Prarastą Naujųjų metų šventę medikui atperka gimimo stebuklas

Žmogus negali pasirinkti, kada jam ateiti į šį pasaulį. Tad kartais svarbiausia diena gyvenime sutampa ir su visuotine švente – Naujųjų metų sutiktuvėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jan 1, 2013, 12:48 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:59 AM

Paskutinę metų dieną gimė kino legendos Anthony Hopkinsas, Benas Kingsley, lietuvių tautinio sąjūdžio įkvėpėjas, Lietuvos valstybės himno autorius Vincas Kudirka. Gal jų paliktus ryškius gyvenimo pėdsakus nulėmė ir išskirtinė gimtadienio data?

Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojas akušeris-ginekologas Vytautas Rauba per keturiasdešimt darbo metų ne vieną naujametę naktį praleido budėdamas prie gimdyvių.

Patyręs medikas sako, kad tokią ypatingą dieną pasaulį išvydę žmonės turi teisę jaustis ypatingi, nes gimusius juos apgaubė ne tik tėvų meilė ir šiluma, bet ir metų kaitą lydinti lemties paslaptis.

„Žmogaus gimimas jau yra stebuklas, o kai tai įvyksta Naujųjų naktį – juo labiau. Visus užplūsta dar stipresnės emocijos. Gali neigti, bet yra kažkas, ko mokslas negali paaiškinti“, - įsitikinęs gydytojas. Jam yra tekę gimdymo skyriuje budėti ir per Kalėdas, ir Naujųjų metų naktį. Kai dauguma žmonių visame pasaulyje skaičiuoja paskutines praeinančių metų akimirkas ir audringai linksminasi, gydytojai kovoja, kad į šį pasaulį naujagimiai ateitų be jokių trikdžių, o šeima išgyventų nepamirštamų akimirkų.

Per šventę praranda budrumą

Tomis akimirkomis gydytojams artimiausi gimdyvių giminaičiai, su kuriais pasidalija jauduliu, laukimo nerimu, o vėliau ir džiaugsmu bei laime. Šie momentai medikų komandai atperka tai, kad šventinį vakarą tenka praleisti ne su saviškiais.

„Yra tekę operacinėje sutikti Naujuosius, kai laikrodis mušė vidurnaktį. Gimdyvei prasidėjo kraujavimas, tad prireikė operuoti. Budėjimai šventinę naktį mums nebūna itin palankūs. Tądien žmonės nusiteikę švęsti, tad jei ir pastebi, jog kažkas negerai, neskuba važiuoti į ligoninę. Tai suprantama – jie nori pabūti namie. Tačiau galiausiai nutinka taip, kad tenka į ligoninę skubėti antrą valandą nakties. Kai gimdyvė atvyksta, paaiškėja, jog vaisiaus vandenys jau seniai nubėgę, o kraujospūdis kurį laiką pernelyg aukštas. Kai tinkamiausią laiką pralaukia, paskui galima sulaukti ir pasekmių. Geriau taip nerizikuoti ir nedelsti“, - patarė gydytojas. Pasivėlinusi gimdyvė gydytojams paprastai pasiteisina tenorėjusi su šeima ir draugais švęsti.    

Budėjimas Naujųjų naktį nėra toks pat, kaip eilinę pamainą, tikino akušeris-ginekologas. Tąkart būna ir daugiau įtampos, ir džiaugsmo, kai viskas baigiasi sėkmingai.

Sovietmečio prietarai išnyko

Nėštumo patologijos skyriui vadovaujantis V. Rauba prisiminė, kad anksčiau moterys baimindavosi gimdyti gruodžio 31-ąją, joms nepatiko, kad tądien gimęs žmogus jau savaime tampa metais vyresnis. Kai kurios prašydavo gydytojų, kad šie dokumentuose įrašytų ne gruodžio 31-osios, bet sausio 1-osios datą. „Besilaukiančios jau nuo Kalėdų nerimaudavo, kad tik netektų gimdyti paskutinę metų dieną. Dabar moterys jau į tai nekreipia dėmesio“, - pastebi medikas.

Nors vis daugiau moterų renkasi planines operacijas ir gimdymą darant Cezario pjūvį, V. Rauba teigė šiemet nesulaukęs nė vieno prašymo gimdymo datą suderinti su Kalėdomis, gruodžio 21-ąją žadėta pasaulio pabaigos data ar Naujųjų sutiktuvėmis.

„Klaipėdoje rečiau pasitaiko tokių prašymų, matyt, čia mažiau tikima mistiniais reiškiniais. Šį gruodį kai kuriuos žmones įaudrino skaičių derinys – 12-12-12. Poros specialiai rinkosi šią dieną tuoktuvėms. Net keista, bet mūsų skyriuje tą dieną nebuvo nė vienos planinės operacijos, nors buvo dieną prieš ir dieną po jos“, - pasakojo V. Rauba.

Gimdymas – pagal pageidavimą

Didelę profesinę patirtį turintis gydytojas ne kartą pastebėjo ir keistų sutapimų, po kurių įsitikino, kad ne viską lemia žinios ir mokslas.

„Tarp mano pacienčių buvo moteris, kurios visi vaikai gimė tą pačią – 23 - dieną. Yra buvę, kad moteris daug metų nepastojo, nors ilgai gydėsi, griebėsi pagalbinių priemonių, o galiausiai įsivaikino našlaitį. Po poros metų ji pastojo ir pagimdė savo vaiką, nors niekas tuo netikėjo. Kartą su paciente rengėmės planinei operacijai, norėjome suderinti datą. Pasiūliau ją atlikti rytojaus dieną, o ji sako: oi, ne, nenoriu. Klausiu, kodėl gi. Ji atsakė: rytoj anytos gimtadienis!“ - pralinksminusį nutikimą prisiminė gydytojas.

Numatytą dieną pagimdo tik kas dešimta moteris. Kitos apie tai, kada išauš svarbioji diena, gali tik nutuokti. Tačiau yra gebančių natūraliai pagimdyti ir tada, kai pačios tai suplanuoja. V. Rauba niekada nebūtų patikėjęs, jeigu savo darbe nebūtų savo akimis to išvydęs.

„Kartą moteris pareiškė, kad ji gimdys 24 dieną, 27 dieną jau važiuos namo, nes jos vyras 28 dieną išplaukia į jūrą. Nusistebėjau, nes visko suplanuoti neįmanoma, juk ir mes ne visagaliai. Ir ką jūs manote, atėjo 24 diena, ir ji pradėjo gimdyti. Moteris, matyt, savo organizmui pasiuntė stiprų impulsą, ir šis sureagavo. Tikėti arba ne gali tuo, ko nesi matęs savo akimis, o čia realybė. Taip nutinka retai, bet mano praktikoje yra buvęs ne vienas toks atvejis“, - teigė Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) gydytojas.

Laukimas baigiasi uostamiestyje

KUL Akušerijos ir ginekologijos departamentas – populiariausias visame regione. Čia moterys atvyksta gimdyti ne tik iš Klaipėdos miesto ir rajono, bet ir iš atokių Mažeikių, Šiaulių, Panevėžio. Čia gimdyti pasirinko ir ne viena garsi šalies moteris, tarp jų – neseniai pirmagimės susilaukusi dainininkė Nijolė Pareigytė.

„Prieš karą buvo populiarus toks posakis: mylėkis Šiauliuose, tuokis Kaune, o gimdyk Klaipėdoje. Juk Šiauliuose vyrai šauniausi, Kaune turtingiausi, o gimdyti geriausia pas mus. Nežinau, kodėl mūsų skyrius toks patrauklus, bet tai, be jokios abejonės, labai džiugina“, - sakė V. Rauba.

KUL pirmoji šalyje pasekė Skandinavų pavyzdžiu ir į gimdymo palatą įsileido vyrus, kitus šeimos narius. Klaipėdiečiai pirmieji jau nuo 1991-ųjų įteisino gimdyvių lankymą, kuris sovietmečiu buvo draudžiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.