Dėl darželių įniršę tėvai aukle nori įdarbinti patį merą A. Zuoką

Netvarka sostinės darželiuose besipiktinantiems tėvams, regis, trūko kantrybė – socialiniame tinkle „Facebook“ jie organizuoja akciją, kurios metu padirbėti aukle bus priverstas pats Vilniaus meras Artūras Zuokas. Perpildytuose darželiuose vietų negaunantys vilniečiai savo atžalas vasario 11 dienos rytą ketina palikti sostinės mero priežiūrai, o patys vykti į darbus.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

2013-01-09 23:02, atnaujinta 2018-03-13 22:24

Vilniuje vietų darželiuose trūksta jau daug metų – tėvai juokauja, kad užregistruoti eilėje į darželį reikia jau vos gimusį kūdikį, antraip, atėjus laikui, pavyzdžiui, Pilaitės mikrorajone gyvenančiai šeimai bus pasiūlyta vieta Naujamiesčio tautinių mažumų mažyliams skirtame darželyje.

Paskutinė tėvų viltis

Akciją „Įdarbink Vilniaus merą aukle“ rengia Saulius Balčas, žinomas dėl prieš beveik vienerius metus socialiniame tinkle „Facebook“ inicijuotos akcijos „Susimeskime E. Jackaitės bilietui į emigraciją“. Pastarąjį įvykį išprovokavo patriotišką visuomenę papiktinę žinomos moters pasisakymai apie emigruojančius tautiečius. S. Balčo organizuotos akcijos metu siekta surinkti pinigų sumą ir nupirkti moteriai kelionės užsienin bilietą į vieną pusę.

A. Zuoko mėgstamą posakį „Siekti neįmanomo“ pašiepianti akcija planuojama vykdyti vasario 11-ąją, šiuo metu socialiniame tinkle prie jos prisijungė vos kelios dešimtys žmonių, bet skaičius didėja kas keletą minučių. Renginį aktyviai remia ir jame dalyvauti žada ir tėvus vienijančios organizacijos – Lietuvos tėvų forumas bei Nacionalinis aktyvių mamų sambūris.

Pasak iniciatoriaus S. Balčo, tėvai nori atkreipti dėmesį ne tik į seną darželių problemą, bet ir naujausią Vilniaus miesto savivaldybės fiasko – elektroninę centralizuotą registracijos sistemą. Pasak miesto valdžios, ji turėjo išspręsi korupcijos problemą ir suteikti skaidrumo, bet išėjo taip, kad be vietos darželyje paliko pusantro tūkstančio vaikų.

Tėvų atstovai valdininkų pateikiamus skaičius ragina padauginti bent iš 10. „Mūsų duomenimis, vietų valstybiniuose darželiuose trūksta 10-12 tūkstančių vaikų“, – portalui lrytas.lt tvirtino Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė spaudai Rasa Paulavičienė. Anot jos, daugelis tėvų tiesiog taupo nervus ir net nesiregistruoja, taip iškreipdami realią statistiką.

Įkvėpė asmeninė patirtis

Akcijos organizatorius S. Balčas portalui lrytas.lt tvirtino, kad idėja kilo iš karčios asmeninės patirties. „Prieš porą metų susilaukėme trečio vaiko, jį jau po poros mėnesių užregistravome į šalia esantį darželį „Jovarėlis“, – pasakojo Fabijoniškių mikrorajone, S. Stanevičiaus gatvėj,e gyvenantis vyras.

Užpildęs popierinę registracijos formą S. Balčas teigė netrukus sulaukęs darželio direktorės patvirtinimo, kad „viskas turėtų būti gerai“. Vėliau šeima pasidavė naujovėms ir dar sykį užsiregistravo internetu. Tuomet ir prasidėjo problemos – elektroninė sistema kaskart prisijungus rodo vis kitą vietą eilėje. „Kiekvieną kartą prisijungęs matau vis kitą skaičių - tai 49, tai 24“, – sistemą peikė S. Balčas.

Su panašia problema susiduriantys vilniečiai gali skambinti specialiems konsultantams, kurių tėra tik du, tad sulaukti jų dėmesio vilties nedaug. Daugiavaikė S. Balčio šeima sako daug vilčių nededanti ir į darželį tikisi pakliūti bent rugsėjo mėnesį.

Kol kas šeima svarsto privataus darželio variantą, bet jis, anot S. Balčiaus, valstybinėse tarnybose pareigas einantiems tėvams nelabai įkandamas. „Privačiam vieno vaiko darželiui tektų pakloti bent pusę atlyginimo“, – prisipažino pašnekovas.

Vietoje tramvajaus siūlo statyti darželį

Aktyvioms mamoms atstovaujanti R. Paulavičienė pasakojo, kad į Vilniaus miesto valdžią tėvams per daugelį metų prisibelsti nepavyko nė karto. „Šiuo aspektu sostinei reikėtų daug pasimokyti iš Kauno, kur situacija nepalyginamai geresnė ir politikai tėvų skundų neignoruoja“, – sakė moteris.

Vilniaus valdžia giriasi naujai statomu darželiu, kuris miestui kainuos per 10 milijonų, bet tėvai šį sprendimą kritikuoja. „Gerai, kad problema sprendžiama, bet už tokius pinigus galėtume įkurti bent 10 mobilių ikimokyklinio ugdymo įstaigų“, – apie Skandinavijos šalių modelį dėstė R. Paulavičienė.

Pašnekovė pridėjo, kad užuot eskalavusi ir leidusi milijonus tramvajaus statybai, miesto valdžia galėtų bent dalį pinigų skirti naujiems darželiams kurti. Šiuo metu, anot jos, naujos vietos vaikams kuriamos tiesiog pristatant daugiau lovų ir didinant grupes, tačiau nuo to tik kenčia ugdymo kokybė.

R. Paulavičienė negailėjo kritikos Vilniaus valdžiai, laukiančiai, kol darželių problema išsispręs savaime. „Taip tikrai nebus, nes sostinė unikali tuo, kad žmonių skaičius ir gimstamumas čia niekada nemažėjo, o tik augo, tad ateityje problema tik aštrės“, – baigė atstovė.

Naujoji priėmimo į Vilniaus vaikų darželius tvarka, kai prašymus reikia pateikti ne konkrečiame darželyje, o Vilniaus savivaldybėje, buvo patvirtinta pernai birželį, tačiau dėl trikdžių vis dar sulaukia tėvų skundų. Pastarieji nepatenkinti, nes stovėjimo eilėje savivaldybėje neišvengė – vieni todėl, kad neturi interneto prieigos, kiti – dėl stringančios sistemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.