Užnuodyto teismo darbuotojai sunerimę dėl ateities

Ukmergės apylinkės teismo darbuotojai įtaria, kad gyvsidabrio garais užnuodytame pastate jie galėjo dirbti ištisą dešimtmetį, ir rengiasi reikalauti iš valstybės atlyginti sveikatai padarytą žalą.

Ukmergės apylinkės teismo darbuotojos skundėsi, kad dirba tarsi karo lauko sąlygomis, bet tai mažai kam rūpi.<br>D. Zimblienė
Ukmergės apylinkės teismo darbuotojos skundėsi, kad dirba tarsi karo lauko sąlygomis, bet tai mažai kam rūpi.<br>D. Zimblienė
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas”)

Jan 7, 2013, 8:19 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:52 PM

Kokio dydžio kompensacijos bus prašoma iš valstybės, Ukmergės teismo darbuotojai dar negalėjo įvardyti.

Tai turėtų paaiškėti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto neurotoksikologijos laboratorijai ištyrus jų kraujo, šlapimo ir plaukų mėginius. Tyrimas parodys, ar žmonių organizme yra gyvsidabrio pėdsakų ir kokio masto yra užterštumas.

„Nėra įstatymo, kaip teisėjams atlyginama darbe sveikatai padaryta žala. Taigi ji turėtų būti skaičiuojama bendrąja tvarka, o dėl neturtinės žalos atlyginimo kiekvienas darbuotojas galės kreiptis atskirai ir prašyti nors milijono litų.

Darbuotojai, kurių dauguma yra moterys, labai sunerimę, juos slegia nežinia dėl ateities”, – sakė laikinai Ukmergės teismui vadovaujantis teisėjas Rinaldas Adamonis.

Dėl ūmaus apsinuodijimo niekas iš jo kolegų iki šiol nesiskundė, bet dėl įvairių negalavimų ne kartą kreipėsi į gydymo įstaigas.

Vieni jau ne vienus metus jaučia nepaaiškinamą nuovargį, dirglumą, kitiems nepraeina kosulys, sloga, pasikartoja gerklės skausmai, svaigsta galva, pablogėjo regėjimas.

Liko apie 40 tūkstančių bylų

Gruodžio 18-ąją gyvsidabrio garais užnuodytą pastatą palikę 26 Ukmergės teismo darbuotojai laikinai buvo perkelti dirbti į kitas patalpas.

Trys teisėjai, nagrinėjantys administracines ir baudžiamąsias bylas, įsikūrė policijos komisariate, o trys civilinių bylų teisėjai, raštinės ir buhalterijos darbuotojai – turizmo ir verslo informacijos centre.

Iki praėjusios savaitės pabaigos teismas realiai nevykdė savo darbo – trūko būtiniausių baldų, 11 kompiuterių, spausdintuvų, o paskolinta kompiuterinė įranga nebuvo prijungta prie teismų informacinės sistemos „Liteko”.

Iš teismo pastato buvo paimtos ir į cheminę valyklą atiduotos tik visų teisėjų mantijos. Kol kas neaišku, ką daryti su teismo pastate likusiomis bylomis, dokumentais, kanceliarinėmis priemonėmis, kompiuterine įranga, baldais.

Teismo archyve, kuris yra šalia labiausiai gyvsidabrio garais užterštos posėdžių salės, saugoma apie 40 tūkstančių bylų.

Židinys dar neaptiktas?

Gruodžio 27-ąją jau trečią kartą atlikus oro taršos tyrimus paaiškėjo, kad situacija nė kiek nepagerėjo.

Pirmajame pastato aukšte esančioje posėdžių salėje gyvsidabrio garų koncentracija ore leistiną dydį viršijo daugiau nei 50 kartų, antrajame aukšte – beveik 40 kartų, koridoriuose ir darbo kabinetuose – nuo kelių iki keliolikos kartų.

Nors prieš tris savaites teisme surasta du kilogramai gyvsidabrio, spėjama, kad garavimo židinys dar neaptiktas.

Išdalijo tik respiratorius

„Ko gero, niekur pasaulyje nebuvo įvykdyta tokio išpuolio prieš teismą. Kitur tai būtų prilyginta terorizmui. Tuo tarpu Lietuvos valdžia į šį įvykį sureagavo stebėtinai ramiai.

Mus papiktino ir Nacionalinės teismų administracijos atstovės pranešimas, kad, girdi, Ukmergės teismas sėkmingai persikėlė į naujas patalpas ir toliau tinkamai vykdo savo pareigas.

Dirbame avariniu režimu, tarsi karo lauko sąlygomis. Mums buvo paaiškinta, kad teisme dirba tik 26 darbuotojai, o tam, kad būtų skelbiama ekstremali situacija, turėtų nukentėti ne mažiau kaip 30 žmonių.

Mums išdalijo tik nuo dulkių galinčius apsaugoti respiratorius ir pasiūlė su jais eiti į teismo pastatą pasiimti bylų.

Patarta bylą išnešti į lauką ir pavėjui pakratyti, nupurtyti tarytum dulkes”, – prieš porą dienų piktinosi pavardžių nenorėjusios skelbti Ukmergės teismo darbuotojos.

Buvo įtariamas nuteistųjų kerštas

Ukmergės rajono policijos komisariate po įvykio teisme pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo stipriai veikiančiomis ar nuodingosiomis medžiagomis.

Tai jau antras kartas, kai Ukmergės teisme randama gyvsidabrio.

2003 metų sausį čia jo buvo pastebėta keliose atvirose pastato vietose – koridoriuje bei gėlių vazonuose ir surinkta maždaug pusė kilogramo.

Tada teigta, kad taip atkeršyti teisėjams galėjo nuteistieji. Nors ir buvo keli įtariamieji, ši versija nebuvo įrodyta.

Po šio įvykio bendrojo naudojimo patalpos buvo išpurkštos sodos ir muilo tirpalu, o gėlių vazonai išmesti.

Tąkart jokių teismo pastato oro užterštumo tyrimų nebuvo atlikta, visos patalpos taip ir nebuvo nuodugniai ištirtos.

Vyras marino žmoną

Asta Razmienė

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vedėja

„Jei žmonių organizme bus rasta gyvsidabrio pėdsakų, galėsime kalbėti apie jo garų sukeltą lėtinį procesą. Paprastai tokie procesai pradeda vystytis, jei žmogus gyvsidabrio garais yra veikiamas nuolat ir ilgą laiką – nuo 5 iki 10 metų.

Žinau tik vieną atvejį, kai apie nuodijimą gyvsidabriu žmogus sužinojo tik tuomet, kai jau pajuto rimtus nervų sistemos, regėjimo, kitus sutrikimus.

Maždaug prieš du dešimtmečius vyras žmonai į didelę senovinę pagalvę, ant kurios ji miegojo, buvo pripylęs kilogramą gyvsidabrio. Jau po pusmečio moteris pasijuto blogai ir kreipėsi į medikus.

Atlikus tyrimus, jos šlapime ir kraujyje buvo rasta gyvsidabrio garų pėdsakų.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.