Protestuojantys gyvūnų teisių gynėjai šnairavo į kailiniuotus vilniečius

12 lūšių arba 10 vilkų arba, 15 lapių, 60 audinių, 27 meškėnai, 10 bebrų arba 60 voverių – tiek gyvūnų reikia vieneriems kailiniams pagaminti. Šeštadienio popietę sostinės Rotušės aikštėje susirinkusi jaunimo grupė norėjo atkreipti dėmesį, kad Lietuvoje iki šiol populiari kailininkystės pramonė moteris žiemą šildo ir puošia ne tik baisiomis sąlygomis auginamais, bet ir žiauriais metodais nužudomais gyvūnais.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Jan 5, 2013, 2:54 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:18 AM

Plakatais nešini 8 jaunuoliai šnairavo į apniukusią dieną šiltai apsitaisiusius vilniečius, gėdindami juos užrašais „Mada neturi žudyti“, „Žiaurumas nėra pramoga“, „Gėda dėvėti kailinius“.

Protestą rengusi iniciatyvinė grupė „Gerbk gyvūnų teises“ miestiečiams bandė pasakyti, kad natūralūs kailiniai mūsų klimatui visai nereikalingi – dirbtiniai audiniai ir kailio imitacijos gali puikiai juos pakeisti ir šildyti dar labiau. „Mūsų šalyje žiemą tikrai nebūna 50 laipsnių šalčio“, – portalui lrytas.lt aiškino viena iš protesto organizatorių Aušrinė.

Tampa kanibalais

Gyvūnų teisių gynėjai pasakojo, kad kailininkystės ūkiuose auginami žvėreliai laikomi ne tik baisiomis sąlygomis – laisvėje įpratę lakstyti gyvūnai įsprausti į ankštus narvus, bet ir žudomi žiauriais metodais.

Aušrinė pridėjo, kad minėtos gyvenimo sąlygos paveikia ir gyvūnų psichiką, kurie pradeda luošinti patys save ir tampa kanibalais. „Žvėrys pradeda graužti savo kojas, ėsti gyvus kitus gyvūnus“, – rodydama kraupokus vaizdus plakatuose kalbėjo mergina.

Anot jos, tokia kaina neverta jokio grožio, mados ar prabangos. „Ar tai, dėl ko turėjo žūti šimtai nekaltų gyvūnų, gali būti elegantiška ir madinga?“ – klausė Aušrinė.

Įkvėpė vokiečiai

Protestą organizavę jaunuoliai pasakojo, kad akciją įkvėpė Lietuvoje apsilankę draugai iš Vokietijos. „Jie pastebėjo, kad lietuviai itin mėgsta kailinius ir dėvi juos kur kas dažniau nei vokiečiai“, – pasakojo gyvūnų teisių gynėja.

Pašnekovė pridėjo, kad nors protestas ir nedidelis – į jį susirinko vos 8 žmonės – svarbiausia buvo atkreipti visuomenės dėmesį. „Idealiu atveju norėtume, kad kailių fermos mūsų šalyje būtų uždraustos, bet suprantame, kad iki to dar toli“, – kalbėjo Aušrinė.

Kailių pramonei naudojami gyvūnai auginami specialiose fermose ir tik mažiau nei penktadalis žaliavos šildo moteris iš laukinės gamtos žvėrelių. Kailininkystės ūkiai uždrausti kai kuriose Europos šalyse – Kroatijoje, Didžiojoje Britanijoje, tačiau minėtos šalys natūralius kailinius importuoja iš užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.