A. Ramanauskas-Greitai ir A. Račas TV eteryje: „Nesisveikinsim, bet šalia sėdėsim“

Socialiniuose tinkluose užviręs žurnalisto, BNS naujienų agentūros vadovo Artūro Račo ir laidų vedėjo bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos nario Algio Ramanausko-Greitai karas praėjusią savaitę persikėlė ir į Lietuvos žiniasklaidą.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Jan 7, 2013, 10:04 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:49 PM

Skaitant veikėjų pasisakymus internete, gali atrodyti, kad abu paveikė pilnatis arba kad viešas vienas kito dergimas – tik nevykusi viešųjų ryšių akcija. „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ susitikę A. Račas ir A. Ramanauskas-Greitai net nepasisveikino ir elgėsi itin šaltai. „Sveikintis nesisveikinsim, bet sėdėti šalia galim“, – rimtu veidu sakė prie laidos vedėjo E. Jakilaičio ir oponento prisėdęs A. Račas.

Visą tulžį jau išliejo?

Panašu, kad purvais internete besidrabstę oponentai visą tulžį ten ir išliejo – studijoje abu buvo nekalbūs ir emocijų nerodė. A. Ramanauskas-Greitai nerišliai dėstė apie „seniai besitęsiantį judviejų karą“ ir kad „vienas kito niekada nemėgo“, bet socialiniame tinkle vartotų skambių žodžių necitavo. Savo rašliavas politine satyra vadinantis veikėjas pridėjo, kad „visa tai pernelyg sureikšminama“.

A. Račas asmeniškumų vengė ir teigė, kad savo veiksmais jis tik reaguojantis į A. Ramanausko-Greitai išpuolius. Anot jo, situacija, kai jis viešai įžeidinėja žinomus žmones, nėra normali. Į televizijos studiją naujienų agentūros vadovas pasipuošė marškinėliais su užrašu „Algiukas jau įstojo į sąrašą, o tu“?

Pats žurnalistus „kekšiukais“ ir „prostitutėmis“ vadinantis A. Račas sakė, kad žmonių jis neužgaulioja, nors pats dar pernai buvo pripažintas pažeidęs Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą. Tiesa, dėl pastarojo sprendimo jis dar ketina bylinėtis.

Vienas kariauja, kitas - ne

 „Čia yra tiesiog, kaip aš tai suprantu, yra senas karas tarp mūsų konkrečiai su Raču. Mano santykis su juo yra seni karai ir kare kaip kare (...) Mes nemėgstam vienas kito. Man jo metodai, jo stilius yra, švelniai tariant, nepatinkantis ir aš jo dėl to nemėgstu“, - savo sanktykius paaiškino A. Ramanauskas. „Aš nežinau su kuo jis kariauja, aš tai nekariauju su juo. Aš neturiu jokių santykių su juo ir nežinau, kaip jis šitą karą kariauja. Čia vienas dalykas. Šiaip, aš nežinau, ką jis nori čia padaryti ir ką jis daro ir aiškinti, kad mes čia seniai kažką darom, tai visiška netiesa“, - replikavo A. Račas. Paklaustas, yra savo įrašus „Facebook“ paskyroje laiko viešu turiniu, A. Ramanauskas tuo nesuabejojo. Kažkas šitom dienom, mano galva, teisingai pasakė – vienas iš komentatorių – jeigu dar „Facebook'o“ public (viešas – Red.) paskelbimas dar nėra žiniasklaida, tai greitų laiku bus pripažinta.

Aš manau, kad tai reikia pripažinti, kaip žiniasklaidą“, - sakė A. Ramanauskas. Jis neigė, kad tai Tėvynės Sąjungos – Lietuvos konservatorių ir krikščionių demokratų partijos, kuriai priklauso, užsakymas.

„Aš žinau, kad daug kas mano, kad čia, galbūt, net man moka partija ar panašiai. Taip nėra, jeigu taip būtų, būtų nesunku išsiaiškint. Butkevičiaus atveju, yra tiesiog, gal banaliai tai skamba, aš jau tai sakiau, bet tai yra politinė satyra. Butkevičius yra vieša politinė figūra ir tegul jis tiesiog laiko smūgį. Žinot, aš neteisinu savęs čia. (...) Bet kokioje nors Vakarų demokratijos valstybėje niekas nekreiptų į tai dėmesio – tiesiog pasijuoktų“, - paaiškino A. Ramanauskas. A. Račas, komentuodamas Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimą, kad įrašai jo bloge pažeidė etiką, sakė: „Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į Etikos komisijos sprendimą. Ten nėra pasakyta, kad mano nuomonės reiškimas pažeidė etiką. Ten pasakyta, kad etiką yra pažeista tuo būdu, kad aš neva asmeninius santykius aiškinausi žiniasklaidos priemonėje. Tai yra didžiulis skirtumas – tai yra formos dalykas, kur tai padaryta, o ne kas padaryta. Aš pasakiau, ką aš galvoju apie šituos žmones ir galvoju tai, ką pasakiau. Ir aš teisme ginsiu savo nuomonę dėl etikos komisijos sprendimo“.

Anot jo, yra dalykų, kurių viešoje erdvėje negali daryti. „Tai, ką daro ponas Ramanauskas, jau yra toli už ribos. Ne truputėlį, o toli už ribos, - A. Račas pacitavo jam skirtus necenzūrinius žodžius. - Aš galvoju, kad šiaip normalus žmogus, sveiko proto, jisai tokių dalykų sau paprasčiausiai negali leisti niekur - ne tik viešoj erdvėj, bet apskritai niekur, net prie stalo. O čia yra vieta, kur potencialiai yra 1,1 milijono skaitytojų. Vis tie mano apibūdinimai – ir prasigėręs, ir propagandistas, ir parsidavęs – jie yra labai lengvai įrodomi ir aš tai darysiu teisme, jeigu reikės“. 

Ar jums patinka toks viešas turinys“, - paklausė E. Jakilaitis. „Tiesą sakant – ne“, - atsakė A. Ramanauskas. „Šita visa istorija pakankamai aiškiai atsakys, ką galima ir ko negalima daryti viešojoje erdvėje. Aš beveik neabejoju, ar po metų ar po dvejų, mes vis tiek prieisime prie to taško, kai paaiškės, ar gali kas nors tokiais žodžiais savo viešam „Facebook“ profilyje vadinti kitus. Viskas. Ir tada bus taškas, ir kiekvieną kartą po tokio pono Ramanausko parašymo gražaus jisai arba gaus parų penkiolika, arba mokės baudas 20, 30 arba 100 tūkstančių. Ir viskas. Tuo ir pasibaigs. Tai čia viskas išsispręs savaime. Žmonės taip daro todėl, kad jaučiasi nebaudžiami. Ir kuo toliau, tuo labiau įsiaudrina.“ 

Viešas karas – išbandymas žiniasklaidai

Dėl A. Ramanausko-Greitai Lietuvos socialdemokratų partija kreipėsi į Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją (ŽLEK), Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą ir TV3 televizijos vadovybę.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, gavusi skundą, ketina peržiūrėti A. Ramanausko-Greitai įrašą ir spręsti, ar medžiagą perduoti vertinti ekspertams.

Tačiau pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, socialiniai tinklai nėra laikomi visuomenės informavimo priemone. Priešingai, nei, tarkime, tinklaraščiai. Logikos tame, regis, trūksta – pažvelgę į A. Ramanausko-Greitai „Facebook“ paskyrą, pamatysime, kad ją nuolat seka beveik 30 tūkstančių skaitytojų – toks lankomumas lenkia net ir kai kurias žiniasklaidos priemones.

Iš susiklosčiusios situacijos tėra du keliai – arba viešoji erdvė taps tokia, kokią ją kuria A. Račas ir A. Ramanauskas-Greitai, arba ji turės apsivalyti nuo bet kokių viešų įžeidinėjimų ir neapykantos.

„Durniai“, „beždžionės“ ir „idiotai“

Paskutinę praėjusių metų dieną pasisvaidymai ne pačiais mandagiausiais žodžiais tarp A. Račo ir A. Ramanausko pasiekė kulminaciją. Buvęs „peliukas Sūrskis“ savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė „Metų šūdus“ – „ryškiausias 2012-ųjų beždžiones“. Šiuose apdovanojimuose daugiau nei dešimtį žinomų žmonių užsipuolęs šou verslo ir visuomenės veikėjas bei televizijos kanalo TV3 veidas gausiausiai atseikėjo dabartiniam šalies premjerui A. Butkevičiui, kuriam skyrė „Metų idioto“ titulą.

A. Ramanauskas-Greitai daug riebiau nei premjerą A. Butkevičių iškoneveikė naujienų agentūros BNS vadovą A. Račą, jam skirdamas abejotinos garbės „Metų „durniaus“ titulą.

Savo asmeniniame tinklapyje A. Račas greitai reagavo į išpuolį, pareiškė, kad A. Ramanauskas-Greitai pridergė visą viešąją erdvę, ir pradėjo skelbti „srutų duobės gyventojų“ – atmatų – sąrašą. Į jį A. Račas virtualioje erdvėje „sumetė“ visus, kurie „Facebook“ spaudė „patinka“ arba dalijosi skandalinguoju A. Ramanausko-Greitai įrašu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.