Elitinis policijos padalinys „Aras“ (6): pavojingi šešėliai po vandeniu

Antiteroristinės rinktinės „Aras“ vandens kovotojų padalinys skaičiuoja jau 19-uosius gyvavimo metus, tačiau apie jų egzistavimą iki šiol žinojo tik nedidelis žmonių ratas. Šie policijos narai viešumo nemėgsta. Didžioji dauguma šių vandens kovotojų operacijų yra įslaptintos.

Antiteroristinės rinktinės „Aras“ vandens kovotojų padalinys skaičiuoja jau 19-uosius gyvavimo metus, tačiau apie jų egzistavimą iki šiol žinojo tik nedidelis žmonių ratas.<br>V.Balkūnas
Antiteroristinės rinktinės „Aras“ vandens kovotojų padalinys skaičiuoja jau 19-uosius gyvavimo metus, tačiau apie jų egzistavimą iki šiol žinojo tik nedidelis žmonių ratas.<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Vidmantas Balkūnas

Dec 28, 2012, 3:02 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:20 AM

„Aro“ vandens kovotojų taikinys - nusikaltėliai, kariuomenės kovinių narų – priešo karinės pajėgos

Dėl informacijos apie įslaptintus padalinius stygiaus Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vandens kovotojų paskirtis, užduotys ir tikslai dažnai painiojami su kariuomenės specialiųjų operacijų kovinių narų tarnybos. Nors kai kurios užduotys panašios, tačiau skirtumas tarp šių padalinių didelis.

Neretai stebimasi, kam Lietuvoje reikalingos dvi kovinių plaukikų komandos – kariškių ir policijos. Kariškiai turi Specialiųjų operacijų pajėgų kovinius narus, policija - „Aro“ vandens kovotojus. Stebėtis nėra ko. Juk kariškiams nepavesi sulaikyti pavojingų nusikaltėlių ar atlikti kitų teisėsaugos operacijų.

Antiteroristinės rinktinės vandens kovotojai priklauso policijai, o kovinių narų tarnybos – kariuomenei. „Aras“ dirba šalies viduje vaduojant įkaitus, sulaikant nusikaltėlius, ieškant įkalčių po vandeniu ir užtikrinant saugumą teritoriniuose vandenyse. Kariuomenės plaukikai skirti ginti valstybę nuo svetimos šalies karinės agresijos ir atlikti misijas tarptautinėse NATO operacijose. Vieni jų atlieka teisėsaugos institucijų darbą, kiti – kariškių užduotis.

Prireikus padėtų kaimynams

Kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgų koviniai narai ir „Aro“ vandens kovotojai priklauso skirtingoms struktūroms, bet tai netrukdo bendradarbiauti ir rengti bendrų pratybų. Tokio tipo bendradarbiavimas pastaruoju metu tampa vis labiau populiaresnis visame pasaulyje. Skirtingi padaliniai, atliekantys panašias užduotis, tarpusavyje nekonkuruoja, o dalijasi patirtimi.

Daugelis žmonių mano, kad antiteroristinės rinktinės narai užsiima tik operacijomis po vandeniu. Tai klaidinga nuomonė. „Aro“ vandens kovotojai drauge su kitais kovotojais vykdo kovines operacijas ir sausumoje - sulaiko pavojingus ir ginkluotus nusikaltėlius, ieško sprogmenų, vaduoja įkaitus ir atlieka kitas įslaptintas operacijas.

Teisėsaugos struktūros specializuotų narų turi beveik visoje Europoje ir kaimyninėse valstybėse - Latvijoje, Lenkijoje, Estijoje. Jūrų uosto neturinti Baltarusija taip pat yra parengusi ir išlaiko teisėsaugos narų padalinį.

„Aro“ narai padėjo išaiškinti motinos žudiką

„Aro“ rinktinės vandens kovotojai padeda policijos tyrėjams surasti vandenyje nuskandintus įkalčius ar nužudytus žmones. Garsiausia šiais metais tokia paviešinta operacija vyko vasario mėnesį. Tuomet rinktinės plaukikai policijai padėjo surasti ir iškelti žmogaus galvą ir kitus įkalčius.

Pernai gruodžio mėnesį Lietuvą sukrėtė neeilinis nusikaltimas. Klaipėdoje buvo nužudyta moteris. Kaip vėliau paaiškėjo, tai padarė jos sūnus A. Paulavičius. Po nusikaltimo ji pasislėpė Vokietijoje, tačiau netrukus buvo sulaikytas.

Motiną nužudęs ir jai galvą nupjovęs klaipėdietis šią kūno dalį įdėjo į rankinę, į ją pripylė žvyro ir įmetė į Kuršių marias. Kraupaus įkalčio „Aro“ narai ieškojo prapjovę ledą. Dirbdami ypač sudėtingomis sąlygomis jie surado ir ištraukė nupjautą moters galvą. Vėliau plaukikai nėrė dar kartą. Tuomet iš dugno ištraukė peilį, virtuvinį mėsos kirvuką, nešiojamąjį kompiuterį, kruvinų skudurų. Taip nusikaltimą tiriantys pareigūnai gavo visus pagrindinius įkalčius.

Dabar pagrindinis įtariamasis A. Paulavičius yra pripažintas nepakaltinamu ir gydomas psichiatrinėje ligoninėje.

Nuo entuziastų grupės iki profesionalios komandos

„Aro“ vandens kovotojų istorija siekia dar 1994-uosius. Policijos vadovai suprato, kad Lietuvai reikia teisėsaugos narų, kurie galėtų vykdyti specialiasias operacijas vandenyje, ieškoti nusikaltėlių nuskandintų įkalčių, apieškotų laivų dalis, esančias po vandeniu, ar išžvalgytų objektus šalia vandens.  

Pradžioje policijos narai buvo menkai aprūpinti, o mokėsi beveik tik pagal savo pačių surandamą viešą informaciją. Kvėpavimo aparatai tuo metu niekuo nesiskyrė nuo eilinių narų mėgėjų.

Vėliau informacijos daugėjo, vandens kovotojai darėsi profesionalesni ir 2002 metais įvyko lūžis - buvo oficialiai įkurta vandens kovotojų grupė, ji įsigijo specialios įrangos: uždaro ciklo kvėpavimo aparatus ir kitas priemones. 2004-aisiais „Aras“ prisijungė prie tarptautinės antiteroristinių Europos Sąjungos padalinių organizacijos ATLAS. Nuo tada vandens kovotojai pradėjo intensyviai bendradarbiauti su kitais Europos specialiųjų pajėgų vandens kovotojų padaliniais. Vandens kovotojai su kolegomis keičiasi informacija, dalijasi taktinėmis gudrybėmis ir rengia bendras pratybas. Dabar tai – viena geriausiai paruoštų policijos narų komandų regione.  

Viena iš ATLAS funkcijų – padėti vieni kitiems vykdant dideles antiteroristines operacijas jūroje, todėl organizuojamos įvairios tarptautinės pratybos, jose aktyviai dalyvauja ir rinktinė „Aras“. 

Speciali technika padeda išlikti nepastebėtiems

Narų mėgėjų ir „Aro“ vandens kovotojų įranga skiriasi. Ir kariuomenės, ir policijos vandens kovotojai naudoja uždaro ciklo kvėpavimo aparatus – rebrizorius. Nuo standartinių kvėpavimo aparatų jie skiriasi tuo, kad neišleidžia į paviršių iškvepiamo oro burbulų. Iškvėptas oras surenkamas, papildomas reikiamų cheminių medžiagų kiekiu, ir naras jį vėl įkvepia. Taip plaukikas tampa nematomas vandens paviršiuje ir su tuo pačiu deguonies kiekiu gali po vandeniu išbūti daug ilgiau.

Norėdami iš vandens įlipti į laivą narai naudoja vadinamąjį „šimtakojį“. Tai ilgas metalinis strypas su išsikišimais kojoms ir kabliu jo pabaigoje. Taip pat naudojamos ir kopetėlės. Tai iš troso ir lengvų metalinių vamzdelių padarytas kopėčių atitikmo. Tokių kopetėlių privalumas tai, kad jos yra lengvos ir užima mažai vietos. Seniau tokias kopetėles naudodavo ir urvus tyrinėjantys speleologai. Tačiau kopetėlės turi ir minusą – jomis lipti yra gana sunku ir atima daug jėgų. Kitas įtaisas reikalingas norint, kad į laivą tuo pačiu metu įliptų dvigubai daugiau kovotojų.

Asmeninėje „Aro“ vandens kovotojo ekipuotėje gali būti peilis, pistoletas „Glock“, automatiniai ginklai MP5, G36, šalmas ir kita įranga. Vandens kovotojai taip pat naudoja įslaptintus specialius šaunamuosius ginklus, skirtus tik koviniams narams. Tiksli ekipuotės sudėtis priklauso nuo operacijos aplinkybių ir užduočių.  

Straipsnio tęsinį skaitykite po savaitės

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.