliečiamybės nėra bausmė jaunam žmogui? Bausmės laukimas ne didesnė bausmė nei pati bausmė.“ Konservatorius Jurgis Razma šaipėsi iš A. Paulausko, kad šis, anksčiau kritikavęs V. Uspaskichą, dabar yra jo bendražygis ir „Darbo partijos advokatas“.

Prieš Seimą stojo V. Gapšys Baigę su Darbo partijos nariais V. Uspaskichu ir V. Vonžutaite, politikai ėmėsi Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo V. Gapšio. Buvęs laikinosios komisijos pirmininkas, „tvarkietis“ Andrius Mazuronis aiškiai lenkė į tą pusę, kad V. Gapšys niekuo dėtas. Pasipiktinęs konservatorius Mantas Adomėnas pašoko iš vietos ir metė keletą replikų. Dėl šios priežasties A. Mazuronis net norėjo kviesti apsaugą.

Gindamasis V. Gapšys iš Seimo tribūnos kartojo iš esmės tuos pačius argumentus, kuriuos dėstė ir Seimo laikinajai komisijai. „Aš ilgą laiką buvau tik liudininkas, bet buvo klausomasi mano pokalbių, o tai neteisėta. Mes naiviai kalbėjome apie tai, kad aš galiu pavaduoti išvykusį partijos pirmininką. Prokurorams, kurie klausėsi pokalbių, galbūt to ir užteko, kad įtrauktų mane į bylą įtariamuoju. Nėra jokių įrodymų prieš mane, bala jos nematę, tos bylos, bet ji politinė“, - sakė V. Gapšys.

Darbo partijos narys kelis kartus pakartojo, kad prieš jį nėra jokių įkalčių: „Per tą laiką intensyviai vyko buhalterės Nijolės Steponavičiūtės apklausos. Protokoluose aiškiai parašyta, kad ji neigia, jog aš daviau kokius nors nurodymus dėl finansinių operacijų. Tad kuo gi aš nusikaltau? Byloje nėra jokių svarių įkalčių prieš mane.“

V. Gapšys, kaip ir kiti du prieš tai kalbėję bendražygiai, bandė sujaudinti Seimo narius: „Aš jaunas žmogus, atlaikysiu likimo smūgius, bet ką pasakysiu savo tėvams, žmonai, užaugusiam vaikui?“

Po „darbiečio“ ginamosios kalbos opozicijos atstovas K. Masiulis prisipažino, kad jam gaila jauno politiko, „patekusio į tokią košę“. Konservatorius atkreipė dėmesį, kad Darbo partijos teiginys, jog juos persekiojo valdžia, skamba nelogiškai. „Juk 2006 metais Darbo partija buvo valdžioje, tai jie patys save persekiojo, ar kaip? Taip, V. Gapšio vaidmenį prokurorai įvardijo kaip epizodinį. Bet prokuroras pažymi, kad tas vaidmuo buvo ir pakankamai svarbus. Tad leiskime V. Gapšiui apsiginti teisme“, - sakė politikas K. Mačiulis.

Seimo posėdis - emocingas

Ketvirtadienį Seime kunkuliavo emocijos. Jas kurstė ir prieštaringai vertinama V. Uspaskicho kalba. Politikas Seimo tribūnoje krėtė pokštus ir bandė kolegas įtikinti, kad Darbo partijos byla – politinė. 

Darbo partijos narė Danutė Mikutienė pareiškė, kad jei bus panaikintas trijų lyderių teisinis imunitetas, tai frakcija prašys naikinti visų jos narių teisinę neliečiamybę. „Tai solidarumo aktas“, - tikino politikė.

Posėdžių salės balkoną apsupo mėlynais šalikais apsigaubusi Darbo partijos komanda. Taip pat balkone susirinko baltomis pirštinėmis pasipuošę jaunuoliai. Jie taip išreiškia poziciją, kad parlamentas turėtų atimti trijų politikų teisinę neliečiamybę.

Prasidėjęs didele įtampa teisinės neliečiamybės atėmimo svarstymas baigėsi taikiai – skautų kalėdine giesme.

Politikai stos prieš teismą

Dabar „juodosios buhalterijos“ vedimu, mokesčių slėpimu kaltinamus parlamentarus bus galima tardyti, suimti ar kitaip apriboti jų laisvę. Taip pat teisti ir įkalinti.

Vilniaus apygardos teismo nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje Darbo partija ir keturi jos nariai (taip pat ir buvusi buhalterė Marina Liutkevičienė. - Red.) kaltinami, kad 2004-2006 metais vedė dvigubą partijos buhalteriją ir nuslėpė 25,1 milijono litų pajamų bei 23,7 milijono litų išlaidų. Tokiu būdu partija išvengė mokesčių, taip pat gavo valstybės dotacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.